«Κοίτα αυτόν τον τύπο, Θεέ μου. Είναι ο πιο σέξι άνδρας που έχω δει ποτέ. Σαν κάτι που δημιούργησε ένας gay σε εργαστήριο!». Ο Σεθ Ρόγκεν με αυτόν τον τόσο… Σεθ Ρόγκεν τρόπο, είχε περιγράψει με γλαφυρό τρόπο την πρώτη εντύπωση που αφήνει ο Ζακ Έφρον σε όποιον, όποια τον βλέπει.

Είναι βγαλμένος από σχέδιο κάποιας Τεχνητής Νοημοσύνης, θα το θέταμε εμείς εν έτει 2023. Τότε που τα έλεγε ο Ρόγκεν, ήταν ακόμα 2014, γύριζαν μαζί το (απολαυστικά αστείο) Neighbors και η εποχή ήταν σαφώς και ρητώς λιγότερο politically correct.

Είτε έτσι είτε αλλιώς, η ουσία δεν αλλάζει. Από τότε που πρωταγωνίστησε στο εξόχως πετυχημένο High School Musical της Disney το 2006 ως αρχηγός ομάδας μπάσκετ, ο Ζακ Έφρον έγινε sex symbol σε βαθμό… επικίνδυνο.

Και με την έννοια της απήχησης που είχε, αλλά και με αυτή του πώς θα μπορούσε πολύ εύκολα να τυποποιηθεί, να του «απαγορευτεί» το δικαίωμα να ψαχτεί αλλιώς επαγγελματικά και προσωπικά. Ένα γλυκό, γαλανομάτικο αγόρι που κάλυπτε όλα τα «τικ» στα κριτήρια του «σε θέλω» για χιλιάδες φαν εκεί έξω.

Ζακ Έφρον

Ο Ζακ Έφρον δεν μπαίνει σε καλούπια

Κι όντως, οι πρώτες του safe επιλογές, με ρομαντικές κομεντί και τα συμπαρομαρτούντα, προς αυτήν την κατεύθυνση υποδήλωναν πως θα κινούταν. Ωστόσο, κάπου εκεί έκανε τη μεγάλη στροφή. No more Mr. Nice Guy, ή έστω όχι μόνο.

Κατάφερε έτσι να ισορροπήσει ανάμεσα στο sexiness και στο «κάνω αυτό που θέλω», κερδίζοντας εν τέλει επαίνους για την υποκριτική του ικανότητα. Δεν φοβήθηκε να τσαλακωθεί, να παίξει κόντρα ρόλους. Πιο «βαριές» ταινίες όπως το Parkland, το Charlie St. Cloud και το Paperboy, «ανίερες» κωμωδίες όπως το Neighbors και το Dirty Grandpa έδειξαν πως δεν μπαίνει σε καλούπια.  

Ζακ Έφρον

Ως προς την εμφάνιση δεν άλλαξε κάτι. Παραμένει κούκλος κατά το κοινώς λεγόμενο. Στο Baywatch (2017) μάλιστα ήταν τόσο εντυπωσιακό(ς) ώστε τον περιέγραψαν ως «Αμερικανό ήρωα με το πρόσωπο Σουηδού μοντέλου». Κάπως γραφικό ενδεχομένως, το νόημα ωστόσο δεν αλλοιώνεται.

Ίσως η οριστική τομή με το παρελθόν του να ήταν όταν έπαιξε τον Τεντ Μπάντι (Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile), το 2019. Έναν δηλαδή από τους πλέον διαβόητους serial killer της πρόσφατης αμερικανικής ιστορίας. Υποδύθηκε ένα τέρας που βίαζε και δολοφονούσε. Ποιος αυτός, το απόλυτο όνειρο εκατομμυρίων γυναικών. Πόσο πιο «κόντρα» να γίνει;

Ζακ Έφρον

Ο Ζακ Έφρον γίνεται παλαιστής

Και τώρα σειρά έχει ένας ρόλος μάλλον ιδιαίτερος από μεριάς του. Στο The Iron Claw. Στη νέα ταινία του Σον Ντέρκιν υποδύεται τον Κέβιν Φον Έριχ, ένα μέλος μιας οικογένειας επιφανών αθλητών του wrestling, που μεσουρανούσε στα ρινγκ στα 60s. Στο πλευρό του μάλιστα έχει και τον Τζέρεμι Άλεν Γουάιτ (ο σεφ του The Bear).

Στο διαδίκτυο κυκλοφόρησαν φωτογραφίες από τα γυρίσματα που φαίνεται αγνώριστος. Με το σαγόνι του να έχει αλλάξει σχήμα και τους μυς στο πρόσωπό του εμφανώς πρησμένους. «Έκανε πλαστικές και παραμορφώθηκε», άρχισαν να γράφουν στα social media. Χωρίς να ξέρουν. Απλά επειδή είδαν κάτι. Είναι συνήθεια των καιρών μας, δυστυχώς, το να εκφράζει κανείς βεβαιότητες για κάτι που αποκλείεται να ξέρει.

