Υπάρχουν αρκετά θέματα διατροφής για τα οποία δεν είμαστε τόσο ενήμεροι όσο θα έπρεπε, όπως για παράδειγμα: τι συμβαίνει με το έντερό μας και πόσες φορές θεωρείται φυσιολογικό να πηγαίνει κάποιος στην τουαλέτα; Σε ποια τρόφιμα είμαστε ευαίσθητοι; Είναι αλήθεια ότι πρέπει να τρώμε πέντε διαφορετικά χρώματα φρούτων και λαχανικών; Οι ειδικοί απαντούν εκτενώς σε αυτά τα ερωτήματα βάζοντας προτεραιότητα το ζήτημα της τουαλέτας, ενώ «φωτίζουν» την ψυχική διάσταση του θέματος, καθώς το άγχος πολλές φορές μπορεί να «ξεσπά» στο έντερο μας.

Δεν χρειάζεται να πηγαίνουμε καθημερινά για το Νο2

Παρόλο που είναι ευρέως διαδεδομένο ότι πρέπει να επισκεπτόμαστε την τουαλέτα καθημερινά και ειδικά το πρωί, ίσως πρόκειται για παρανόηση, καθώς αυτό που είναι πραγματικά σημαντικό είναι να γνωρίζουμε τι είναι φυσιολογικό για εμάς. Αυτό, μπορεί να επιτευχθεί μόνο όταν παρακολουθούμε την λειτουργία του εντέρου μας προκειμένου να φροντίζουμε την πεπτική μας υγεία. Σύμφωνα με τον βρετανικό Guardian, το πρώτο πράγμα που πρέπει να παρακολουθούμε είναι η συχνότητα, ώστε αν αλλάξει κάτι να μπορούμε να απευθυνθούμε στο γιατρό μας. Επίσης, το… χρώμα και η συνοχή θεωρούνται εξίσου σημαντικά, ενώ μάλιστα υπάρχει και σχετική εφαρμογή η οποία βοηθά στο να κατανοήσουμε τις λειτουργίες του έντερού μας.

Πώς θα μάθω σε ποια τρόφιμα είμαι ευαίσθητος;

Η καλύτερη προσέγγιση για τη διαχείριση μίας τροφικής ευαισθησίας είναι ο βραχυπρόθεσμος αποκλεισμός του τροφίμου από τη διατροφή. Ουσιαστικά, σταματάτε την κατανάλωση του τροφίμου αυτού για 2-4 εβδομάδες για να διαπιστώσετε αν τα συμπτώματα υποχωρούν. Στη συνέχεια, εισάγετε εκ νέου το τρόφιμο στη διατροφή σας σταδιακά, ανάλογα με την ανοχή σας και παρατηρείτε αν εμφανίζονται συμπτώματα.

Αρκετοί ασθενείς συγχέουν συχνά την ευαισθησία σε διάφορα τρόφιμα με τη δυσανεξία ή την αλλεργία. Αν και οι παραπάνω παθήσεις έχουν αρκετά συμπτώματα που είναι κοινά μεταξύ τους, στην πραγματικότητα είναι αρκετά διαφορετικές, αναφέρεται στην βρετανική εφημερίδα και εξηγούνται οι όροι ευαισθησία, δυσανεξία και αλλεργία.

Ευαισθησία
Ο όρος αυτός περιγράφει την αρνητική φυσική απόκριση του ατόμου σε ένα συγκεκριμένο τρόφιμο, ποτό ή συστατικό. Τα συμπτώματα συχνά εντοπίζονται μόνο στο γαστρεντερικό και περιλαμβάνουν κοιλιακό άλγος, μετεωρισμό και αέρια.

Ωστόσο, μπορεί να εμφανιστεί επίσης αίσθημα κόπωσης, κεφαλαλγία ή θόλωση της σκέψης. Για παράδειγμα, ορισμένα άτομα παρουσιάζουν γαστρεντερικά προβλήματα καθώς και άλλα συμπτώματα μετά την κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν γλουτένη, μία πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, το κριθάρι και τη βρώμη. Η κατάσταση αυτή ωστόσο διαφέρει από την κοιλιοκάκη, μία πάθηση που προκαλείται από αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος στη γλουτένη.

Δυσανεξία
Η δυσανεξία είναι μία κατάσταση που χαρακτηρίζεται από απουσία των ενζύμων που είναι απαραίτητα για την διάσπαση και την απορρόφηση ορισμένων συστατικών. Η αδυναμία πέψης της λακτόζης, του σακχάρου στα γαλακτοκομικά προϊόντα, αποτελεί μία κοινή δυσανεξία. Όταν η λακτόζη δεν απορροφάται, γίνεται ζύμωσή της στο έντερο και προκαλούνται συμπτώματα όπως αέρια, μετεωρισμός, ναυτία και κοιλιακό άλγος.

