Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς δεν βρίσκεται πια εδώ. Μετά από 78 χρόνια μιας γεμάτης ζωής, ο θρύλος του παγκόσμιου μπάσκετ θα βλέπει το αποτύπωμα του από ψηλά. Το τέλος της ζωής του πυροδοτεί ξανά τις μνήμες ενός ένδοξου παρλεθόντος που συνδέθηκε κυρίως με την Ελλάδα και τη Σερβία, αλλά εξέλιξε εν συνόλω το μπάσκετ στην Ευρώπη.

Όπως είναι λογικό, τα σωματεία αποχαιρετούν τον δάσκαλο Ντούντα, με τα λόγια να μη φτάνουν για να περιγράψουν όλα όσα σήμαινει για το σερβικό μπάσκετ και την μπασκετική κοινωνία.

Πρώτες απ΄όλους, οι ομάδες με τις οποίες κατέκτησε τα πάντα. Ο Ολυμπιακός που έχει 3 Ευρωλίγκες και τις 2 τις χρωστάει στον Ντούσαν Ίβκοβιτς, μια ομάδα στην οποία απέκτησε και το παρατσούκλι «Σοφός», που του το κόλλησε ο Φασούλας.

«Η ερυθρόλευκη οικογένεια είναι συντετριμμένη. Ο μεγαλύτερος προπονητής του Ολυμπιακού και ένας από τους κορυφαίους στην Ευρώπη, ο τεράστιος Ντούσαν Ίβκοβιτς δεν είναι πια κοντά μας. Δάσκαλε σε ευχαριστούμε για όσα μας πρόσφερες. Θα σε θυμόμαστε για πάντα».

Ο Βασίλης Σπανούλης ήταν ο παίκτης με τον οποίο συνδέθηκε περισσότερο στην επάνοδο του Ολυμπιακού στους τίτλους το 2012 και ο 39χρονος δεν τον ξέχασε στο τέλος του.

«Α ρε Ντουντα ΔΑΣΚΑΛΕ,ΗΓΕΤΗ,ΑΡΧΟΝΤΑ!!!
Οι λεξεις ειναι μικρες,λιγες,μπροστα στο μεγαλειο σου..
Σε ευχαριστω για οσα μου διδαξες..
Σε ευχαριστω που υπηρξες μεντορας μου και ησουν παντα διπλα μου! Ησουν το ιδιο το μπασκετ !
Ειμαι συντετριμμενος».

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Spanoulis Vassilis (@vassilis7span)

Η ΑΕΚ με την οποία πήρε ένα Κύπελλο Ελλάδας και το Σαπόρτα, κάνει λόγο για μια τραγική απώλεια στην ανακοίνωσή της.

«Αιώνια ευγνωμοσύνη

H οικογένεια της «Βασίλισσας» θρηνεί για την τραγική απώλεια…

Η είδηση του χαμού ενός εκ των κορυφαίων προπονητών της Ιστορίας μας, του τρις-τροπαιούχου Ντούσαν Ίβκοβιτς, προκαλεί ανατριχίλα, προκαλεί δέος. Στενοχώρια. Βουβαμάρα. Ανείπωτος και ο πόνος. Το ευρωπαϊκό μπάσκετ πενθεί. Πενθεί και η ΑΕΚ.

Ο προπονητής-δάσκαλος, που μετά από 19 «άτιτλα» χρόνια οδήγησε την ομάδα μας στην κατάκτηση τριών τροπαίων (Κύπελλο Σαπόρτα 2000, Κύπελλο Ελλάδος 2000, Κύπελλο Ελλάδος 2001), δεν είναι πια μαζί μας. Θα είναι όμως για πάντα στην καρδιά μας.

Η ΑΕΚ BC εκφράζει τα ειλικρινή της συλλυπητήρια προς τους οικείους του Σέρβου τεχνικού για το χαμό του.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα, που θα τον σκεπάσει.

«Ντούντα», η ΑΕΚ και ο κόσμος της αιώνια θα σ’ ευγνωμονούν για τα σπουδαία…».

Η ΤΣΣΚΑ, τον πάγκο της οποίας υπηρέτησε για 4 σεζόν και την βοήθησε να γίνει ξανά ένα από τα 2-3 κορυφαία κλαμπ της Ευρώπης, έκανε μια λιτή ανάρτηση στο Twitter.

«Σήμερα, σε ηλικία 77 ετών, ένας από τους κορυφαίους προπονητές στην ιστορία του παγκοσμίου μπάσκετ, ο Ντούσαν Ίβκοβιτς, έφυγε από τη ζωή… Η ΤΣΣΚΑ εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπήτηρια στην οικογένεια και τους φίλους του Ντούσαν Ίβκοβιτς».

Ντούσαν Ίβκοβιτς, ο άνθρωπος που ένωσε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό

Μαζί με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς, συνυπήρξαν στη γιγάντωση της αντιπαράθεσης των δύο αιωνίων στο μπάσκετ, αλλά σε αντίθεση με τις διοικήσεις και τους οπαδούς, οι δύο Σέρβοι επιχειρούσαν με τη μεταξύ τους σύμπνοια να γεφυρώσουν το χάσμα. Δεν το πέτυχαν όσο θα ήθελαν, αλλά υπήρξαν κάποιες όμορφες στιγμές που ήταν δικής τους δημιουργίας.

Η πιο χαρακτηριστική ήταν το αποχαιρετιστήριο παιχνίδι προς τιμήν του όπου έδωσαν το παρών στο ΣΕΦ ο Ομπράντοβιτς, ο Ιτούδης, ο Φώτσης και ο Δημήτρης Παπανικολάου.

«Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ αποχαιρετά με βαθιά θλίψη και συγκίνηση μία από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες του ευρωπαϊκού μπάσκετ, τον Ντούσαν Ίβκοβιτς. Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια ενός εκ των κορυφαίων “δασκάλων” του αθλήματος».

Ζαλγκίρις, Ερυθρός Αστέρας και Αρμάνι κάνουν λόγο για έναν θρύλο.