Δεν θυμόμαστε να έχει ξανασυμβεί ποτέ αυτό που έγινε με τον Γιάνη Βαρουφάκη. Όχι φυσικά το να δέχεται επίθεση ένας πολιτικός ή ένα γνωστό πρόσωπο. Αυτό έχει συμβεί και θα συμβεί ξανά. Εκείνο που δεν έχει συμβεί, είναι το θύμα να κόπτεται τόσο πολύ για το αφήγημα που θα επικρατήσει ως προς την ταυτότητα των θυτών του.

Δε χρειάζεται να ειπωθεί πως οποιαδήποτε χρήση βίας, ειδικά όταν αυτή επιχειρεί φίμωση μιας οιασδήποτε άποψης, είναι παραπάνω από καταδικαστέα. Και η επίθεση στον Βαρουφάκη είναι ανησυχητική. Δε χρειάζεται να ξαναζήσουμε σκηνές απείρου κάλλους από τις εποχές των μνημονίων, όπου έπεφταν πέτρες σε κεφάλια πολιτικών (βλ. Χατζηδάκη) και άλλες τέτοιες αισχρότητες.

Σε αντίθεση με τόσους πολιτικούς και πολιτικές δυνάμεις που καταδίκασαν την επίθεση δίχως αστερίσκους, το ίδιο το θύμα, ο Γιάνης Βαρουφάκης, είχε άλλη ανάγκη.

Χωρίς καν να γνωρίζει τους θύτες του, χωρίς να συνδέεται μαζί τους με κάποια προσωπική έχθρα ώστε να θέλει να τους φορτώσει την ταμπέλα του «μπράβου της νύχτας/συμμορίτη», ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν ασχολήθηκε με τα τραύματα του ή με το σοκ μιας επίθεσης.

Δεν το έγραψε μάλιστα ως ευχή ή ευσεβή πόθο. Το έγραψε ως διαπίστωση, ως αστυνομική ανακοίνωση.

Επικεντρώθηκε στο να μυν συνδεθούν οι θύτες του με τον χώρο της άκρας αριστεράς, με τον αναρχικό κόσμο, αλλά να αποδοθεί η επίθεση σε μπράβους της νύχτας που τον έβαλαν στο μάτι επειδή ψήφισε μνημόνιο κι είχαν, ενδεχομένως, κάποια χρωστούμενα μαζί του από το 2015, όταν και είχε δεχτεί λεκτικό προπηλακισμό.

Και φαινόντουσαν κιόλας ως μπράβοι. Τώρα δηλαδή που συνελήφθη ένας 17χρονος, φαίνεται ότι ήταν μπράβοι της νύχτας; Εκτός κι αν ο 17χρονος είναι κανένας bodybuilder ή κανένας strongman που τον χρησιμοποιούν για πορτιέρη σε κλαμπ ή για face control εν γένει, δεν γνωρίζουμε πολλούς 17χρονους που να χρησιμεύουν για να δώσουν ξύλο για χάρη κάποιου αρχιμαφιόζου.

Ούτε γνωρίζουμε και κανέναν υπόκοσμο να επλήγει από τα μνημόνια και να κατηγορεί για αυτό τους πολιτικούς που τα ψήφισαν. Ότι δηλαδή τα μνημόνια πήγαν πίσω τις δουλειές του υποκόσμου…

Η πραγματικότητα τον ακύρωσε γρήγορα

Είναι προφανές πως ο Γιάνης Βαρουφάκης ήθελε από την πρώτη στιγμή αυτή η επίθεση να μην έχει γίνει από την άκρα αριστερά. Ήθελε να την προσάψει αλλού και έκανε λόγο στις αναρτήσεις του για προσπάθεια να φιμωθεί η κοινωνική αντίδραση εις βάρος της κυβέρνησης για την τραγωδία των Τεμπών. Όπως το είπε ο κ. Θεοδωρικάκος…«Θα βόλευε κάποιους»!

Δεν θα ήθελε με τίποτα να αποκοπεί από ένα κομμάτι του κοινωνικού περιθωρίου που αποτελεί το κοινό του, ειδικά σε περίοδο προεκλογική, με το ΜέΡΑ25 να βρίσκεται στο όριο εισόδου βάση των δημοσκοπήσεων. Δεν θα ήθελε και ιδεολογικά να απομακρυνθεί από τις «συγγενείς δυνάμεις» και να φανεί ότι του επιτίθενται οι δικοί του, πως υπάρχει πλέον απόσταση ανάμεσα τους.

Δεν είναι βέβαια μόνον η σύλληψη του 17χρονου αναρχικού που αναιρεί τον ισχυρισμό του Βαρουφάκη. Ούτε και η δήλωση του Θεοδωρικάκου πως ταυτοποιήθηκε ομάδα αναρχικών.

Είναι και οι ίδιοι οι αναρχικοί που εξέδωσαν ανακοίνωση στο Indymedia, το ψηφιακό τους σπίτι, όπου αναλαμβάνουν την ευθύνη της επίθεσης στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Δημήτρη Βίτσα, πριν λίγες ώρες.

Δυστυχώς για τον Γιάνη Βαρουφάκη, η πραγματικότητα τον ακύρωσε, με τους αναρχικούς να προσδοκούν σε μια κυβερνητική συμμαχία του ΣΥΡΙΖΑ με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, δέρνοντας όμως τους πολιτικούς τους αντιπροσώπους και βουλευτικούς εκφραστές, όπως στην περίπτωση του γραμματέα του ΜέΡΑ25 και του κ. Βίτσα.

Ελπίζουμε πως δε βρισκόμαστε στο λυκαυγές ενός πογκρόμ από πλευράς εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, όπως αυτοαναγορεύονται οι αναρχικοί, και ελπίζουμε πως ο κ. Βαρουφάκης θα είναι καλά και δεν θα στενοχωριέται με αυτή την εξέλιξη, αλλά θα ικανοποιηθεί με την τάχιστη αντίδραση των αστυνομικών αρχών που συλλαμβάνουν τους θύτες του!