Έχω κόκο στο τραπέζι μου. Της αρέσει να ‘μαι αλήτης κι αυτή να ‘ναι Madame. Δύο τραγούδια που τους τελευταίους 6 μήνες έχουν γίνει απόλυτα hits σε ραδιόφωνα, μαγαζιά και social media, τα οποία τραγουδάει εξ ολοκλήρου ή εν μέρει ο τράπερ Trannos. Απ΄όλους τους τράπερ που έχουμε φάει στη μάπα τα τελευταία 4-5 χρόνια, ο συγκεκριμένος είναι με διαφορά ό,τι χειρότερο έχουμε δει να αναδεικνύεται. Τόσο που ο Sin Boy μπροστά του μοιάζει παγκόσμιος σουπερστάρ.

Δεν έχει τη στιχουργική ικανότητα του Mad Clip. Δεν έχει έστω τη φωνή που απαιτείται, όπως ο Light ή ο Saske. Δεν έχει γενικά ένα εκτόπισμα όπως ο Mente Fuerte, ο Rack ή οι BCC. Είναι ένας κακόφωνος 22χρονος, με την επιτομή του κιτς για ντύσιμο, με εγκέφαλο-σφουγγάρι που απορροφάει άκριτα οτιδήποτε κυκλοφορεί γύρω του και συνήθως αυτό που κυκλοφορεί γύρω του δεν είναι και για να τον μετατρέψει χρήσιμο σητν κοινωνία. Είναι μια χειρότερη εκδοχή του Snik σε μουσικό επίπεδο.

Το τι μυαλά γαλουχεί η σύγχρονη κουλτούρα που φέρει η τραπ σε συνδυασμό με τα social media, το είδαμε για τα καλά μετά τη σύλληψη του στο Μπουρνάζι για οπλοκατοχή. Ο Trannos που στα τραγούδια του προωθεί το κλασικό μοτίβο του «μαγκιά κι εξάτμιση», πήγε με την ουρά στα σκέλια στο αστυνομικό τμήμα και υποστήριξε πως το όπλο το έφερε φίλος του για ένα videoclip και ο ίδιος ζήτησε να σταματήσει το γύρισμα εξαιτίας αυτού. Είπε κιόλας ότι από μόνος του δήλωσε το όπλο στους αστυνομικούς.

Λίγο μετά όμως, λες και τον κατέλαβε κάποιο πνεύμα, τον είδαμε να αναρτά στόρι όπου παινευόταν ότι είχε και δεύτερο πιστόλι στο αμάξι, αλλά δεν το βρήκαν οι αστυνομικοί. Κι όταν πάλι κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις γι΄αυτό, το έριξε στην τρελίτσα και στο πλαίσο της πλάκας με τον φίλο του έκανε αυτό το στόρι.

Οι αστυνομικοί της ΔΙΑΣ που έκαναν την πρώτη σύλληψη, περιέγραψαν έναν τύπο φοβισμένο που δεν έχει καμία σχέση με αυτή την εικόνα που προωθεί η μουσική και τα τραγούδια του. Ό,τι πάνω κάτω συμβαίνει με την πλειοψηφία των ράπερ-τράπερ. Όπου ακούς γάβγισμα, δεν υπάρχουν δαγκωματιές. Όπου ακούς ησυχία, εκεί είναι η αληθινή μαγκιά.

Το μεγάλο πρόβλημα εδώ δεν είναι ο Trannos ως Trannos. Είναι πως δεν είναι ο μόνος ο Trannos. Είναι πως η δική του επιτυχία, που είναι ακόμα πιο συγκυριακή, μεταφέρει το μήνυμα σε μια ολόκληρη γενιά για το μονοπάτι που θα ακολουθήσουν και αυτή τη στιγμή παίζει να βρίσκονται στον προθάλαμο άνετα καμιά 50αρια επόμενοι Trannoi, που μόνο μεγάλοι και τρανοί δε θα είναι.