Στην πραγματικότητα, ο Ζακ Έφρον είχε ένα σοβαρό ατύχημα μετά από πτώση – λίγο έλειψε να πεθάνει, όπως αποκάλυψε. Και η αποκατάσταση ήταν δύσκολη, επώδυνη, με επεμβάσεις και φάρμακα που επηρέασαν την εμφάνισή του. Η οποία ούτως ή άλλως χρειάστηκε να υποστεί αλλαγές για τις ανάγκες του νέου του ρόλου.

Θέλει θυσίες η τέχνη και δεν είναι η πρώτη φορά που το βιώνει. Υπέφερε για να χτίσει το κορμί που είχε στο Baywatch – μόλις 5% ήταν τότε το σωματικό του λίπος, είχε «στεγνώσει» εντελώς. Είχε ορκιστεί στον εαυτό του πως ποτέ δεν θα έβαζε ξανά τον οργανισμό του σε τέτοια ταλαιπωρία, στα όρια της κατάθλιψης έφτασε.

Ζακ Έφρον

Όχι πως σταμάτησε τη γυμναστική ή κάτι τέτοιο. Απλά είπε πως δεν θα έφτανε ξανά στην υπερβολή που απαιτούσε εκείνος ο ρόλος, που δεν του άφηνε το παραμικρό περιθώριο για ελιγμούς. «Είναι ηλίθιο. Δεν είναι αληθινό», είχε σχολιάσει χαρακτηριστικά.

Για το Iron Claw ωστόσο, αναγκάστηκε να γίνει… επίορκος. Σε πιο ανθρώπινα επίπεδα σε σχέση με αυτά που είχε φτάσει για το Baywatch, αλλά και πάλι, έντονα. Για να φτιάξει το σώμα που απαιτείτο για να παίξει ένα παλαιστή, ο Καλιφορνέζος ηθοποιός σταμάτησε να είναι vegan και έκανε διαλειμματική νηστεία. Πολλές επιπλέον ώρες γυμναστικής, επίσης.

Ο Ζακ Έφρον παίζει το παιχνίδι όπως αυτός ορίζει

Κι ας λένε ό,τι θέλουν στα social media. Έτσι κι αλλιώς ο Ζακ Έφρον δεν διαβάζει τίποτα από όσα γράφονται εκεί. Το έχει κόψει όταν κατάλαβε πόσο τοξικό μπορεί να γίνει. Κάποτε, όταν ήταν ενεργός σχετικώς, είχε σχολιάσει στο ίδιο post πως νιώθει ευγνωμοσύνη που έγινε πετυχημένο account στο Instagram όπως και για το ότι υπήρξε σε αυτόν τον κόσμο ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Μια ιερόσυλη και άστοχη σύγκριση για την οποία τα άκουσε χοντρά. Έμαθε πάντως από αυτό το λάθος και προτίμησε το «μακριά και αγαπημένοι».

Κατανόησε επίσης οριστικά το ότι δεν γίνεται να τον γουστάρουν όλοι. Οι haters είναι μες στο παιχνίδι. «Αν με ένοιαζε η γνώμη των άλλων για μένα στο βαθμό που μπορεί να νομίζουν, σίγουρα δεν θα μπορούσα να κάνω αυτή τη δουλειά» όπως το έχει, ώριμα, θέσει.

Στα 36 του πλέον, ξέρει να βλέπει και να εκτιμά και την αστεία πλευρά των πραγμάτων. Μαθαίνοντας πολλά σχετικώς το 2009, όταν και έπαιξε στο 17 Again μαζί με τον Μάθιου Πέρι, ενσάρκωσε συγκεκριμένα τη νεότερη βερσιόν αυτού.

Ζακ Έφρον

Παρεμπιπτόντως, ο Πέρι είχε πει παλαιότερα πως θα ήθελε τον Ζακ Έφρον σε μια βιογραφική ταινία που είχε γράψει, αλλά εκείνος είχε απορρίψει την πρότασή του. Τώρα, ωστόσο και μετά τον αιφνίδιο θάνατο του πάλαι ποτέ σταρ των Friends, αναθεώρησε. «Θα ήταν τιμή μου», σχολίασε ο Καλιφορνέζος ηθοποιός. «Ήταν σαν μέντορας για μένα ο Ματ, έμαθα να κάνω κωμωδία στο πλευρό του», προσέθεσε. Αναμένουμε συνεπώς. Αλλά πρώτα The Iron Claw. Κοντά στα Χριστούγεννα, στις κινηματογραφικές αίθουσες.

Οι πρώτες κριτικές που έφτασαν στα αυτιά μας μιλάνε για κάτι πολύ δυνατό, βαθιά συγκινητικό και απολύτως συναρπαστικό. Για κάτι Οσκαρικό, που θα αφήσει αποτύπωμα στα κινηματογραφικά χρονικά. Ζακ Έφρον, ναι, αυτό είναι ο ορισμός του σέξι…