«Ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα». Αυτό φαίνεται πως είναι το μότο στον ΣΥΡΙΖΑ τις τελευταίες μέρες, καθώς μετά τη διαγραφή του Στέφανου Τζουμάκα και την αποχώρηση του Στέλιου Κούλογλου από την ευρωομάδα του κόμματος, ήρθε σήμερα ο Νίκος Φίλης να προστεθεί σε αυτούς που εκφράζονται πλέον ανοιχτά εναντίον της ηγεσίας, με τον κίνδυνο διαγραφής του να είναι πλέον πιο ορατός από ποτέ.

Ο πρώην υπουργός Παιδείας, σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, δήλωσε πως θα θέσει θέμα ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ και προσέθεσε ότι η εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη αποτελεί εξέλιξη διάλυσης και εξευτελισμού του κόμματος.

Αφορμή αποτέλεσε αφενός η κακή επίδοση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές και κυρίως τα όσα αποκαλύφθηκαν για τις θέσεις του Στέφανου Κασσελάκη από παλαιά του άρθρα στον Εθνικό Κήρυκα.

«Πιο νωπή λαϊκή εντολή είναι η απόφαση που έδωσε ο λαός με τις δημοτικές εκλογές, όπου εκεί υποχώρησε περαιτέρω το κύρος και η εκλογική επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ, στο 12,7% από ό,τι λένε οι έρευνες», είπε αρχικά ο Νίκος Φίλης.

«Αυτό δεν οφείλεται προσωπικά στον κ. Κασσελάκη, αλλά δεν το ανέκοψε» πρόσθεσε με νόημα ο Νίκος Φίλης παρατηρώντας ότι σε άλλες περιπτώσεις όπως στον Ανδρουλάκη, στον Τσίπρα ή στον Μητσοτάκη με την εκλογή νέου αρχηγού «αμέσως υπήρχε μια ανάταση. Εδώ δεν υπάρχει αυτό, υπάρχει μια ψυχρή αποδοκιμασία από την κοινωνία».

Όσον αφορά την αποκάλυψη της ΕΦ.ΣΥΝ. για τα άρθρα του Στέφανου Κασσελάκη στα οποία, μεταξύ άλλων, ζητούσε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και μειώσεις μισθών, ο κ. Φίλης παραδέχθηκε ότι «δεν γνωρίζαμε αλλά είχαμε πολλά πράγματα υποψιαστεί» παραπέμποντας στην ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη στον ΣΕΒ.

Ειδικά, δε, για το περιεχόμενο των άρθρων αυτών ο Νίκος Φίλης είπε ότι συνιστούν ακραία εκδοχή του νεοφιλελευθερισμού, ότι αυτά δεν τολμούσαν να τα πουν στην Ελλάδα οι νεοφιλελεύθεροι.

Θυμίζει σε στιλ τον Τραμπ, επέμεινε ο Νίκος Φίλης, προσθέτοντας ότι «με όσα λέει ο Στέφανος Κασσελάκης που δεν σβήνονται με το ελαφρυντικό της νεότητας, δεν μπορεί να εκπροσωπεί ένα αριστερό κόμμα όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ».

«Τίθεται ζήτημα τι εκπροσωπεί ο Στέφανος Κασσελάκης. Αν θέλει να φτιάξει άλλο κόμμα μεταλάσσοντας τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτά που λέει είναι έξω από το πρόγραμμα του κόμματος. Σε ό,τι με αφορά θα θέσω θέμα για όσα λέει. Εμείς λέμε ότι υπάρχει θέμα δημοκρατικής τάξης για όσα λέει» πρόσθεσε ο Νίκος Φίλης.

Αφού, δε, σημείωσε ότι ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «κέρδισε χωρίς να πει τι πιστεύει, τώρα ακούει ο κόσμος και πέφτει από τα σύννεφα» διευκρίνισε ότι «δεν θα θέσουμε ευθέως θέμα ηγεσίας αλλά θα θέσουμε θέμα λειτουργίας, έχει μια νομιμοποίηση (σ.σ. ο Στέφανος Κασσελάκης) από τις εκλογές που έγιναν, έχουν αλλάξει οι όροι, θα κάνουμε συνέδριο και θα δούμε τι θα κάνουμε».

Όπως τόνισε «είμαστε στο κόμμα από την ίδρυσή του και δίνουμε μάχη για να μην μεταλλαχθεί, να μην γίνει κόμμα κεντροδεξιό, ο κ. Κασσελάκης εκπροσωπεί κεντροδεξιά πολιτική. Το εναγώνιο δίλημμα είναι πώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα γίνει ΠΑΣΟΚ του 2012 και δεν ανακόπτει αυτή την πορεία ο κ. Κασσελάκης».

Αλαλούμ στον ΣΥΡΙΖΑ με την ΕΦΣΥΝ

«Ο κ. Κασσελάκης δεν άλλαξε από το 2015 ούτε έγινε αριστερός τον Σεπτέμβριο του 2023 “αριστερός”. Η πολιτική συνέπεια του κ. Κασσελάκη και η ευθύτητα με την οποία διατυπώνει τις θέσεις του τα τελευταία χρόνια δεν αποτελούν αντικειμένο της δικής μου κριτικής. Είναι απολύτως δικαίωμά του να επιμένει σε αυτά που πίστευε από τότε. Αρκεί να μην προσπαθεί να κρύψει αυτά που δεν κρύβονται».

