🇺🇲 Μετά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, προσωπικά, ο μεγαλύτερος νικητής των εκλογών ήταν ο πλέον έμπιστός του στο Μαξίμου: ο Σταν Γκρίνμπεργκ. Ο Αμερικανός σύμβουλος του πρωθυπουργού και παγκοσμίου φήμης επικοινωνιολόγος είχε μάλιστα προχωρήσει και σε προβλέψεις για τις εκλογές, σχεδόν 20 μέρες πριν. Ήταν ο μόνος που εκτιμούσε πως η ΝΔ ξεκινά από το 37,5% και κοιτά προς τα πάνω ενώ για εκλογική απόδοση του ΣΥΡΙΖΑ σχεδόν έβαζε το χέρι του στη φωτιά ότι δεν θα ξεπερνούσε το 27%.

🇬🇷 Ειρήσθω εν παρόδω η ΝΔ στις εκλογές κέρδισε 325 από τους 332 δήμους της χώρας! Εκπληκτικό… Έχασε μόνο τους τρεις μειονοτικούς της Ροδόπης, το Οροπέδιο Λασιθίου, τα Βόρεια Τζουμέρκα, τον Δήμο Ερυμάνθου (εκεί είναι το Καλέντζι) και την Ικαρία. Κέρδισε μέχρι και… τον Άι Στράτη.

‼️ Στην οποία Ικαρία συνεχίστηκε ένα μοναδικό φαινόμενο καθώς πρώτευσε ξανά το ΚΚΕ! Πήρε ποσοστό 35,08% και 1.935 ψήφους με δεύτερο τον ΣΥΡΙΖΑ με 22,55% και 1.244 ψήφους και τρίτη τη Νέα Δημοκρατία με 19,43% και 1.072 σταυρούς. Έχει το ενδιαφέρον του.

📱 Η νικήτρια, συντριπτικά, των εκλογών ήταν η Νέα Δημοκρατία, ακολούθησε η αύξηση 40% του ΠΑΣΟΚ που πλέον ρίχνεται… στη μάχη της «κεντροαριστερής πολυκατοικίας» (έχοντας να αντιμετωπίσει το ιστορικό χαμηλό αυτής) και τρίτη ήταν η νίκη του ΚΚΕ: 426.683 ψήφους είχε να δει από το 2012 (επί Αλέκας Παπαρήγα), τότε με 8,48%, πλέον ανέβηκε στο 7,23%. Κι όλα αυτά επειδή ο Δημήτρης Κουτσούμπας έγινε… viral μέσω Luben – σημεία των καιρών (και του διαδικτύου). Αυτοί είστε…

🏀 Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πανηγύρισε πιάνοντας το κεφάλι του τη βραδιά των εκλογών ενώ δύο φορές πήγε κι έκατσε μόνος του στο πιο απομακρυσμένος γραφείο της αίθουσας. Την πρώτη για να δει το τελευταίο λεπτό του αγώνα Ρεάλ – Ολυμπιακός (η ήττα από το τελευταίο σουτ πλήγωσε τον πρωθυπουργό) και η δεύτερη για το συγχαρητήριο τηλεφώνημα από τον Αλέξη Τσίπρα. Η συνομιλία τους ήταν μεν σύντομοι αλλά αυτόπτες μάρτυρες με διαβεβαίωσαν ότι ο Μητσοτάκης ήταν άκρως χαμογελαστός όσο μίλησαν και είπε τρεις φορές «ευχαριστώ».

🤣 Όταν έκλεισε βέβαια το τηλέφωνο, ο Μητσοτάκης πέταξε και την ατάκα της βραδιάς: «Μάλλον ο Τσίπρας θα κάνει τώρα debate… με τους διαδόχους του!». Έγραψε…

❓ Δρέπει τους καρπούς της εκλογικής ανόδου του ΠΑΣΟΚ ο Νίκος Ανδρουλάκης που, ως με πληροφόρησαν, για πρώτη φορά μετά από δύο μήνες χόρτασε ύπνο τις προάλλες και όντας ήρεμος. Έχει τρέξιμο το αρχηγιλίκι, πώς να το κάνουμε. Σύντομα όμως θα κληθεί να απαντήσει: αν τυχόν η ΝΔ δεν είναι αυτοδύναμη μετά τις 25 Ιουνίου (σενάριο, ακραίο μεν αλλά υπαρκτό), θα ισχύσει το «ναι σε συγκυβέρνηση, όχι με Μητσοτάκη επικεφαλής»; Διότι και να μην βγάλει αυτοδυναμία, ένα 37,5% (λέμε τώρα) θα το έχει. Και το ΠΑΣΟΚ θα είναι 20 με 25 μονάδες πίσω. Άρα;

