Μετά το τέλος ενός παιχνιδιού, το πιο εύκολο είναι να βγάλεις συμπεράσματα για τις επιλογές ενός προπονητή, κρίνοντας από το αποτέλεσμα. Μόνο που ο προπονητής όταν επιλέγει, δεν έχει αποτέλεσμα μπροστά του. Έχει σκέψη. Ο Εργκίν Αταμάν είχε αρκετές ακατανόητες επιλογές στο ματς του Παναθηναϊκού απέναντι στη Μακάμπι, αλλά καμία τους δεν μπορεί να θεωρηθεί ως αιτία για την ήττα a posteriori. Κάτι πίστευε εκείνη τη στιγμή και πήρε κάποιες επιλογές.

Όταν έβαλε μέσα τον Ναν δύο φορές, κι ενώ είχε ο Αμερικανός 3 και 4 φάουλ αντίστοιχα, και του έδωσε τη μπάλα να την κατεβάσει, ο Αταμάν ήθελε να τον βάλει ξανά στο παιχνίδι στην τελική ευθεία και να ξεκουράζει και τον Σλούκα από το κατέβασμα. Ο Ναν όμως έχασε δύο φορές τη μπάλα και τη μία οδήγησε σε αιφνιδιασμό και καλάθι της Μακάμπι, του Κόλσον, αν δεν κάνουμε λάθος.

Ο Αταμάν έβλεπε κάτι που χρησιμοποίησε τόσο τον κακό Μήτογλου. Δεν ξέρουμε τι, διότι από την αρχή του ματς ο Ντίνος ήταν κακός στην άμυνα. Έφαγε 7 πόντους από τον Κόεν με μεγάλη ευκολία και η ανισορροπία στην άμυνα σε αρκετές περιπτώσεις ήταν αποτέλεσμα δικής του ασυνέπειας και κακής αντίληψης-τοποθέτησης.

Είναι χαρακτηριστική μια φάση που κάνει τάπα σε παίκτη της Μακάμπι, μετά δυσκολεύει το σουτάκι του Νίμπο κι ενώ η μπάλα πάει στα χέρια του, επιλέγει να της κάνει ένα πολύ δυνατό tip για να φύγει εκτός και να έχει πάλι επίθεση η Μακάμπι. Κι ενώ χρειαζόταν το ελάχιστο άγγιγμα για να την σπρώξει προς τον Γκριγκόνις.

Με τον Μήτογλου μέσα χάθηκαν πολλά αμυντικά ριμπάουντ και από τη στιγμή που ο Ντίνος δεν προσέφερε κάτι ιδιαίτερο επιθετικά, ήταν ακατανόητο ότι δεν ξεκίνησε ο Αταμάν στο 3ο δεκάλεπτο με τον Χουάντσο μέσα που έδειχνε καλύτερη ικανότητα στα ριμπάουντ. Ο Ισπανός είχε πάρει 8 στο πρώτο ημίχρονο. Επιθετικά βέβαια ήταν τραγικός, χάνοντας δύο εύκολα lay up, μία βολή και 3 ελεύθερα τρίποντα (το τελευταίο ήταν κι έρμπολ), αλλά βοηθούσε πολύ στην άμυνα, περισσότερο από τον Μήτογλου.

Δεν θα απέδιδε ποτέ αυτό το ματσάρισμα με τον Μπόνζι Κόλσον

Όλα όμως τα παραπάνω και άλλα 2-3 που έκανε ο Αταμάν, δεν ήταν τόσο καίρια για την ήττα. Με όλα αυτά ο Παναθηναϊκός μπήκε με 70-63 στο τελευταίο δεκάλεπτο. Τι έγινε και δέχτηκε 28 πόντους, σκοράροντας μόλις 17;

Έγινε Μπόνζι Κόλσον.

Πολλοί, πριν το ματς, έλεγαν πως το παιχνίδι στο Βελιγράδι για την κανονική διάρκεια της Ευρωλίγκας δεν είναι ενδεικτικό διότι τότε δεν έπαιζε ο Σλούκας, ο Βιλντόζα και ο Ναν ήταν εκτός στο β’ ημίχρονο από τραυματισμό. Αυτή η προσέγγιση ήταν λανθασμένη και ενίσχυσε τον ενθουσιασμό και την αίσθηση πως θα περάσει ο Παναθηναϊκός αέρα τη Μακάμπι.

Ο Αταμάν στις δηλώσεις του μετά την ήττα, είπε ότι όλος ο οργανισμός του ΠΑΟ είχε μια πανηγυρική νοοτροπία. Κι ο ίδιος δεν έδειξε να διαφέρει. Διότι αντιμετώπισε αλαζονικά τη Μακάμπι. Αυτό έδειξε το ότι δεν προσαρμόστηκε και επέλεξε την συνταγή του Βελιγραδίου που είχε κάνει την άμυνα στο 4ο δεκάλεπτο να μπάζει από παντού.

Ο Γκριγκόνις είναι τρομερός φέτος, αλλά όσο και να το θέλουμε, δε μπορεί να τα βάλει αμυντικά με τον Μπόνζι Κόλσον. Στο 4ο δεκάλεπτο ο Κόλσον πρέπει να έβαλε 10 πόντους και από δικές του πάσες να προέκυψαν άλλοι 7-8 σίγουρα.

