Περιεχόμενα

  1. 1. Τελικά οι αδελφοί Αγγελόπουλοι ήθελαν τον Σλούκα στον Ολυμπιακό ή όχι;
  2. 2. Τι περιμένει ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος από τον Σλούκα; Μόνο να καταφέρει ένα ισχυρότατο επικοινωνιακό πλήγμα στον αιώνιο αντίπαλο ή τον παίκτη που θα γίνει ο ηγέτης της ομάδας;
  3. 3. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας θεωρεί σωστή την διαχείριση Σλούκα όλο το διάστημα των διαπραγματεύσεων;
  4. 4. Ο Εργκίν Αταμάν έχει δεσμευτεί να αναβαθμίσει τον Σλούκα στα λεπτά που «δικαιούται» ένας βασικός;
  5. 5. Ο ίδιος ο Σλούκας είναι έτοιμος να αντέξει έναν ανελέητο ψυχολογικό πόλεμο επί τριετία, όπου συνεχώς θα δίνει εξετάσεις στους νυν και τους πρώην;
  6. 6. Οι οπαδοί του Ολυμπιακού αν πράγματι θεωρούσαν τον Σλούκα υπερτιμημένο, μεγάλο σε ηλικία και «τρύπα» στην άμυνα γιατί λύσσαξαν τόσο πολύ όταν ανακοινώθηκε από τον Παναθηναϊκό;
  7. 7. Οι οπαδοί του Παναθηναϊκού έχουν σκοπό να βάλουν στην πλάτη του Σλούκα το βάρος της σύγκρισης με τον Σπανούλη;
  8. 8. Πώς θα αντιμετωπιστούν πια από τη διοίκηση του Παναθηναϊκού οι νέες οικονομικές συνθήκες που προκύπτουν από τα ποσά που θα πάρει ο Σλούκας;
  9. 9. Μπορεί κάποιος να παίξει τον κομβικότατο ρόλο του αντι-Σλούκα στο rotation της νέας σεζόν;
  10. 10. Πώς θα διαχειριστούν οι νέοι συμπαίκτες του Σλούκα (και κυρίως οι πρωτοκλασσάτοι νεοφερμένοι) τις ισορροπίες στα αποδυτήρια;

Το πιο συνηθισμένο που διαβάζεις ή ακούς όταν ολοκληρώνεται μια μεταγραφή είναι ότι «έκλεισε ένα ζήτημα». Για τον παίκτη, για την ομάδα που τον απέκτησε, για την πρώην ομάδα του.

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα από τον Ολυμπιακό στον Παναθηναϊκό αποτελεί μια ηχηρότατη εξαίρεση. Διότι ανοίγει πολύ περισσότερα ζητήματα απ’ αυτά που κλείνει. Για όλους όσοι εμπλέκονται σ’ αυτή την ιστορία, άμεσα ή έμμεσα.

Δεν θα ασχοληθούμε εδώ με το πώς και το γιατί της μετακίνησης. Γράφτηκαν πολλά (δυστυχώς και απρεπή, απρεπέστατα, απ’ όλες τις μεριές), υπονοήθηκαν περισσότερα και ψιθυρίστηκαν ακόμα περισσότερα. Τα διάβασε και ο ίδιος ο παίκτης.

Το μέλλον που θα έχει ο Σλούκας είαι αυτό που εξετάζουμε. Κι αυτό θα δώσει τις απαντήσεις σε όλους και σε όλα. Ξεχωρίσαμε δέκα ερωτήσεις, οι οποίες θεωρούνται «καυτές» κι απευθύνονται σε όλους, και στους «νυν» και στους «πρώην».

1. Τελικά οι αδελφοί Αγγελόπουλοι ήθελαν τον Σλούκα στον Ολυμπιακό ή όχι;

Με την απορία έχουμε μείνει. Κυρίως λόγω της μαραθώνιας κουβέντας τους πριν το διαζύγιο. Τα πράγματα, όπως αποδείχτηκε μερικές μέρες αργότερα (ή όπως θέλουν να τα παρουσιάσουν οι δύο πλευρές) ήταν ξεκάθαρα. Ο Σλούκας ζητούσε «σεβασμό» που μεταφράζεται σε κομβικότερο ρόλο στην ομάδα και ο Ολυμπιακός δεν ήταν διατεθειμένος να του τον δώσει. Το πιο λογικό, λοιπόν, ήταν μια τυπική κουβέντα, όπου οι δύο πλευρές θα διατύπωναν τις θέσεις τους. Όπως διέρρευσε και από τους δύο, κουβέντα για λεφτά δεν έγινε.

