«Τα καθήκοντα της Κεντρικής Διεύθυνσης Πληροφοριών του Υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας εκτελούνται από πολλά δημόσια και μη άτομα που δεν διαφημίζουν τις δραστηριότητές τους». Έτσι ξεκινά την ανακοίνωση της υπηρεσίας που θέλησε να κατευνάσει τον σάλο που έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες -και έχει πάρει διαστάσεις κατασκοπευτικού θρίλερ. Στο επίκεντρο των επικρίσεων βρίσκεται το μοντέλο-influencer του Instagram, Οκσάνα Βόλοστσουκ ή επί το ινσταγραμικότερον, Ksyusha Maneken.

Ksyusha Maneken

Όλα ξεκίνησαν στις 3 Μαρτίου όταν η Βόλοστσουκ πόσταρε στον λογαριασμό της στο Instagram μια φωτογραφία με παράσημα, γράφοντας: «Τι ιστορία κι αυτή! Το πώς συνέβη, υπό ποιες περιστάσεις και γιατί θα σας το εξηγήσω όταν λήξει ο πόλεμος». Είχε προηγηθεί μια συνάντηση με τον Μιχάιλο Ποντόλιακ. Στο παράσημο, όπως φαίνεται στη φωτογραφία, είναι εμφανές πως αποδόθηκε στις 13 Οκτωβρίου του 2022.

Ksyusha Maneken

Προφανώς και οι συμπατριώτες της δεν είχαν την υπομονή να περιμένουν τον πόλεμο να λήξει, αναρωτώμενοι επιτακτικά για ποιες συγκεκριμένες «υπηρεσίες στις Μυστικές Υπηρεσίες του Στρατού» παρασημοφορήθηκε.

Ksyusha Maneken

Ο ίδιος ο Ποντόλιακ εξήγησε το σκοπό των συναντήσεων με bloggers, τονίζοντας πως ο πόλεμος εναντίον των Ρώσων περιλαμβάνει και το μέτωπο των πληροφοριών και πως οι influencers μπορούν να επηρεάσουν εκατομμύρια χρηστών. Πώς οι φωτογραφίες της εκπάγλου Οκσάνα θα χρήσουν τους Ουκρανού νικητές, όμως;
Στο ερώτημα αυτό θα μπορούσε να απαντήσει η Μάτα Χάρι, ο διάσημος συγγραφέας κατασκοπευτικών μυθιστορημάτων, Τζον Λε Καρέ, ή έστω ο Ίαν Φλέμινγκ –«πατέρας του Τζέιμς Μποντ».

Ksyusha Maneken


Πολλοί είναι εκείνοι που ισχυρίζονται πως τα κάλλη της Model007 (το νέο της «παρατσούκλι» στο Instagram) δεν άφησαν αδιάφορους τους Ρώσους. Παρατηρώντας τις φωτογραφίες της το σενάριο που τη θέλουν «ερωτική παγίδα» μπορεί να βγάζει νόημα, καθώς δεν υπάρχει κάποια άλλη εξειδίκευση ή έστω ένα γεγονός που να δικαιολογεί την παρασημοφόρησή της. Φυσικά και δεν θα είναι η πρώτη…
Η Μάτα Χάρι ήταν η πρώτη που έδειξε το δρόμο: Διάσημη χορεύτρια ινδικών χωρών, έγινε διάσημη στα νυχτερινά clubs του Παρισιού και άλλων πρωτευουσών, είναι η πρώτη διάσημη κατάσκοπος, η οποία έδρασε κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Για την ιστορία, συνελήφθη με την κατηγορία της διπλής κατασκοπείας, καταδικάστηκε και εκτελέστηκε το 1917.

Ksyusha Maneken

Μπορεί μια μεγάλη μερίδα Ουκρανών να αγνοούν την ιστορία της Μάτα Χάρι, αλλά οι Ουκρανικές αρχές επιμένουν για τις υπηρεσίες της Οκσάνα. Τι κι αν είχε δηλώσει το 2015 πως «δεν έχει σημασία αν η Κριμαία είναι Ρωσική ή Ουκρανική, φτάνει να υπάρχει ειρήνη» -δήλωση που ανασύρθηκε αυτές τις ημέρες προκαλώντας την αναδίπλωση της Influencer.

Ksyusha Maneken


Όπως σημειώνουν οι Μυστικές Υπηρεσίες του Στρατού στην ανακοίνωσή τους, «Για προφανείς λόγους, η υπηρεσία πληροφοριών δεν μπορεί να αποκαλύψει όλες τις μεθόδους των δραστηριοτήτων της στο ευρύ κοινό» και σε άλλο σημείο, «Ταυτόχρονα, είναι λάθος να δημοσιεύονται όλα τα εργαλεία για την επίτευξη των τεθέντων στόχων, τουλάχιστον μέχρι τη νίκη».

Ksyusha Maneken

Μέχρι τη νίκη, λοιπόν, η Οκσάνα θα πρέπει να κάνει υπομονή. Οι σεναριογράφοι του Χόλιγουντ, πάλι, όχι!

Ksyusha Maneken