Δημήτρης Καμπόσος και… επιστροφή. Αντιδράσεις εντός και εκτός Νέας Δημοκρατίας προκαλεί η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να δώσει συγχωροχάρτι στον ακροδεξιό δήμαρχο Αργους. Ο Δημήτρης Καμπόσος επέστρεψε μετά από πέντε χρόνια καθώς είχε διαγραφεί για «ακροδεξιά ρητορική και διχαστικό λόγο».

Ανάμεσα σε εκείνους που σχολίασαν σκωπτικά την απόφαση του πρωθυπουργού, ήταν και ο συγγραφέας Πέτρος Τατσόπουλος, ο οποίος σε ανάρτησή του στο Facebook τονίζει μεταξύ άλλων ότι «ο Καμπόσος επιστρέφει τώρα στη ΝΔ εν όψει των δημοτικών εκλογών, προκειμένου να ενισχύσει προφανώς το ακροδεξιό της κέρας».

Θέση στο θέμα πήρε, στον ΣΚΑΪ, και ο γνωστός δημοσιογράφος Αρης Πορτοσάλτε.

Στο θέμα τοποθετήθηκε πήρε και η Αννα Διαμαντοπούλου, με ένα πολύ καυστικό ποστ. «Αποκήρυξε (σ.σ. ο Μητσοτάκης) την ακραία μισαλλοδοξία και το μίσος; Νομίζω ότι απαιτείται μια δημόσια εξήγηση, αλλιώς το σύνορο που κατάφερε να βάλει ο πρόεδρος της ΝΔ μεταξύ Δεξιάς και Ακροδεξιάς καταπατάται».

Δημήτρης Καμπόσος: Το παρασκήνιο…

…για την επάνοδο Καμπόσου (με τη βοήθεια Σαμαρά) έχει να κάνει και με την περιφέρεια, εξ ου και «άδειασε» τον (γνωστό μητσοτακικό) Παναγιώτη Νίκα, ώστε να πάρει την Πελοπόννησο ο Δημήτρης Πτωχός. Πλέον έχει εξασφαλίσει τη στήριξη Καμπόσου στον Πτωχό, μέχρι και υποψηφιότητα του υιού Καμπόσου στο ψηφοδέλτιο του Πτωχού συζητείται.

Δημήτρης Καμπόσος

Όπως γράφει η αποκαλυπτική στήλη Back Door: Ωστόσο απέναντι στον Καμπόσο τον δήμο Άργους – Μυκηνών διεκδικεί ο τέως αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Μαλτέζος, στέλεχος της ΝΔ και πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου επί ημερών Νίκα.

Ήδη ο Μαλτέζος έχει ανακοινώσει 170+ υποψηφίους στο Άργος, στη συντριπτική πλειονότητα «γαλάζιους», οι οποίοι μόλις έμαθαν ότι ο Καμπόσος επιστρέφει στη ΝΔ, ξεκαθάρισαν ότι… Πτωχός τέλος.

Περί μισαλλόδοξου και διχαστικού λόγου

Πέντε χρόνια λοιπόν μετά τη διαγραφή του, με προσωπική απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Δημήτρης Καμπόσος γνωστοποίησε ότι επιστρέφει στη ΝΔ. Γιατί είχε διαγραφεί τότε; Για «απαράδεκτα και ρατσιστικά σχόλια», με τον Μητσοτάκη να τουιτάρει μάλιστα ότι δεν θα ανεχθεί κανέναν «μισαλλόδοξο και διχαστικό λόγο».

Τότε ο δήμαρχος Άργους – Μυκηνών είχε μιλήσει το λιγότερο εμετικά για τον Γιάννη Μπουτάρη και τους Εβραίους ενώ λίγο καιρό νωρίτερα (και είχε γλιτώσει τη διαγραφή) η δημόσια έγκρισή του στο… ξύλο που είχε φάει ο τότε δήμαρχος Θεσσαλονίκης (αναφέροντας ότι «αυτή είναι η μοίρα των προδοτών» -σ.σ. λόγω της στήριξης του στη Συμφωνία των Πρεσπών) είχε εξηγηθεί πως κάποιος άλλος είχε γράψει στο προφίλ του. Αστεία ως δικαιολογία αλλά είχε γίνει πιστευτή.

Περασμένα ξεχασμένα λοιπόν από τον ίδιο τον Μητσοτάκη προς τον Καμπόσο, τρεις μήνες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου όπου ο ίδιος διεκδικεί τέταρτη συνεχόμενη εκλογή – αν τα καταφέρει βέβαια, καθώς κατεβαίνουν άλλες δύο δεξιές παρατάξεις διεκδικώντας τον δήμο.

Πώς εξηγούν οι γνώστες την επάνοδο Καμπόσου μετά από πέντε χρόνια; Στην επιρροή του Αντώνη Σαμαρά στο Μαξίμου και γενικότερα στα αυτοδιοικητικά.

Για τους έχοντας κοντή μνήμη, με το που ανέλαβε υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τον Ιούλιο του 2019 ο Μάκης Βορίδης προχώρησε σε ανακοίνωση (μόλις λίγα 24ωρα μετά τις εκλογές) διατυπώνοντας «με απόλυτο και κατηγορηματικό τρόπο» την αντίθεσή του «σε κάθε ρητορική μίσους και άσκηση βίας που εκκινούν από ρατσιστικά κίνητρα εναντίον οιασδήποτε κοινωνικής ή θρησκευτικής ομάδας» και ζήτησε δημόσια συγγνώμη προς τον εβραϊκό λαό, επισκεπτόμενος μάλιστα και το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος.

Οι συγκρίσεις, αναπόφευκτες.

Το «σύστημα Σαμαρά»

Ειρήσθω εν παρόδω, το όνομα του Αντώνη Σαμαρά ελέχθη δημόσια δια στόματος του απερχόμενου, πλέον, περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκα – διότι η ΝΔ επισήμως έδωσε το χρίσμα στον Δημήτρη Πτωχό. Σε συνέντευξη Τύπου ο Νίκας, εμφανώς πικραμένος, έκανε εκτενή αναφορά στο «σύστημα Σαμαρά που διοικεί την Πελοπόννησο».

Δημήτρης Καμπόσος

Ο κ. Νίκας δεν αναφέρθηκε καθόλου στο πρόσωπο του κ. Πτωχού το οποίο επέλεξε η Νέα Δημοκρατία, προσπαθώντας να παραμείνει ενωτικός απέναντι στο κόμμα και στους χιλιάδες Πελοποννήσιους που τον στήριξαν στις εκλογές. Αλλά είπε ότι υπάρχει υβριδικό σύστημα της Πολιτικής Άνοιξης που διορίζει τους διοικητές των δημοσίων νοσοκομείων! Μάλιστα…

Ο ίδιος, μιλώντας για τους συνεργάτες του, ξεκαθάρισε πως είναι «ελεύθεροι να είναι υποψήφιοι με όποιον επιθυμούν, τονίζοντας όμως, πως δεν θα τους δοθεί καμία απολύτως παροχή από την περιφέρεια για τον σκοπό αυτό (υπηρεσιακό όχημα, τηλέφωνα κλπ.) και πως αν περιέλθει κάτι στην αντίληψη του, θα υπάρχει απομάκρυνση τους από όποια θέση κι αν είναι, δεδομένου ότι ίδιος παραμένει στην θέση του περιφερειάρχη μέχρι τέλος του έτους.