Ήταν ακριβώς πριν από 98 χρόνια, 10 Μαρτίου του 1925 – κοντοζυγώνει το στρογγυλό και ορόσημο «100». Στην ταβέρνα του Μοίρα, ένα μαγαζί που δεν υπάρχει πια. Εκεί γράφτηκε ιστορία. Εκεί η… μοίρα θέλησε να γεννηθεί ο Θρύλος του ελληνικού ποδοσφαίρου, ο Ολυμπιακός!

Νονός» του συλλόγου ήταν ο Νότης Καμπέρος, ανώτατος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού (και όχι αεροπόρος όπως συγχέεται το πρόσωπό του με αυτό του θρυλικού αδερφoύ του, Δημήτρη, ο οποίος, αφού πολέμησε στους βαλκανικούς πολέμους, λόγω της παράτολμης και γενναίας δράσης του έμεινε στην ιστορία με το παρατσούκλι «τρελοκαμπέρος», χαρακτηρισμός που χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα στη γλώσσα μας).

Το «Ολυμπιακός» του Καμπέρου συμπληρώθηκε από τον βιομήχανο, βουλευτή και μετέπειτα δήμαρχο Πειραιά, Μιχάλη Μανούσκο για να πάρει την τελική μορφή του «Ολυμπιακός Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς». Όνομα κατ’ εξοχήν ελληνικό και αθλητικό προκειμένου να αποτυπώνει ακριβώς τα ιδεώδη που πρέσβευε ο σύλλογος, τονίζοντας παράλληλα την επίδραση που θα είχε στην ιστορία του ο φίλαθλος κόσμος του Πειραιά -αρχικά- και μετέπειτα ολόκληρης της χώρας.

Επιλέχθηκε η χαρακτηριστική μορφή ενός νεαρού δαφνοστεφανωμένου ολυμπιονίκη και για χρώματα το κόκκινο και το λευκό. Για τα χρώματα, πέρα από την νοηματική προσέγγιση της επιλογής τους, λέγεται πως εμπνευστής τους ήταν ο Γιάννης Ανδριανόπουλος, ο πρεσβύτερος των επτά αδερφών Ανδριανόπουλων (Γιάννης, Γιώργος, Ντίνος, Βασίλης, Λεωνίδας, Στέλιος, Αριστείδης), συνιδρυτών του Ολυμπιακού (πλην του Αριστείδη).

Σπούδασε Νομικά στο Κέμπριτζ και σύμφωνα με μια εκδοχή «υιοθέτησε» τα χρώματα του εμβλήματος του πανεπιστημίου, ενώ βάσει άλλης «δανείστηκε» αυτά της Άρσεναλ, της οποίας υπήρξε θαυμαστής. Αυτό που είναι πιο πιθανό να ισχύει είναι ένας συνδυασμός των δύο, ενώ ο ίδιος ήταν που είχε και την ιδέα για τις κάθετες ερυθρόλευκες ρίγες στη φανέλα.

Ολυμπιακός: Το μήνυμα της ΠΑΕ και του Βαγγέλη Μαρινάκη

Η ΠΑΕ Ολυμπιακός, όπως ήταν φυσικό, θέλησε να γιορτάσει το χαρμόσυνο γεγονός με ποστ στα social media, το οποίο συνοδεύτηκε μάλιστα και από ένα μικρό σε διάρκεια video.

«Θρύλος 98 ετών, 98 Χρόνια Δύναμης, 98 Χρόνια Πάθους, 98 Χρόνια Υπερηφάνειας, 98 Χρόνια Τίτλων και Διακρίσεων», το σχόλιο.

Στο μήνυμά του για τα γενέθλια του Ολυμπιακού, ο ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ, Βαγγέλης Μαρινάκης αναφέρει τα εξής:

«98 ολόκληρα χρόνια θριάμβων και δόξας που δημιούργησαν μια μεγαλειώδη αθλητική ιστορία, ένα ΘΡΥΛΟ των σπορ και μια οικογένεια εκατομμυρίων φιλάθλων που κυματίζουν υπερήφανα καθημερινά την Ερυθρόλευκη!

Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ συνεχίζει να γιγαντώνεται και να αποτελεί πλέον μια παγκόσμια αθλητική δύναμη. Ταυτόχρονα, ανοίγει τη μεγάλη του αγκαλιά για όσους το έχουν ανάγκη επιστρέφοντας την αγάπη του κόσμου

Δε θα σταματήσουμε να προσπαθούμε να γράφουμε όλοι μαζί χρυσές σελίδες στο Θρυλικό βιβλίο της Ιστορίας μας.

Με όραμα και σκληρή δουλειά θα συνεχίσουμε αλύγιστοι να μεταφέρουμε την σημαία μας διαρκώς ψηλότερα.

Στιγμές της δόξας σου, χαρές δικές μας.

Ζήτω ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ!»

Photo credits: Eurokinissi.gr