Αλλεργία
Η αλλεργία είναι η πιο σοβαρή από τις τρεις καταστάσεις. Εμφανίζεται όταν ο οργανισμός θεωρεί ένα τρόφιμο ως επιβλαβές, με αποτέλεσμα το ανοσοποιητικό σύστημα να παράγει υψηλές ποσότητες ενός αντισώματος που λέγεται ανοσοσφαιρίνη Ε. Οι τροφικές αλλεργίες μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή και συχνά απαιτούν άμεση αντιμετώπιση. Τα οστρακοειδή, οι ξηροί καρποί, τα ψάρια και τα αυγά είναι τρόφιμα που συνδέονται συχνά με τροφικές αλλεργίες. Οι τροφικές αλλεργίες συχνά έχουν αρκετά κοινά συμπτώματα με τη δυσανεξία ή την ευαισθησία, ωστόσο παρουσιάζεται επίσης οίδημα του οισοφάγου και δύσπνοια.

Γιατί νιώθω αυτόν τον πόνο; Μπορεί να είναι καρκίνος;

Ενώ οι ασθενείς κάνουν πολλές εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του εντέρου, συχνά παρουσιάζουν κοιλιακό άλγος απουσία άλλων συμπτωμάτων και αμέσως νομίζουν ότι μπορεί να είναι καρκίνος του εντέρου. Τις περισσότερες φορές, δεν είναι καθώς ο καρκίνος συνήθως δεν εμφανίζεται με πόνο.

Χρειάζεται να τρώω 5 διαφορετικά χρώματα φρούτων και λαχανικών καθημερινά;

Αν καταφέρετε να τρώτε πέντε διαφορετικά είδη φρούτων και λαχανικών, καταφέρνετε να λάβετε μια μεγάλη ποικιλία θρεπτικών συστατικών. Για παράδειγμα, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ, βιταμίνη Κ και ασβέστιο, τα οποία βοηθούν στο χτίσιμο γερών οστών. Τα σκούρα πορτοκάλια και τα κόκκινα λαχανικά έχουν πολλά καροτενοειδή, τα οποία οποία προστατεύουν τα κύτταρα και την όραση. Τα λαχανικά, όπως είναι το λάχανο, τα λαχανάκια Βρυξελών, το κουνουπίδι, το μπρόκολο, περιέχουν συστατικά που καταπολεμούν τον καρκίνο. Ενώ τα κρεμμύδια και τα σκόρδα διαθέτουν συστατικά που οφελούν στην καρδιά. Επιλέξτε, λοιπόν από όλα αυτά τα λαχανικά σε καθημερινή βάση.

Φροντίζω την διάθεσή μου, επομένως, φροντίζω το έντερό μου

Μπορεί να ακούγεται προφανές, αλλά η αντιμετώπιση του άγχους είναι πραγματικά σημαντική για την υγεία του εντέρου. Το άγχος είναι πραγματικά τοξικό για το έντερό μας, καθώς όσο περισσότερο νιώθουμε στρες, τόσο χειρότερο είναι το αποτέλεσμα. Με την πάροδο του χρόνου, το στρεσαρισμένο έντερο γίνεται πιο ευαίσθητο στον πόνο και ευάλωτο σε αλλαγές στην κινητικότητα.

Όταν παρουσιάζεται μια δυνητικά απειλητική κατάσταση, το συμπαθητικό νευρικό σύστημα ανταποκρίνεται απελευθερώνοντας την ορμόνη του στρες (κορτιζόλη) για να φέρει το σώμα σε εγρήγορση ώστε να είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει την απειλή. Το άγχος προκαλεί φυσιολογικές αλλαγές, όπως γρήγορη αναπνοή και καρδιακούς παλμούς, αυξημένη αρτηριακή πίεση, αύξηση της χοληστερόλης στο αίμα και αύξηση της έντασης των μυών, αυτή η διαδικασία μπορεί να επηρεάσει το πεπτικό σύστημα προκαλώντας σπασμούς στον οισοφάγο, δυσπεψία, ναυτία, διάρροια ή δυσκοιλιότητα, ή ακόμα και να επιδεινώσει διαταραχές όπως το έλκος, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση κ.α.

Επομένως, είναι σημαντικό να υπάρχει διέξοδος για το άγχος, ώστε να μην συσσωρεύεται. Μια εξαιρετική λύση για αυτό, με πολλαπλά οφέλη για την υγεία, είναι η άσκηση, αλλά και τα διαλείμματα κατά τη διάρκεια της ημέρας και ο επαρκής ύπνος το βράδυ και φυσικά να μην ξεχνάτε να προγραμματίζετε δραστηριότητες που ανεβάζουν τη διάθεσή σας.