Η Χίος είναι νησί του Ανατολικού Αιγαίου. Βρίσκεται πολύ κοντά από τις ακτές της Μικράς Ασίας. Μόλις 3,5 ναυτικά μίλια τη χωρίζουν, από το ακρωτήριο Πούντα ως τη χερσόνησο της Ερυθραίας στο ύψος του Τσεσμέ. Είναι το πέμπτο μεγαλύτερο σε μέγεθος νησί στην Ελλάδα με έκταση 904 τετραγνωνικά χιλιόμετρα.

Το μήκος των ακτών της είναι 213 χιλιόμετρα. Ο πληθυσμός της ζει τόσο στην πόλη και λιμάνι της Χίου όσο και σε 64 χωριά. Η Χίος έχει μεγάλη απόδημη κοινότητα σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη ενώ έχει διεθνή φήμη για το μέγεθος και την ποιότητα της ναυτιλίας της.

Οι πλοιοκτήτες-εφοπλιστές της Χίου και των Οινουσών κατέχουν τεράστιο ποσοστό του παγκόσμιου ναυτιλιακού τονάζ. Ο Χιώτες ναυτικοί είναι ξακουστοί. Η Χίος είναι η πατρίδα των μεγαλύτερων εφοπλιστικών οικογενειών, όπως αυτές των Λιβανού, Χανδρή, Λό, Λεμού, Πατσού, Πατέρα, Φαφαλιού, Τσάκου, Φράγκου και Ξυλά.

Χίος αφιέρωμα

Τα κύρια προϊόντα της είναι η μαστίχα, το λάδι, τα σύκα και το κρασί Διοικητικά μαζί με τα νησιά Οινούσσες και Ψαρά αποτελεί τον νομό Χίου, με πληθυσμό που φθάνει τους 53.817 κατοίκους (απογραφή 2005). Πρωτεύουσα του νομού είναι η πόλη της Χίου, που λέγεται και Χώρα. Το νησί διαθέτει για κολύμβηση χιλιόμετρα 51,95 παραλίας.

Τουριστικά η Χίος αποτελεί ανερχόμενο προορισμό που κυρίως τον επισκέπτονται Έλληνες, οι πτήσεις που προέρχονται από το εξωτερικό δεν υπερβαίνουν τις 15.000 αφίξεις. Πρέπει όμως να σημειωθεί ότι στο νησί υπάρχουν πολλά αξιόλογα καταλύματα σύγχρονα ή ανακαινισμένα αρχοντικά.

Τι πρέπει να γνωρίζεις πριν επισκεφθείς τη Χίο

  • Σύμφωνα με μια εκδοχή, η Χίος είναι η γενέτειρα του Ομήρου, καθώς και των μαθηματικών Ιπποκράτη και Οινοπίδη.
  • Η Χίος είναι η ιδιαίτερη πατρίδα κάποιων εκ των μεγαλύτερων Ελληνικών εφοπλιστικών οικογενειών, εθνικών ευεργετών και διακεκριμένων επιστημόνων.
  • Πολλοί υποστηρίζουν πως η Χίος είναι η γενέτειρα του Χριστόφορου Κολόμβου.
  • Η Χίος είναι γενέτειρα Ελλήνων ποιητών της σύγχρονης εποχής, όπως οι Δημήτρης Βάρος, Γιώργος Διλβόης, Νίκος Γιαλλούρης και Ματθαίος Μουντές.
  • Η Δημόσια Ιστορική Κεντρική Βιβλιοθήκη Χίου «Κοραής» στο νησί της Χίου είναι μια από τις πιο σημαντικές στην Ελλάδα. Στη συλλογή της υπάρχουν περίπου 250.000 τόμοι.
Χίος