Με τις φράσεις αυτές απαντά ο Δημήτρης Ψαρράς της Εφημερίδας των Συντακτών στον ισχυρισμό του Στέφανου Κασσελάκη ότι «δεν θυμάμαι αυτά τα άρθρα. Δεν θυμάμαι ποιος ήμουν 24 χρονών» για το δημοσίευμα της ΕΦ.ΣΥΝ, που αποκάλυψε άρθρα που φέρεται να υπέγραφε ως Αριστοτέλης Οικονόμου στον «Εθνικό Κήρυκα», στα οποία επιχειρηματολογούσε υπέρ της απόλυσης περισσότερων δημοσίων υπαλλήλων και της μείωσης μισθών.

Στο άρθρο του στο φύλλο της Δευτέρας ο δημοσιογράφος της ΕΦ. ΣΥΝ. απαντά με έξι σημεία στους ισχυρισμούς του Στέφανου Κασσελάκη.

1-Πώς είναι δυνατόν να αμφιβάλλει για τα γραπτά αυτά; Ο πατέρας του σ’ αυτά ακριβώς τα κείμενα αναφερόταν σε όλες τις συνεντεύξεις του προκειμένου να αποδείξει ότι η εμπλοκή του γιου του με την πολιτική είναι παλιά.

Αλλά και αν ισχύει ο ισχυρισμός του κ. Κασσελάκη ότι «δεν θυμάται», γιατί δεν έψαξε τα άρθρα αυτά στο αρχείο του «Εθνικού Κήρυκα» το οποίο είναι ψηφιοποιημένο χάρη στη χορηγία του Ανδρέα Δρακόπουλου, προέδρου του Ιδρύματος Νιάρχου, ο οποίος είναι και δικός του μέντορας.

2-Ο ισχυρισμός ότι αυτά ήταν κείμενα παλιά , επομένως βαρύνουν έναν ανώριμο πολιτικά νέο και ότι σε αυτή την νεαρή ηλικία μπορεί να λέει ο καθένας ό,τι θέλει, έρχεται σε σύγκρουση με τις προσωπικές διακηρύξεις του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Πότε άρχισε να θεωρεί τους 24χρονους «πολιτικά ανώριμους»; Αυτό δεν είναι που θα φέρει τη νεολαία στον ΣΥΡΙΖΑ; Αυτός δεν είναι που τόλμησε – προς τιμήν του – να ορίσει μια 27χρονη σε θέση-κλειδί δίπλα του;

3-Ασφαλώς είναι δικαίωμα όλων των ανθρώπων να αλλάζουν πολιτικές απόψεις. Και πρώτος θα χειροκροτούσα όποιον αποφασίσει να μετατοπιστεί από τη σκληρή Δεξιά στην προοδευτική Αριστερά.

Μονο που ο ίδιος, όπως έγραφα το Σάββατο, λέει ακριβώς τα ίδια και σήμερα, κάτι που αποδείχθηκε με την ομιλιά του στον ΣΕΒ. Τα δημοσιεύματα, δηλαδή, στον Εθνικό Κήρυκα την περίοδο 2012-2015 επιβεβαιώνουν ακριβώς το γεγονός ότι λέει σήμερα ακριβώς αυτά που έλεγε και τότε.

4-Την εμμονή στις ίδιες απόψεις επιβεβαιώνει και το γεγονός ότι τον περασμένο Ιούλιο, δηλαδή μετά τις εκλογές, ο κ. Κασσελάκης εξέφραζε στην αγγλόφωνη έκδοση της Καθημερινής τη βαθιά του πολιτική εκτίμηση στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη, παραδεχόταν ότι τον υποστήριξε στις εσωκοκομματικές εκλογές της ΝΔ και κατέληγε: «Έτρεφα και συνεχίζω να τρέφω μεγάλο σεβασμό για το πρόσωπό του» (Stefanos Kasselakis, Will the real Greek Dems please stand up? 14.7.2023).

Αφού εξακολουθεί να τρέφει αυτόν τον μεγάλο σεβασμό για τον κ. Μητσοτάκη, για ποιο λόγο θέλει να τον ανταγωνιστεί και να πάρει τη θέση του.

5-Μόλις προχθές ο κ. Κασσελάκης έδωσε μεγάλη συνέντευξη στον Εθνικό Κήρυκα. Στην ερώτηση που του έγινε πώς έγινε η μετάβασή του «από την Goldman Sachs στον ΣΥΡΙΖΑ», ο κ. Κασσελάκης ήταν αποκαλυπτικός: Να σας θυμίσω ότι οι πρώην διευθύνοντες σύμβουλοι της Goldman Sachs και των μεγάλων τραπεζών ανήκουν στο Δημοκρατικό Κόμμα στην Αμερική και είναι προφανώς αυτοδημιούργητοι άνθρωποι.

Εκείνοι που γενικά ανήκουν στο κλαμπ της συντήρησης είναι οι κληρονόμοι κι όχι οι αυτοδημιούργητοι. Για μένα αυτό είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο για την Αριστερά, η οποία πρέπει να ευθυγραμμιστεί με την έννοια της προκοπής, της υγιούς επιχειρηματικότητας κι όχι με όρους προηγούμενου αιώνα». Ώστε πρότυπο για τον ΣΥΡΙΖΑ του κ. Κασσελάκη είναι η Goldman Sachs των «αυτοδημιούργητων Δημοκρατικών». Κι αυτά προχτές

6-Θυμίζω τον τίτλο της δικής του εφημερίδας σε άρθρο του ανταποκριτή της στην Αθήνα μετά την εκλογή του στη θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ: «Ο Κασσελάκης στρέφει τον ΣΥΡΙΖΑ σκληρά δεξιά.

Η Αριστερά μένει σε σοκ» («Kasselakis turns SYRIZA hard right, Left left in shock, 1.10.2023). Να και κάτι με το οποίο συμφωνούμε με τον Εθνικό Κήρυκα.