📋 Έχουν δίκιο πάντως στη Χαριλάου Τρικούπη να τα βάζουν με τους δημοσκόπους, κατηγορώντας παράλληλα και τον ΣΥΡΙΖΑ για το μπούλινγκ που τους άσκησε. Και ρωτούν: αν την Παρασκευή είχαν δημοσιοποιηθεί τα γκάλοπ με τους αριθμούς των exit polls, το ΠΑΣΟΚ στο 12% και τον ΣΥΡΙΖΑ στο 20%, δεν θα είχαν αλλάξει άρδην οι εκλογικές ισορροπίες την Κυριακή; Εύλογα και νομοτελειακά…

➕ Η μάχη της Κυριακής, που εξελίχθηκε εντέλει σε… περίπατο, δεν ήταν μόνο των κομμάτων μα και των υποψηφίων. Και όχι μόνο το «βγαίνω / δεν βγαίνω» αλλά και για την πρωτιά σε μερικές, κομβικές περιφέρειες για το κόμμα. Διότι, αν έχεις μαζέψει χιλιάδες σταυρούς στην περιφέρειά σου, δικαιούσαι μια περαιτέρω δικαίωση στο κόμμα και, κυρίως, στην κυβέρνηση: μια μεγάλη υπουργική θέση για τη ΝΔ, έναν ενισχυμένο ρόλο για τα άλλα κόμματα.

1️⃣ Εξέπληξε, μερικούς, η πρωτιά του Κωστή Χατζηδάκη στον Β1 Βόρειο Τομέα Αθηνών μα ακριβώς το ίδιο είχε πετύχει και το ’19, αφήνοντας ξανά δεύτερον τον Αδωνη Γεωργιάδη ενώ πέρασε στα ψιλά η εκλογή της αθλητικογράφου Αριας Αγάτσα. Χρόνια μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, ανήκει στο σκληρό, μητσοτακικό μπλοκ. Ικανοποίηση Μητσοτάκη και για την πρωτιά (πλην της υποψηφιότητας του ιδίου στον Β2 Δυτικό Τομέα Αθηνών) του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη τον οποίο θέλει πολύ να επαναδραστηριοποιήσει σε εκλογικό πόστο και οι 26.915 σταυροί του δίνουν την αφορμή.

🆙 Ενισχυμένος βγήκε στην Α’ Αθηνών και ο Βασίλιας Κικίλιας καθώς από τους 38.562 σταυρούς του 2019 έφτασε τους 44.531 φέτος ενώ σκόρπισε χαμόγελα στην Πειραιώς, και στον Μητσοτάκη προσωπικά, η εκλογή στην Α’ Πειραιώς του Νίκου Βλαχάκου, αδερφού του αδικοχαμένου ήρωα των Ιμίων Παναγιώτη Βλαχάκου.

🔝 Η μεγαλύτερη υποψήφια νικήτρια για τη Νέα Δημοκρατία σε αυτές τις εκλογές ήταν όμως η Σοφία Ζαχαράκη. Στην πρώτη της εμφάνιση σε κάλπη μάζεψε 52.689 σταυρούς στην (παν)δύσκολη περιφέρεια της Ανατολικής Αττικής, αφήνοντας μάλιστα πίσω της ονόματα όπως ο Μάκης Βορίδης, ο Στέλιος Πέτσας, ο Γιώργος Βλάχος και ο Βασίλης Οικονόμου. Ο πρωθυπουργός πιστεύει πολύ στη Ζαχαράκη και δεν αποκλείεται να την υπουργοποιήσει σε πιο δυνατό πόστο από ό,τι το υφυπουργείο Τουρισμού. Ακούγεται έντονα για το Παιδείας (από όπου είχε περάσει ως υφυπουργός, αν φυσικά αλλάξει πόστο η Νίκη Κεραμέως).