Λόγοι που κάνουν τη Χίο ένα μοναδικό νησί στο Αιγαίο

  • Το αναλλοίωτο φυσικό περιβάλλον και το τοπίο με τις δραματικές αλλαγές
  • Το εκτεταμένο δίκτυο μεσαιωνικών χωριών, βιγλών και κάστρων
  • Η καλή ποιότητα ζωής που βασίζεται στον πολιτισμό της μαστίχας, τη ναυτική παράδοση και την κοσμοπολίτικη νοοτροπία των κατοίκων
  • Τόσες παραλίες όσες και οι μέρες του καλοκαιριού: οργανωμένες και δημοφιλείς, απομονωμένες και ήσυχες, ηφαιστειογενείς και άγριες, με τυρκουάζ και πράσινα νερά
  • Τα μονοπάτια της φύσης και του πολιτισμού
  • Τα μοναδικά τοπικά προϊόντα και το εξαιρετικό φαγητό
  • Οι φιλόξενοι κάτοικοι
  • Η νυχτερινή ζωή με τις πολλές επιλογές σε διασκέδαση

Καθώς η Χίος είναι διάσημη παγκοσμίως για την παραγωγή μαστίχας, προτείνουμε να επισκεφτείς τα πανέμορφα Μαστιχοχώρια και να δοκιμάσεις τα προϊόντα μαστίχας. Στον Κάμπο της Χίου, επίσης, θα έχεις την ευκαιρία να θαυμάσεις τα ατελείωτα περιβόλια με τα εσπεριδοειδή, αλλά και κάποια από τα ομορφότερα παραδοσιακά σπίτια του νησιού.

Παραλίες στη Χίο

Η Χίος έχει πάνω από 90 υπέροχες παραλίες, οι περισσότερες από τις οποίες παραμένουν άγνωστες στο ευρύ κοινό. Προτείνουμε να εξερευνήσεις τη μεγάλη ακτογραμμή του νησιού και να επισκεφτείς τις εξής παραλίες:

  • Μαύρα Βόλια: ίσως η πιο γνωστή παραλία της Χίου. Τα πεντακάθαρα, σκουρόχρωμα νερά, οι κατακόρυφοι ψηλοί βράχοι και τα μαύρα βότσαλα – προϊόν ηφαιστειακής έκρηξης – συνθέτουν ένα μαγευτικό τοπίο. Η παραλία δεν είναι οργανωμένη, αλλά διαθέτει μία καντίνα. Αν θέλετε την άποψή μας, τα Μαύρα Βόλια είναι μόνο για τις φωτογραφίες και δεν αξίζουν για να κάτσεις παραπάνω.
  • Αγία Δύναμη: μία από τις ωραιότερες παραλίες του νησιού. Είναι ήσυχη, με γαλαζοπράσινα νερά, λευκή άμμο και βότσαλα. Δεν είναι οργανωμένη, οπότε φρόντισε να έχεις μαζί σου τα απαραίτητα.
  • Κώμη: κοσμοπολίτικη μεγάλη παραλία με άμμο και κρυστάλλινα νερά. Είναι οργανωμένη και έχει ντουζιέρες, ταβέρνες, beach bar, ενοικιαζόμενα δωμάτια, και ξενοδοχεία.
Χίος χωριά νησί

Συνολικά, η Χίος είναι ένα νησί που οι παραλίες του είναι διακριτικά ωραίες, αλλά τα χωριά του βάζουν κάτω τις ωραιότερες και πιο ξακουστές παραλίες όλων των άλλων νησιών. Τα Νένητα, τα Μεστά, το Πυργί, η Βολισσός, ο Κάμπος, τα Αρμόλια, ο Πιτυός, είναι σημεία με υπέροχη αρχιτεκτονική και ομορφιά.

Νυχτερινή διασκέδαση

Η Χίος είναι ένα νησί που προσφέρει πολλές επιλογές νυχτερινής διασκέδασης. Κοντά στο λιμάνι της Χώρας, θα βρεις πολλά εστιατόρια όπου μπορείς να απολαύσεις τοπικές γεύσεις αλλά και την παραδοσιακή σούμα (παραδοσιακό ποτό από σύκα). Υπάρχουν επίσης πολλά μπαρ και κλαμπ στο νησί όπου μπορείς να διασκεδάσεις μέχρι το πρωί!

Χίος νησί Αιγαίο

Στα χωριά του νησιού, μπορείς να επιλέξεις ένα από τα γραφικά ταβερνάκια για να δοκιμάσεις σπεσιαλιτέ φτιαγμένες με τοπικά υλικά.

*Φωτογραφίες: Shutterstock