Μπορεί ο Κώστας Αντετοκούνμπο να μην είχε συμμετοχή στο πρωτάθλημα των Λέικερς το 2020, αλλά ήταν εκεί. Ήταν παρών. Κι αυτό κάτι πρέπει να σημαίνει, κάπως πρέπει να μεταφράζεται σε κέρδος προς τον ίδιο. Αν κρίνει κανείς από την επιλογή του να επιλέξει τη Βιλερμπάν για το επόμενο βήμα στην καριέρα του, τότε αυτό το κέρδος πρέπει να είναι η αντίληψη του γύρω από το μπάσκετ.

Το καλοκαίρι που ολοκληρώθηκε, ο Κώστας Αντετοκούνμπο βρέθηκε στο στόχαστρο των δύο ελληνικών ομάδων της Ευρωλίγκας. Ο Παναθηναϊκός φαίνεται να έμεινε περισσότερο στο φιλολογικό ενδιαφέρον, αλλά ο Ολυμπιακός κατέθεσε πρόταση που έδειχνε ότι τον θέλει και ότι θα φροντίσει να εκμεταλλευτεί τα χαρακτηριστικά του.  Λέγεται κιόλας πως του έκανε πρόταση για 250.000 δολάρια.

Τι έκανε ο Κώστας; Προφανώς καθοδηγούμενος από την οικογένεια του και από ανθρώπους του περιβάλλοντος του που κατανοούν το μπάσκετ, επέλεξε να πάει στη Βιλερμπάν. Όχι με τα ίδια χρήματα. Με τα μισά σχεδόν. Η επιλογή δεν φαίνεται λογική, με την έννοια ότι σε επίπεδο στόχων ομάδας, σε επίπεδο απολαβών και περιβάλλοντος, ο Ολυμπιακός φαντάζει μια καλύτερη επιλογή.

Ο Ολυμπιακός όμως ως οργανισμός δεν ταιριάζει με τους προσωπικούς στόχους του Κώστα Αντετοκούνμπο. Το πρόγραμμα της Βιλερμπάν, ο τρόπος του μπάσκετ της και το πώς αντιμετωπίζει τους παίκτες της, είναι πολύ πιο συμβατά με το στυλ παιχνιδιού του Κώστα και με αυτό που θέλει να γίνει στο μέλλον. Είτε αυτό αφορά την επάνοδο του στο ΝΒΑ με έναν σημαντικό ρόλο, είτε την εξέλιξη του στην Ευρωλίγκα.

Στον Ολυμπιακό ή τον Παναθηναϊκό ενδεχομένως να μάθαινε να κερδίζει τίτλους. Θα ήταν όμως κάτι πρόσκαιρο για εκείνον. Γιατί με τα δεδομένα που υπάρχουν, στον μεν Ολυμπιακό δε θα έβρισκε ιδιαίτερο χρόνο, στον δε Παναθηναϊκό δεν διαφαίνεται και κανένα μπασκετικό πλάνο που να ενσωματώνει τους παίκτες και να τους αναδεικνύει.

Αντιθέτως, η Βιλερμπάν που τρία χρόνια τώρα βασίζεται σε παίκτες-αθλητές και παίζει γρήγορα, είχε ρόλο και χρόνο για τον Κώστα. Ο κόουτς Πάρκερ και συνολικά ο οργανισμός, έχει αρχές βασισμένες στην γαλλική μπασκετική φιλοσοφία η οποία όλα αυτά τα χρόνια έχει αναδείξει παίκτες και παίκτες με καριέρα στο ΝΒΑ και παραμένει μια από τις 3-4 μεγάλες μπασκετικές δυνάμεις στον κόσμο.

Ο Κώστας Αντετοκούνμπο στο εξώφυλλο της L΄Equipe

Η άμυνα στον Λάρκιν και το ριμπάουντ που πήρε από τον Σίνγκλετον ο Κώστας Αντετοκούνμπο

Σε αυτά τα τρία πρώτα παιχνίδια της Ευρωλίγκας, ο Κώστας Αντετοκούνμπο κάνει ακριβώς τη δουλειά που του ζητάει ο Πάρκερ και είναι η δουλειά που τον αναδεικνύει. Καταθέτει όλη του την ενέργεια, ντουμπλάρει σωστά στο pick ‘n’ roll και δεν εκτίθεται αμυντικά. Αυτό συμβαίνει γιατί παίζει συνήθως σε πεντάδες που οι συμπαίκτες του είναι κοντά του σε ύψος ή διαθέτουν τρομερή αλτικότητα και δύναμη. Οπότε στις αλλαγές, τα miss match δεν είναι και τόσο κραυγαλέα για να υπερτερήσει ο αντίπαλος.