🔻 Δεν ήταν όλα μαύρα και άραχλα στον ΣΥΡΙΖΑ καθώς η σταυροδοσία έκανε… δωράκια στον Αλέξη Τσίπρα. Όπως η μη εκλογή της Ράνιας Σβίγκου που μπορεί να είναι άμεση συνεργάτιδά του αλλά ανήκει στην περιβόητη «Ομπρέλα» και όχι στους προεδρικούς. Ομοίως και για τον Πάνο Σκουρλέτη  στον Β1 Βόρειο Τομέα Αθηνών.

🔚 Μου μετέφεραν ένα σενάριο, extreme μεν αλλά συζητήθηκε. Ότι η Πόπη Τσαπανίδου θέλει να ασχοληθεί με το κόμμα και δεν θα είναι εκ νέου υποψήφια (βγήκε μέσω Επικρατείας). Ο λόγος είναι πως η δημοσιογράφος έχει γίνει δέκτης σκληρής, σκληρότατης κριτικής εντός ΣΥΡΙΖΑ που της χρεώνουν παντελή έλλειψη επαφής με την πραγματικότητα ενώ ήταν πλήρως απούσα από τον δημόσιο διάλογο, όπως και από τα εκλογικά πάνελ. Αν ο Αλέξης Τσίπρας συνεχίσει να μιμείται τον Ανδρέα, δεν αποκλείεται να ακούσουμε και κάνα «χτυπάτε εμένα, όχι την Πόπη». Ποτέ δεν ξέρεις…

📺 Η άφαντη Τσαπανίδου γίνεται δέκτρια δριμείας κριτικής και όχι άδικα. Από «λίγη» έως «προβληματική», διαβάζοντας σχόλια στα social media, ακόμη και για την ξερολίασή της. Ποιος ξεχνά ότι μερικές ώρες πριν τις κάλπες μιλούσε για… άνιση εκλογική μάχη;

📺 Η οποία Τσαπανίδου έφτασε κοντά στο πραγματικό αποτέλεσμα των εκλογών, όταν κάλεσε τους δημοσκόπους να δημοσιοποιούν τα αστάθμητα. Αν την είχαν ακούσει, θα γνωρίζαμε από μέρες τη διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Τι, όχι;

🇹🇷 Πέτυχε και μερικές ο πρόεδρος, εικόνισμα πρέπει να κάνει τον Οζγιούρ Φερχάτ, τον οδοντίατρο από τον Ίασμο Ροδόπης, τη μόνη περιφέρεια που πρώτευσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν ο απόλυτος εκλεκτός της μουσουλμανικής μειονότητας και με μερικούς μειονοτικούς δήμους (όπως Αρριανών και Ιάσμου) έφτασε και το 90% σε σταυρούς του κόμματος. Η επιλογή αυτή όμως του βγήκε ξινή καθώς η Ελένη Λαφτσή, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ στη Ροδόπη, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης του κόμματος αλλά και σύζυγος του τέως βουλευτή Ροδόπης Τάκη Χαρίτου, έδωσε… ειρωνικά βέβαια, «συγχαρητήρια στο τουρκικό προξενείο για την πολιτική του παρέμβαση, συγχαρητήρια σε όσους συνέβαλαν στην προσπάθεια του ερντογανικού κράτους να εκλέξει το υποτιθέμενο αριστερό δεκανίκι τους ως βουλευτή στη Ροδόπη». Δίκασε…

⤴️ Αντιθέτως, αρκετές, δεκάδες προσωπικές επιλογές του Τσίπρα απέτυχαν. Από τα κυριότερα παραδείγματα (και δεν αναφέρομαι καν στη γραφική περίπτωση του Ευάγγελου Αντώναρου που… πάτωσε) ήταν ο Γιάννης Ραγκούσης που ναι μεν εξελέγη στο Β’ Πειραιώς αλλά έμεινε αρκετά πίσω από την πανίσχυρη στην περιοχή Νίνα Κασιμάτη, άλλοτε μέλος του ΠΑΣΟΚ και κόρη του αείμνηστου υπουργού Γιώργου Κασιμάτη.

🏝️ Κρατήστε και το όνομα του Αντώνη Γεωργόπουλου. Ο συνταξιούχος γιατρός και πρώην δημοτικός σύμβουλος (με παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ) κατέβηκε με την Πλεύση Ελευθερίας στην Κέρκυρα και χάρισε 5,07% στο κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Χωρίς να είναι παιδί του κομματικού σωλήνα εν γένει, ουδείς αποκλείει (άμεσα ή στο μέλλον) να εμφανιστεί με άλλο κόμμα, ελέω της δυναμικής του.

