Είναι ένας από τους πλέον πετυχημένους προπονητές σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Ο Ζοσέ Μουρίνιο διεκδικεί με τη Ρόμα τον έκτο του ευρωπαϊκό τίτλο, έχοντας 100% επιτυχία στους προηγούμενους πέντε! Στο παλμαρέ του μετρά ήδη, δύο Champions League, ένα Europa League, ένα UEFA Cup κι ένα Conference League.

Αρχής γενομένης από το 2003, ο Πορτογάλος οδήγησε την Πόρτο στην κατάκτηση του Κυπέλλου UEFA με 3-2 επί της Σέλτικ. Ένα υπερταλαντούχο σύνολο Πορτογάλων, με ελάχιστες προσθήκες κομβικών για την εξέλιξη της σεζόν, παικτών, που απέδειξαν ότι μόνο τυχαία δεν ήταν η συνταγή του… ειδικού. Κοστίνια, Ντέκο, Αλμέιδα, Κονσεϊσάο, Μοράες και Μανις, μεταξύ άλλων.

Ένα χρόνο αργότερα, σειρά είχε η κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Το Champions League και το 3-0 επί της Μονακό.

Το 2010 πήρε το δεύτερό του Champions League, αυτή τη φορά με την σπουδαία Ίντερ νικώντας 2-0 την Μπάγερν. Τι να πρώτο θυμηθεί κανείς από εκείνο το χρυσό ρόστερ του Μιλίτο και του Μαϊκόν, του Ζανέττι και του Καμπιάσο, του Σέζαρ και του Κίβου.

Το 2017 κατέκτησε το Europa με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, επικρατώντας με σκορ 2-0 του ‘Αγιαξ.

To 2020, είχαν την τιμητική τους οι Ρωμαίοι, αφού το Conference League οδηγείται στην πόλη, ύστερα από την επικράτηση με 1-0 κόνστα στη Φέγενορντ.

Η Ρόμα του Ζοσέ Μουρίνιο, ο όποιος δεν έχει χάσει πότε σε ευρωπαϊκό τελικό λοιπόν, συναντά τη Σεβίλλη των 6 κατακτήσεων, της ομάδας που κατακτά το τρόπαιο κάθε φορά που φτάνει ως τη φάση των νοκ άουτ της διοργάνωσης δηλαδή.

Οι δύο φιναλίστ, στις 31 Μαΐου, θα αναμετρηθούν στο Πούσκας Αρένα της Βουδαπέστης, στον πρώτο από τους 3 ευρωπαικούς τελικούς της χρονιάς.

Αξιοσημείωτο δε, το γεγονός πως η Σέριε Ά έχει την τιμητική της στις Ευρωπαϊκές Διοργανώσεις καθώς και στους 3 τελικούς, υπάρχει παρουσία ιταλικής ομάδας.