Τι συζητούσαν, λοιπόν, επί τέσσερις ώρες; Και μάλιστα απόντος του καθ’ ύλην αρμόδιου να κουβεντιάσει για ρόλους και λεπτά συμμετοχής, όχι για χρήματα, δηλαδή του Μπαρτζώκα; Η αδιαφορία, με την οποία αντιμετωπίζει ο επίσημος Ολυμπιακός τη μετακίνηση Σλούκα στον αιώνιο αντίπαλο, δεν συνάδει με τις κινήσεις που έκανε πριν τη συμφωνία και κυρίως με την μαραθώνια αυτή συνάντηση, το χρονικό διάστημα της οποίας έδωσε την εντύπωση ότι εξαντλήθηκε και το τελευταίο περιθώριο παραμονής.

 Παρά την αδιαφορία του επίσημου Ολυμπιακού, είναι φανερό ότι πρόκειται για μια σφοδρή ήττα. Σε επικοινωνιακό επίπεδο, για την ώρα. Αν γίνει και σε αγωνιστικό, θα το δείξει η πορεία του Σλούκα με τα πράσινα.

2. Τι περιμένει ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος από τον Σλούκα; Μόνο να καταφέρει ένα ισχυρότατο επικοινωνιακό πλήγμα στον αιώνιο αντίπαλο ή τον παίκτη που θα γίνει ο ηγέτης της ομάδας;

Ο ίδιος δήλωσε, φυσικά, ότι η θεωρεί τον Σλούκα τον ηγέτη της πράσινης νέας εποχής. Για την ώρα, απολαμβάνει το ότι ακόμα και οι σκληρότεροι επικριτές του από τη μεριά των οπαδών έχουν γυρίσει ανάποδα τον δίσκο και βρίσκουν ομοιότητες στο κιμπαριλίκι των αείμνηστων πατέρα και θείου του. Το πρώτο ματς το κέρδισε, αλλά ήταν και το μοναδικό που μπορούσε να ελέγξει ο ίδιος. Γνωρίζει ότι πλήρωσε υπεραξία, ενδεχομένως τέτοια που μπορεί να δημιουργήσει κι άλλα προβλήματα (διάβαζε παρακάτω), όχι στους παχυλότατους τραπεζικούς λογαριασμούς του.

Η υπεραξία αυτή θα αυξάνεται χρόνο με το χρόνο και θα κορυφωθεί την σεζόν 2025-26, τον τρίτο χρόνο της συμφωνίας, όταν ο 36χρονος πλέον Σλούκας θα συνεχίσει να αμείβεται με περίπου 3 εκ. ευρώ. Με ρόλο που προφανώς, λόγω ηλικίας, δεν θα είναι αυτός που διεκδικεί τώρα. Τότε το πράσινο μπάτζετ θα πρέπει να «ξεχειλωθεί» προς τα πάνω, για να μείνει το τριφύλι σε υψηλό επίπεδο.

3. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας θεωρεί σωστή την διαχείριση Σλούκα όλο το διάστημα των διαπραγματεύσεων;

Προφανώς δεν γίνεται λόγος για την αγωνιστική διαχείριση. Αλίμονο αν έμπαινε σε δημόσια διαβούλευση κάτι τέτοιο, πόσα λεπτά να παίζει ο καθένας και ποιο ρόλο θα έχει. Από τη στιγμή, πάντως, που ο Σλούκας δεν συμφωνούσε μ’ αυτό που έκανε και ο Μπαρτζώκας το γνώριζε, γιατί το άφησε να σέρνεται; Μια κουβέντα μεταξύ τους, σαν έντιμοι συνεργάτες, θα μπορούσε να το’ χε λύσει. Και θα’ ταν ακόμα πιο ξεκάθαρο. Είτε ο Σλούκας πειθόταν με κάποιον τρόπο να υπηρετήσει αυτό το ρόλο στο rotation, είτε αποφάσιζε να φύγει, ο Μπαρτζώκας θα είχε κρυστάλλινη στάση.