🟩 To the point αποδείχθηκαν μερικές, προσωπικές του Νίκου Ανδρουλάκη, επιλογές του ΠΑΣΟΚ. Όπως του Παύλου Γερουλάνου που πρώτευσε στην Α’ Αθηνών αφήνοντας εκτός τον πολύπειρο Κώστα Σκανδαλίδη αλλά και της επανακάμψασας μετά από χρόνια απουσία Μιλένας Αποστολάκη, αφήνοντας εκτός Βουλής στον Β1 Βόρειο Τομέα Αθηνών τον Ανδρέα Λοβέρδο.

👶 Το, δε, next best thing του ΠΑΣΟΚ διέπρεψε στην Ανατολική Αττική, όπου το κίνημα ξαναπήρε έδρα (είχε μείνει εκτός το ’19) χάρη στον Μανώλη Χριστοδουλάκη, ετών μόλις 32. Γενικώς ο Ανδρουλάκης μιμείται (για παλιούς) τον… Ίβιτσα Οσιμ. Κάποτε, βλέποντας τον Παναθηναϊκό να αγκομαχά, πέταξε εκτός πολλά ονόματα επενδύοντας σε νεαρούς και λίγα χρόνια μετά το «τριφύλλι» ήταν στα ημιτελικά του Champions League. Αντίστοιχα ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, σταδιακά, απομακρύνει στελέχη που συνδύασαν το όνομά τους με το παλαιοκομματικό ΠΑΣΟΚ, δίνοντας χώρο και θέσεις στους νέους.

👎 Αντίθετα, ο (ΠΑΣΟΚος) πλέον Σταύρος Κοντονής απέτυχε. Ο πρώην υπουργός και πρώην βουλευτής Ζακύνθου δεν έγινε… νυν καθώς έλανε μόλις 724 σταυρούς ενώ το 2019, με τον ΣΥΡΙΖΑ, είχε πάρει… 4.098. Μαθαίνω πάντως ότι μετά τις επόμενες εκλογές τον αναμένει πόστο εντός Χαριλάου Τρικούπη, πλησίον του προέδρου ο οποίος τον εμπιστεύεται με κλειστά μάτια.

⁉️ Στα διαδικαστικά, μετά τη συγκρότηση της νέας Βουλής για μία ημέρα, θα προκηρυχθούν οι νέες εκλογές για τις 25 Ιουνίου. Ερώτημα αν θα υπάρξει νέος… Βύρωνας Πολύδωρας, που το 2012 είχε κάτσει στο έδρανο του προέδρου της Βουλής για επακριβώς μια μέρα, ή να παραμείνει ο Κωνσταντίνος Τασούλας. Ειρήσθω εν παρόδω δυναμώνει η φημολογία πως ο επόμενος πρόεδρος της Βουλής θα είναι ο Νίκος Δένδιας – αν το δεχθεί φυσικά. Ωστόσο το ότι στο Νότιο Τομέα Αθηνών πήρε 93.988 ψήφους έναντι 44.523 του Τάκη Θεοδωρικάκου λέει πολλά για το μέλλον του στην κυβέρνηση, όπως και ήταν ο μόνος που το βράδυ των εκλογών μίλησε (στην ΕΡΤ) για τρίτη θητεία Μητσοτάκη, το 2027.

🟦 Εξ ου ο Δένδιας, που νιώθει πανίσχυρος, φρόντισε σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 να αδειάσει (για πολλοστή φορά) τον Αδωνη Γεωργιάδη περί των 180 βουλευτών και της συνταγματικής αναθεώρησης («θα προσυπέγραφα μια πολύ πιο σεμνή αντίληψη», είπε).

🗣️ Τα περί σεμνής αντίληψης του Δένδια ή «χωρίς αλαζονεία και χωρίς έπαρση» του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν άκουσε, ή έκανε πως δεν έκανε, η υποψήφια της ΝΔ στα Ιωάννινα, Μαρία Κεφάλα. Δεν εξελέγη (βγήκε εκεί μόνο ο Κωνσταντίνος Τασούλας) αλλά προχώρησε σε δηλώσεις ωσάν εκλεγμένη…


Δια την υπογραφήν, Back door

Email: backdoorintro@gmail.com