Η Πάτμος είναι ένα μικρό νησί στα Δωδεκάνησα. Είναι παγκοσμίως γνωστή για τη σημαντική θρησκευτική κληρονομία της, αλλά και για τις εκπληκτικές παραλίες, τα γραφικά χωριά, τα υπέροχα τοπία και το καλό φαγητό.

Στην Πάτμο θα έχεις την ευκαιρία να απολαύσεις χαλαρές στιγμές, να κάνεις βόλτα στα πανέμορφα γραφικά χωριά του νησιού, να κολυμπήσεις σε υπέροχες παραλίες και να περπατήσεις σε μονοπάτια με εντυπωσιακή θέα.

Λίγη Μυθολογία

Η Πάτμος βρισκόταν στον βυθό της θάλασσας και ήταν ορατή μόνο όταν η Θεά Σελήνη έλαμπε από πάνω της. Η Σελήνη πήγαινε συχνά στο βουνό Λάτμος για να συναντήσει τον αγαπημένο της, τον βασιλιά Ενδυμίωνα, που ήταν γιος του Δία και είχε το προνόμιο να μη γερνάει όταν κοιμάται. Γι’ αυτόν τον λόγο κοιμόταν συχνά.Ένα βράδυ, η Άρτεμη είδε το μικρό νησί που γυάλιζε από τις ακτίνες της Σελήνης και το ερωτεύτηκε αμέσως.

Θέλησε λοιπόν, να το ανεβάσει από τη θάλασσα και να το κάνει δικό της. Επειδή όμως δε μπορούσε, ζήτησε τη βοήθεια του αδερφού της Απόλλωνα, αλλά εκείνος δεν ήταν πρόθυμος και ζήτησε βοήθεια από τον Δία. Ο Δίας μίλησε με τον Ποσειδώνα, ο οποίος έδωσε την έγκρισή του, καθώς δεν ενδιαφερόταν για το συγκεκριμένο νησί.

Χάρη λοιπόν, στη δύναμη του Δία, το νησί της Πάτμου αναδύθηκε από τη θάλασσα αποκαλύπτοντας την ομορφιά του και με τη βοήθεια του Θεού Ήλιου που ζέστανε το νησί και άρχισε να υπάρχει ζωή. Στη συνέχεια, η Άρτεμη έπεισε μερικούς κατοίκους από την περιοχή γύρω από το βουνό Λάτμος, να πάνε να ζήσουν στο νησί. Για να την τιμήσουν του έδωσαν το δεύτερο όνομα της θεάς, Λητώις, που σημαίνει κόρη της Λητούς.

νησί φθηνά ακτοπλοϊκά

Η Χώρα

Απαράμιλλη είναι η ομορφιά, τόσο του οικισμού της Χώρας που σταδιακά αναπτύχθηκε γύρω από το Καστρομονάστηρο, όσο και του Μοναστηριού και του Σπηλαίου της Αποκάλυψης. Η πρωτεύουσα της Πάτμου, η Χώρα, είναι χτισμένη σε απόσταση 3 χλμ από το λιμάνι της Σκάλας.

Ασβεστωμένα σπίτια και αρχοντικά, σοκάκια και στοές, χτισμένα όλα από το 15ο αιώνα και ύστερα, συνθέτουν την εικόνα της Χώρας. Τα πρώτα σπίτια χτίστηκαν γύρω στο 1130, όταν οι μοναχοί κάλεσαν τους κατοίκους να ζήσουν κοντά στα τείχη του μοναστηριού, σχηματίζοντας έτσι ένα οχυρό. Σε περίπτωση εισβολής μπορούσαν όλοι να καταφύγουν μέσα στο Καστρομονάστηρο, που προστάτευε έτσι την κοινότητα και τη χριστιανοσύνη.

Ιερό Σπήλαιο της Αποκάλυψης

Το σπήλαιο της Αποκάλυψης βρίσκεται στο μέσον περίπου της διαδρομής από το λιμάνι της Σκάλας μέχρι τη χώρα. Η χριστιανική παράδοση υποστηρίζει ότι μέσα στη σπηλιά σχίστηκε ο βράχος και από εκεί, από τρεις μικρότερες σχισμές που συμβολίζουν την Αγία τριάδα, ακούγονταν η φωνή του Θεού όταν υπαγόρευε στον Ιωάννη το κείμενο της Αποκάλυψης. Η σπηλιά διαμορφώθηκε σε λατρευτικό χώρο από τον ιδρυτή της μονής της Πάτμου Όσιο Χριστόδουλο.

Σήμερα ο προσκυνητής μπορεί να δει το σημείο που γράφτηκε η Αποκάλυψη, τον τόπο κατακλίσεως του Ιωάννη, τον πελώριο βράχο, που σχίστηκε και από εκεί ο Θεός υπαγόρευσε την Αποκάλυψη στον Ιωάννη, το σημείο στο οποίο ο Ευαγγελιστής ακουμπούσε το κεφάλι του για να ξεκουραστεί και ένα κοίλωμα στον βράχο από όπου πιανόταν για να σηκωθεί. Για τις ανάγκες της λατρείας των πιστών το νότιο τμήμα του Σπηλαίου έχει μετατραπεί σε Ναό.

Πάτμος νησί φθηνά ακτοπλοϊκά Σεπτέμβριος

Παραλίες

  • Αγριολίβαδο: μια από τις πιο δημοφιλείς παραλίες του νησιού, με ρηχά, κρυστάλλινα νερά. Απέχει 1,5 χιλιόμετρο από τη Σκάλα, έχει μεγάλη αμμώδη παραλία με μικρά βότσαλα. Πρόκειται για μια οργανωμένη με ομπρέλες παραλία και θαλάσσια σπορ.
  • Κάμπος: ίσως η πιο οργανωμένη και πολυσύχναστη παραλία της Πάτμου, με αρκετές παροχές. Απέχει 9 χιλιόμετρα από τη Σκάλα και είναι ιδανική για θαλάσσια σπορ.
  • Ψιλή Άμμος: μια από τις πιο όμορφες παραλίες του νησιού. Είναι χωρισμένη σε δύο μέρη, με το ένα να καταλαμβάνεται από γυμνιστές. Βρίσκεται στη νότια ακτή του νησιού και προσεγγίζεται με 20 λεπτά περπάτημα ή δια θαλάσσης με καΐκι από τη Σκάλα. Τα γαλαζοπράσινα νερά και η χρυσαφένια αμμουδιά θα σε γοητεύσουν.  
  • Λάμπη: μια παραλία με πολύχρωμα βότσαλα και κρυστάλλινα νερά. Πήρε το όνομά της από τη λάμψη του ήλιου. Βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού σε απόσταση 9 χιλιομέτρων από τη Σκάλα.
  • Πέτρα: μια δημοφιλής παραλία με καθαρά νερά και άσπρα βότσαλα. Διπλά ακριβώς βρίσκεται ο «βράχος της Καλικατσούς», που συνθέτουν ένα υπέροχο τοπίο.
    Γερανός: μια διάσημη παραλία με βότσαλα και γαλαζοπράσινα νερά. Βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νησιού και είναι αρκετά απομακρυσμένη από τη Σκάλα.

Κι αν σκεφτεί κανείς πως τα ακτοπλοϊκά είναι μόλις 110 ευρώ πήγαινε-έλα για ένα νησί που θέλει ένα 9ωρο ταξίδι, τότε αντιλαμβάνεται πως δεν γίνεται να μην κλείσει εισιτήρια.

*Φωτογραφίες: Shutterstock