Ήταν λανθασμένο το σχήμα στο 4ο δεκάλεπτο. Συνήθως, όταν επιλέγεις έναν παίκτη που αμυντικά δε μπορεί να αντεπεξέλθει, το κάνεις γιατί επιθετικά σου προσφέρει περισσότερα. Αυτό δεν ίσχυε χθες για τον Γκριγκόνις. Στο 2ο ημίχρονο δεν σκόραρε καθόλου. Ούτε ο Ναν με εξαίρεση ένα δίποντο σε αιφνιδιασμό. Ήταν εμφανές πως ο Αταμάν έπρεπε να βάλει είτε Καλαϊτζάκη είτε Παπαπέτρου πάνω στον Κόλσον και να πάει με άσο Σλούκα και στο 2 να εναλλάσσονται οι Γκραντ-Βιλντόζα.

Είδαμε στο πρώτο ημίχρονο να μπαίνει ο Παπαπέτρου κι επειδή έκανε ένα τρίποντο που δέχτηκε τάπα, γιατί ήταν στα 2 δευτερόλεπτα, σκοτωμένο σουτ και ήταν στις 45 μοίρες περίπου, δεν τον είδαμε ξανά. Έβαλε τον Καλαϊτζάκη στο 3ο δεκάλεπτο, έδωσε μια τάπα στον Ριβέρο, έδειχνε να είναι έτοιμος να αντεπεξέλθει, επειδή έκανε ένα κακό σουτ, τον έβγαλε.

Ο Αταμάν παρασύρθηκε από τις ιδέες του

Επί της ουσίας, το λάθος ήταν ότι ο Αταμάν πήγε να απαντήσει στο επιθετικό μπάσκετ της Μακάμπι. Όταν έχεις απέναντι σου την καλύτερη επίθεση της διοργάνωσης, δεν πας να της απαντήσεις, πας να την κατεβάσεις. Ο Παναθηναϊκός δεν έδειξε να έχει στοχεύσει να θέσει εκτός κάποιον από τους τρεις πολύ σημαντικούς της Μακάμπι. Δεν είδαμε ασφυκτική άμυνα ούτε πάνω στον Μπράουν, ούτε πάνω σε Μπόλντουιν, ούτε στον Κόλσον.

Σε Μπράουν και Μπόλντουιν δε θα μπορούσε να γίνει εύκολα, όταν ο Γκραντ δεν ήταν σε ιδανική φόρμα και οι Ναν-Βιλντόζα δε φημίζονται για την άμυνά τους. Ο Σλούκας το πάλεψε πολύ, στο πρώτο ημίχρονο έπαιξε σε πολλές περιπτώσεις τρομερή άμυνα, σε μικρό βαθμό και στο δεύτερο. Αλλά ως εκεί. Ο Αταμάν κοίταζε την επίθεση και γι’ αυτό δεν επέλεξε ένα σχήμα με τριάρι τον Καλαϊτζάκη για παράδειγμα, που θα του αφαιρούσε επιθετική επιλογή, μιας και δεν έχει σουτ καθόλου.

Βλέπεις όμως πως έχεις έναν Σλούκα φανταστικό, να μοιράζει τις ασίστ για πλάκα, είχε 13 χθες και θα μπορούσε να έχει άλλες 2-3 αν οι συμπαίκτες του έβαζαν τα εύκολα καλάθια ή τις βολές. Βάζεις Καλαϊτζάκη στο 3, Γκριγκόνις στο 2 να πάει πάνω στον Μπράουν και αφήνεις τον Μπόλντουιν να κάνει ό,τι του κατέβει. Ας έβαζε και 30 πόντους. Δεν θα έχανες από αυτόν.

Η σειρά έχει δρόμο, αλλά πια όλη η προσπάθεια τόσων μηνών εξανεμίστηκε. Η Μακάμπι έχει πλεονέκτημα και αυτά τα «δεν έχει έδρα», τα ακούω βερεσέ. Είναι ομάδα που με βάση το ρόστερ της δεν ταιριάζει στον Παναθηναϊκό και όποιος έλεγε για 3-1 και 3-0 πριν το χθεσινό, ήταν αφελής. Το γράψαμε και χθες εδώ.

Πολύ δύσκολη η αποστολή του Παναθηναϊκού και ο Αταμάν θα πρέπει να δείξει ότι δεν επιμένει στο «my way», αλλά παίρνει τα μαθήματα, βλέπει που χωλαίνει το πράγμα και το διορθωνεί. Έχει απέναντι του μια πολύ καλά προπονημένη και αθλητική ομάδα, που αντιμετώπισε ελάχιστα ζητήματα τραυματισμών μες στη χρονιά. Μια ομάδα που δεν την έχει κερδίσει φέτος σε 3 ματς. Αν πάει με το ίδιο ακριβώς πλάνο, τότε θα πρέπει να ελπίζουν στον Παναθηναϊκό η Μακάμπι να έχει τρομερή αστοχία από δω και πέρα.

Σίγουρα ο Αταμάν θα είχε μια απάντηση για τις επιλογές του που θα μας έκανε να κατανοήσουμε, αλλά επειδή οι μπασκετικοί δημοσιογράφοι στην Ελλάδα δεν γνωρίζουν μπάσκετ (ειδικά τα μεγάλα ονόματα που πουλάνε μούρη) και είναι πλήρως αδαείς, δεν θα βρεθεί ποτέ κανείς να του κάνει τις σωστές ερωτήσεις για να κατανοήσει και ο κόσμος το σκεπτικό του.

ΥΓ. Η παραπάνω κουβέντα θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί ή να γινόταν σε πιο ήπιες συνθήκες, αν ο Λεσόρ είχε ένα νορμάλ ποσοστό στις βολές, αν ο Παναθηναϊκός δε σπαταλούσε διπλάσιο αριθμό.

* Πηγή φωτογραφίας: Instagram/Euroleague