Κάποιος θα γυρίσει να πει κάτι κλασικά αντεπιχειρήματα όπως «πώς κάνετε έτσι μωρέ; κι εσείς στα νιάτα σας δεν ακούγετα Σώτη Βολάνη και Τριαντάφυλλο; είστε πιο ποιοτικοί;». Ναι, μόνο που εμείς δεν ακούγαμε τύπους που όλο τους το lifestyle στηρίζεται στα όπλα και τα ναρκωτικά που αναφέρουν στα τραγούδια τους. Πολύ περισσότερο όταν τα αναφέρουν για να πουλήσει το τραγούδι και δεν αποτελεί κομμάτι της ζωής τους.

Είμαστε βέβαιοι πως ο κάθε Trannos που μπαίνει στη φάση της τραπ, μπορεί να προέρχεται από την καλύτερη οικογένεια, να τον έχουν αναθρέψει με όλες τις αξίες. Ε, για να κάνει fit in και να μην τον θεωρούν «φλώρο», θα ακολουθήσει αυτό το modus vivendi.

Σε πολλές εποχές υπήρχαν μουσικοί που είχαν τα ναρκωτικά στη ζωή τους και τα έκαναν και μέρος της τέχνης τους. Μιλάμε όμως για σπουδαίες μπάντες της ροκ και της μέταλ, μιλάμε για σπουδαίους ράπερ και για ανθρώπους που δεν έμπλεξαν με τα ναρκωτικά για να το πουλήσουν, αλλά γιατί ήταν ο μόνος τρόπος να αντέξουν τις απαιτήσεις της δουλειάς τους, την πολυκοσμία, τους παπαράτσι να τους κυνηγούν.

Ο Trannos ανάθεμα κι αν θα ακούγεται σε 5-6 χρόνια, ενώ από φωνή ας το αφήσουμε. Ο Ντάφι Ντακ με όλα τα Looney Tunes να τραγουδούσαν, προτιμότερο θα ήταν. Ναι, πάνω στην πλάκα και μετά από 3-4 ποτά, κι εμείς έχουμε τραγουδήσει στα κλαμπ «έχω κόκο στο τραπέζι μου». Αλλά μετά από λίγο αναρωτιόμαστε τι μπούρδα είναι αυτή…

Τα ανήλικα και κατά κύριο λόγο δίχως στέρεα βάση κριτικής σκέψης, δε θα περάσουν απ΄αυτή τη διαδικασία. Θα δουν στον κάθε Tranno το νέο τους είδωλο, θα τον ακολουθούν παντού, θα μιλάνε μεταξύ τους με στίχους του.

Εμείς πάντως δε βλέπουμε καμία διαφορά ανάμεσα στον Tranno και τον Κατέλη, τον Παρασκευάς-βας-βας και τη Γυναίκα-Μαραντόνα από τα παρατράγουδα. Ιδίως όταν μιλάμε για ένα παιδί που, δίχως διάθεση υποτίμησης, ομολογεί ότι δεν έχει ιδέα για άλλους πλανήτες πέρα από τη Γη και αποκαλούσε τη Σελήνη «αυτό το πραγματάκι που φωτίζει το βράδυ».

Ε, δεν τον λες και επιτομή προτύπου για έναν οποιονδήποτε έφηβο…

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Kostis Zantos (@kostis_zantos)

* Φωτογραφία: NDP

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Αυτό είναι το ψυχολογικό προφίλ του 37χρονου ένοπλου που προσπάθησε να εισβάλλει στην Βουλή

Αυτοκτονία 50χρονου στη Θεσσαλονίκη: Η γυναίκα-αράχνη, το κύκλωμα εκβιαστών και η υπόθεση Γεωργίας Μπίκα

Συνελήφθη 28χρονη Βραζιλιάνα με εργαστήριο παραγωγής παραισθησιογόνων στη Μύκονο