Όνειρο ήταν και πάει για τον Novak Djokovic. Ο 34χρονος Σέρβος είχε την ευκαιρία να γίνει ο πρώτος μετά το 1969 που πάει για το 4/4 σε Grand Slam σε μια χρονιά, όμως ο Daniil Medvedev δεν του άφησε περιθώριο. Στον τελικό του US Open ο 25χρονος Ρώσος έκανε όσα δεν είχε κάνει ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Roland Garros, όσα δεν είχε κάνει ο ίδιος στους δύο προηγούμενους τελικούς του απέναντι σε Nadal και Djokovic σε US Open και Australian Open αντίστοιχα.

Κανείς δεν περίμενε ότι θα εξελιχθεί έτσι ο τελικός. Ο Djokovic είχε μπροστά του μια μοναδική ευκαιρία που θα τον έφερνε πάνω από τους Nadal και Federer στις κατακτήσεις Grand Slam. Στα 20 είναι και οι 3, θα πήγαινε στο 21 ο Nole. Όμως ο Daniil Medvedev είχε αντίθετη άποψη και με 3-0 σετ (6-4, 6-4, 6-4) πήρε πιο εύκολα απ΄ό,τι περίμενε και ο ίδιος το US Open.

Μπορεί σε όλα τα προηγούμενα ματς του στο τουρνουά ο Djokovic να είχε χάσει το πρώτο σετ και πάντοτε να επέστρεφε, όμως τώρα έδειχνε, για πρώτη φορά φέτος, ότι όντως είναι 34 ετών και με ένα ταλαιπωρημένο σώμα. Στο Roland Garros είχε πετύχει μετά το 0-2 που έχασε από τον Τσιτσιπά, να βγει στο γήπεδο και να μοιάζει σαν νεότερος του Έλληνα τενίστα. Απέναντι στον Medvedev φαινόταν η διαφορά των 9 ετών περισσότερο από την απόσταση εμπειρίας.

Στο πρώτο σετ ο Djokovic δε μπορούσε να βρει απάντησει στο σερβίς του Medvedev και μπόρεσε να βγάλει μόλις 3 επιστροφές, δηλαδή μόλις 27% ποσοστό, ενώ ο Medvedev έφερνε άσο σε κάθε πρώτο του σετ, δηλαδή ποσοστό 100%. Αυτά είναι νούμερα που δείχνουν καταπόνηση την οποία ο θεατής δε μπορεί να αντιληφθεί. Ο Σέρβος κουράστηκε πολύ περισσότερο από τις προσπάθειες του να κόψει τα σερβίς του Ρώσου.

Στο δεύτερο σετ, ο Medvedev προηγήθηκε με 3-2 και φαινόταν πως θα είναι πιο κλειστή η μάχη, αλλά και πάλι κέρδισε με 6-4. Στο τρίτο σετ είχε πια φτάσει το τέλος, με τον 25χρονο να προηγείται με 4-0 σετ, στη συνέχεια έγινε 5-3 το σκορ, ο Djokovic πήγε στο 5-4, αλλά ο Medvedev έδειχνε να του το επιτρέπει για να πάρει ανάσες και να βγει στο τελικό game με μεγαλύτερη αντοχή.

Έτσι, ο Medvedev έφτασε στην πρώτη του κατάκτηση Grand Slam και μαζί με την Emma Raducanu έγιναν οι απόλυτοι πρωταγωνιστές στο φετινό US Open. Ο πρώτος έχοντας χάσει μόλις 1 σετ σε όλο το τουρνουά, η δεύτερη χωρίς να χάσει σετ. Μάλιστα, ο Ρώσος κατέκτησε το τρόπαιο σε μια ιδιαίτερη μέρα, καθώς είχε επέτειο με τη σύντροφό του, Daria Medvedeva.

Ο Medvedev ανακήρυξε τον Djokovic κορυφαίο όλων

«Είναι η πρώτη φορά που νιώθω νευρικός στα λόγια μου. Θέλω να πω συγγνώμη στους φιλάθλους και στον Novak, γιατί όλοι ξέρουμε τι πήγαινε να πετύχει σήμερα. Όλα όσα έχεις πετύχει σε όλη την καριέρα σου είναι τρομερά, για μένα είσαι ο σπουδαιότερος τενίστας όλων των εποχών. Θέλω να συγχαρώ όλη την ομάδα μου, τους γονείς μου, τις αδερφές μου, τους φίλους μου που είναι εδώ ή με βλέπουν από την τηλεόραση, σας ευχαριστώ, δεν είναι εύκολο να κάνω αυτό το ταξίδι.

Θέλω να ευχαριστήσω εσάς στο κοινό, ίσως σήμερα ήσασταν περισσότερο με τον Novak, κι εγώ το ίδιο θα έκανα. Μου δώσατε τρομερή ενέργεια, σας ευχαριστώ. Για το τέλος, θέλω να αφιερώσω στη γυναίκα μου που έχουμε την επέτειο μας. Στη διάρκεια του τουρνουά δεν είχα σκεφτεί κάτι ως δώρο. Όταν ήρθα στον τελικό σκέφτηκα ότι αν χάσω, θα πρέπει να βρω ένα καλό δώρο. Ευτυχώς κέρδισα, οπότε σε ευχαριστώ Daria» είπε εμφανώς τρακαρισμένος ο Medvedev στις δηλώσεις του κατά την απονομή.

Φυσικά, σε τέτοιους επαίνους ο Novak Djokovic δε θα μπορούσε να μείνει ασυγκίνητος και φρόντισε να επιδαψιλεύσει τιμές στον Daniil κατά τις δικές του δηλώσεις, αφού πρώτα δέχτηκε ένα standing ovation από το κοινό και δάκρυσε.

«Θέλω να ξεκινήσω λέγοντας συγχαρητήρια στον Daniil. Τρομερό ματς, τρομερό τουρνουά, αν υπάρχει κάποιος να αξίζει το Grand Slam αυτή τη στιγμή περισσότερο, είσαι εσύ. Συγχαρητήρια σε εσένα και στην ομάδα σου. Κέρδισες τους καλύτερους στο τουρνουά, σου εύχομαι να ακολουθήσουν πολλά Grand Slam στο μέλλον. Οραματιζόμουν τον εαυτό μου και στα δύο σενάρια, τι θα έκανα όταν ερχόταν η στιγμή μου να σας μιλήσω. Θέλω να πω ότι παρόλο που δεν κέρδισα, νιώθω γεμάτος, με κάνατε να νιώσω ζωντανός και πολύ ιδιαίτερος. Σας αγαπώ και εύχομαι να σας δω ξανά σύντομα».

Πηγή φωτογραφίας: Twitter/US Open