Η εμφάνιση του απέναντι στην Εφές ήταν μια εμφάνιση-statement που ήρθε πιο γρήγορα απ΄όσο θα περίμενε κανείς. Δημιουργούσε με τα σκριν του τις συνθήκες για να ρολάρει στο ζωγραφιστό και να πάρει την πάσα για να καρφώσει, ήταν πάνοτε σε σωστή θέση για το ριμπάουντ, άσχετα αν δεν το έπαιρνε, και τα έβαζε με τους πολυδιαφημισμένους γκαρντ της Εφές.

Στο τέλος του ματς, έβαλε το νικητήριο καλάθι. Πώς το έβαλε όμως; Διεκδίκησε το ριμπάουντ απέναντι στον Σίνγκλετον, έναν από τους καλύτερους αμυντικούς της Ευρωλίγκας και σίγουρα τον καλύτερο της Εφές, που σε τέτοιο σημείο και με αυτή τη θέση, δεν χάνει ποτέ ριμπάουντ. Το έχασε χθες. Κι ας ήταν ο Κώστας Αντετοκούνμπο στην πλάτη του, άρα σε λιγότερο πλεονεκτικό σημείο. Ελίχθηκε τον άφησε δεξιά και έκανε το γρήγορο follow.

Απέμεναν 12 δευτερόλεπτα και οι αλλαγές στην άμυνα τον έφεραν απέναντι στον Σέιν Λάρκιν. Ο Λάρκιν είναι τρομερός σουτέρ, αλλά δεν έχει ακόμα το clutch στοιχείο. Ο Κώστας τον έπαιξε σωστά, τον οδήγησε στην σπανουλική κίνηση με τα πλάγια βήματα, όμως είχε απλώσει τα χέρια του που δεν του επέτρεψε καθαρό πεδίο βολής. Θα μπορούσε ο Λάρκιν να έχει σκοράρει. Το τρίποντο βρήκε στεφάνι. Και πάλι όμως η άμυνα του Κώστα θα ήταν η ιδανικότερη.

Υπάρχει όμως μια πιο χαρακτηριστική φάση για τον beast Kostas. Στην πρώτη επίθεση της 4ης περιόδου, με το σκορ στο 55-62 υπέρ της Εφές, ο Κώστας βρίσκεται με πλάτη στον Μοερμάν και κλεισμένος σε μια δύσκολη γωνία και για πάσα και για hook. Τον σπρώχνει με το σώμα, τον εκτοπίζει, βρίσκει κενό χώρο, πάει στ΄αριστέρα και παρόλο που έρχεται ο Πετρούσεφ να τον κόψει, καρφώνει με δύο ψηλούς αμυνόμενους πάνω του.

Είναι λοιπόν ξεκάθαρο πως ο Κώστας Αντετοκούνμπο επέλεξε στο τώρα τα λιγότερα λεφτά, γιατί αντιλήφθηκε από την επαφή του με τη Βιλερμπάν ότι θα μπορέσει μέσα απ΄αυτή τη χρονιά να διεκδικήσει του χρόνου και του παραχρόνου τα 4πλάσια. Με εμφανίσεις όπως αυτή με την Εφές, ο Κώστας σίγουρα θα έχει συμβόλαιο 500-600 χιλιάδων του χρόνου.

Ένα stretch five που μπορεί να συνεχίσει την παράδοση των αθλητικών short πενταριών στην Ευρώπη, σε μια εποχή που οι δεινόσαυροι είναι ξανά κυρίαρχοι. Αυτό είναι ο Κώστας Αντετοκούνμπο. Αυτό μπορεί να γίνει. Κι η Βιλερμπάν μοιάζει η κατάλληλη «κλώσσα» γι΄αυτό.