Αντ’ αυτού, ο κόουτς του Ολυμπιακού προτίμησε μια συνομιλία δι’ αντιπροσώπων (με δηλώσεις, συνεντεύξεις, διαρροές, πηγαδάκια) και ήταν απών στην τετράωρη διαπραγμάτευση, όπου (υποτίθεται) συζητήθηκαν θέματα που αφορούσαν τη λειτουργία της ομάδας, άρα τον ίδιο προσωπικά. Στηρίχθηκε στην απόλυτη δημοφιλία που απολαμβάνει από τον κόσμο και προτίμησε να έχει απέναντί του στα ματς με τον Παναθηναϊκό έναν Σλούκα με έξτρα κίνητρο να του αποδείξει ότι βαστάνε τα κότσια του για ηγετικό ρόλο.

4. Ο Εργκίν Αταμάν έχει δεσμευτεί να αναβαθμίσει τον Σλούκα στα λεπτά που «δικαιούται» ένας βασικός;

Το ερώτημα είναι, βέβαια, πόσα παραπάνω λεπτά «δικαιούται» ένας βασικός και πόσο αναβαθμισμένος θα είναι ο ρόλος του στους πράσινους απ’ αυτόν που είχε; Αριθμητικά δεδομένα υπάρχουν (μέσος όρος λεπτών συμμετοχής, τελευταία σουτ, πεντάδα στο τέλος του ματς) και προφανώς θα αποτελέσουν μέτρο σύγκρισης.

 Ο Τούρκος προπονητής, αν έχει προλάβει να συζητήσει κάπως παραπάνω με τον Σλούκα, αποκλείεται να δεσμεύτηκε για αριθμητικά δεδομένα. Ακόμα δεν γνωρίζει απολύτως το βάθος της ομάδας του σε κάθε θέση, δεν έχουν ολοκληρωθεί οι μεταγραφές. Ναι μεν ο Σλούκας πάει για πρώτος ball handler (πίσω του Γκραντ και Μωραϊτης), αλλά τι θα γίνει με τους άλλους παίκτες-προσωπικότητες που θα αποκτηθούν; Διότι προφανώς το ζήτημα του Σλούκα δεν είναι μόνο πόσα λεπτά είναι παρών στο παρκέ, αλλά και τι κάνει ή τι του αναθέτουν να κάνει.

Όλα αυτά, βέβαια, για τον πρώτο χρόνο συμβολαίου μοιάζουν εύκολα. Για τον τρίτο και τελευταίο; Ισχύει η συμφωνία, άτυπη έστω, που πέτυχε ο Σλούκας περί ηγετικής φυσιογνωμίας σε όλο το διάστημα ή για την αρχή; Και δεσμεύει και τον/τους διαδόχους του Αταμάν, σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά με τον Τούρκο;

5. Ο ίδιος ο Σλούκας είναι έτοιμος να αντέξει έναν ανελέητο ψυχολογικό πόλεμο επί τριετία, όπου συνεχώς θα δίνει εξετάσεις στους νυν και τους πρώην;

Είναι πολύ έξυπνος και έμπειρος ο Θεσσαλονικιός πλέι μέικερ για να καταλαβαίνει τον ισχυρότατο συμβολισμό μιας τέτοιας κίνησης και τη δυσκολία που συνεπάγεται όλο αυτό, όχι μόνο σε αγωνιστικό επίπεδο, αλλά και σε ψυχολογικό. Όχι μόνο του ίδιου, αλλά και (δυστυχώς, δυστυχέστατα) της οικογένειάς του. Το ότι τα επόμενα 10-15 ματς που ο Σλούκας θα δώσει στο ΣΕΦ σε βάθος τριετίας μπορεί να χωνεύονται με βάση το αστρονομικό ποσό που διεκδίκησε και πήρε. Το ζήτημα είναι αν αντέχει την τοξικότητα της καθημερινότητας και την πίεση που δημιουργεί το μικροσκόπιο, από το οποίο θα περνούν πλέον οι δηλώσεις του, οι γκριμάτσες του, οι αντιδράσεις του, καθετί τέλος πάντων. Και από τους φίλους του και από τους αντιπάλους του.

6. Οι οπαδοί του Ολυμπιακού αν πράγματι θεωρούσαν τον Σλούκα υπερτιμημένο, μεγάλο σε ηλικία και «τρύπα» στην άμυνα γιατί λύσσαξαν τόσο πολύ όταν ανακοινώθηκε από τον Παναθηναϊκό;

Άλλη ισχυρότατη αντίφαση. Είναι κλασική ανθρώπινη αντίδραση όταν φεύγει κάποιος να προβάλλεις και να τα ελαττώματά του, ώστε να μακαρίζεις τον εαυτό σου γι’ αυτά που σου στοίχιζε, παρά να μοιρολογείς γι’ αυτά που σου έδινε. Η συντριπτική πλειοψηφία των οπαδών άλλαξε στάση για τον Σλούκα σε λίγα λεπτά, με το που ανακοινώθηκε από τον Παναθηναϊκό. Ως τότε εκθείαζε την επιθετική του σταθερότητα, την ηγετική του φυσιογνωμία, τον επαγγελματισμό του. Σε λίγα λεπτά της ώρας τον θεώρησε έναν μεσόκοπο υπερτιμημένο παλιοχαρακτήρα, εγωίσταρο και φιλοχρήματο. Και αμυντικά ανίκανο. Ενώ λίγες ημέρες πριν Σλούκας ίσον αποθέωση, μέχρι του σημείου που κάποιοι απ’ αυτούς μαζεύτηκαν στα γραφεία όπου γίνονταν οι διαπραγματεύσεις, ώστε να πανηγυρίσουν την παραμονή του.

Είναι φανερό ότι οι οπαδοί του Ολυμπιακού πλέον θα στοχοποιήσουν τον Σλούκα, όμως είναι επίσης προφανές πως υπολογίζουν τη δυναμική που έχει τη δυνατότητα να δώσει στον αιώνιο αντίπαλο και το έξτρα κίνητρο που θα έχει στους μεταξύ τους αγώνες.

7. Οι οπαδοί του Παναθηναϊκού έχουν σκοπό να βάλουν στην πλάτη του Σλούκα το βάρος της σύγκρισης με τον Σπανούλη;

Με το που ανακοινώθηκε η μετακίνηση, υπήρξε ένας ενθουσιασμός στις τάξεις των οπαδών του Παναθηναϊκού που θύμιζε άλλες εποχές, όταν ο σύλλογος ζούσε εποχές κυριαρχίας. Ακόμα κι αν ο Σλούκας είναι ένα ξέσπασμα της στιγμής, μια αντίδραση στην επικοινωνιακή νίκη του τριφυλλιού, δεν παύει να προσθέτει μπόλικο βάρος στις πλάτες του παίκτη. Η σύγκριση με τον Σπανούλη είναι ευθεία, άσχετα αν σε πάρα πολλά σημεία οι περιπτώσεις μόνο ίδιες δεν είναι. Από την ηλικία των δύο παικτών μέχρι την διαχείρισή τους μέχρι να διαβούν τον μπασκετικό Ρουβίκωνα.

Ο Σπανούλης, βέβαια, έθεσε πολύ ψηλά τον πήχη της σύγκρισης, ουσιαστικά αναμορφώνοντας τον Ολυμπιακό και οδηγώντας τον πολύ γρήγορα σε υψηλότατες θέσεις στην Ευρώπη. Μπορεί ο Σλούκας να κάνει το ίδιο; Περιμένουν από αυτόν το ίδιο οι φίλοι του Παναθηναϊκού; Θα το απαιτήσουν, κατά κάποιο τρόπο; Αν δεν το δουν να συμβαίνει, θα παρηγορηθούν με την επικοινωνιακή νίκη;

8. Πώς θα αντιμετωπιστούν πια από τη διοίκηση του Παναθηναϊκού οι νέες οικονομικές συνθήκες που προκύπτουν από τα ποσά που θα πάρει ο Σλούκας;

Η μόνιμη επαγγελματική συμπεριφορά ενός μάνατζερ που θα συζητάει στο εξής (και για τρία χρόνια) με τη διοίκηση του Παναθηναϊκού για πιθανή συμφωνία ενός παίκτη του θα έχει πλέον μέτρο σύγκρισης τα λεφτά του Σλούκα. Λογικό κι αναμενόμενο. Η συμφωνία επηρεάζει όχι μόνο τις «διμερείς» σχέσεις που έχει ο Σλούκας με τον Παναθηναϊκό, αλλά τις ευρύτερες. Χρήματα και προσφορά του παίκτη πλέον θα μπαίνουν στο ζύγι για οποιαδήποτε συμφωνία, ειδικά με παίκτες που θεωρούνται πρωτοκλασσάτοι. Οι νεότεροι σε ηλικία θα απαιτούν προφανώς περισσότερα χρήματα, όπως και αυτοί που θα έχουν πιο κομβικό ρόλο στην ομάδα, ανεξαρτήτως ηλικίας. Προφανώς είναι στη διάθεση του Παναθηναϊκού αν θελήσει να αυξήσει γενικά το μπάτζετ και το πώς θα διαχειριστεί τα διαθέσιμα χρήματα, ωστόσο η υπεραξία είναι ένα πρόβλημα που θα βρίσκεται στο τραπέζι σε κάθε διαπραγμάτευση.

9. Μπορεί κάποιος να παίξει τον κομβικότατο ρόλο του αντι-Σλούκα στο rotation της νέας σεζόν;

Για να το θέσουμε αλλιώς: Μήπως τελικά το ζήτημα χρησιμοποίησης ενός παίκτη σ’ αυτό το ρόλο που είχε ο Σλούκας δεν είχε να κάνει τόσο με τον εγωισμό του Σλούκα, αλλά με τον εγωισμό οποιουδήποτε παίκτη βρίσκεται σ’ αυτό το επίπεδο; Στον μέχρι τώρα σχεδιασμό, φαίνεται ότι Γουόκαπ και Ουίλιαμς-Γκος καταλαμβάνουν τις βασικές θέσεις των γκαρντ, οι Κάνααν, Λαρεντζάκης και Λούντζης διεκδικούν κι αυτοί λεπτά. Ο Κάνααν μπορεί να παίξει αυτό το ρόλο; Ή μήπως ο Γκος θα κληθεί να μην ξεκινάει στην πεντάδα και να προσφέρει τη σταθερότητα στο σκοράρισμα του second unit στο δεύτερο δεκάλεπτο; Ή μήπως θα αποκτηθεί κι άλλος παίκτης; Κι αν γίνει αυτό, πώς θα «συμπιεστούν» τα λεπτά και ο ρόλος των υπολοίπων;

10. Πώς θα διαχειριστούν οι νέοι συμπαίκτες του Σλούκα (και κυρίως οι πρωτοκλασσάτοι νεοφερμένοι) τις ισορροπίες στα αποδυτήρια;

Υπάρχει ένας άγραφος κανόνας στα αποδυτήρια κάθε ομάδας; «The one who gets the money takes the shot». Ήτοι, αυτός που παίρνει τα πιο πολλά λεφτά κάνει και τα κρίσιμα σουτ, παίρνει τις πιο βαριές ευθύνες όταν η μπάλα καίει. Με δεδομένο ότι ο Σλούκας θα έχει τόσο βαρύ συμβόλαιο (πιθανότατα το δεύτερο μεγαλύτερο της ομάδας) πώς θα βρει εφαρμογή αυτός ο κανόνας στα πράσινα αποδυτήρια; Τα λεφτά, βέβαια, δεν παίζουν μπάσκετ, αλλά οι ισορροπίες είναι συγκεκριμένες και πολλοί παίκτες (ειδικά οι ξένοι που παίζουν πρωτίστως για τα συμβόλαιά τους) δίνουν μεγάλη σημασία σ’ αυτή την οικονομική ιεραρχία.