Υπάρχουν πολλοί λόγοι που το κέντρο της Αθήνας θα βρίσκεται μόνιμα στην καρδιά μου, κατέχοντας μια ξεχωριστή θέση εκεί. Ένας εξ αυτών, είναι και το πόσο έχει αναβαθμιστεί τα τελευταία χρόνια, με τα διάφορα μικρά cafe να σκάνε μύτη και να προσφέρουν μια ιδιαίτερη εμπειρία, τόσο στον γεύση του καφέ όσο και στην (ινσταγκραμική) αρχιτεκτονική τους.

Κι όταν λέω αρχιτεκτονική, εννοώ πως ακόμα και λίγα τετραγωνικά μέτρα, χρειάζονται μόνο φαντασία και μεράκι για να αποκτήσουν ένα όμορφο αποτέλεσμα που θα σου κεντρίσει το βλέμμα καθώς το προσπερνάς. Όπως για παράδειγμα, το «A tot» στην οδό Λέκκα 28 που τον τελευταίο περίπου ένα χρόνο, έχει τους δικούς του «θαυμαστές». Τα 13 τ.μ. δημιουργούν αυτό το cosy αποτέλεσμα, που τη στιγμή που μπαίνεις μέσα, νιώθεις ανεξήγητα οικεία. Ευθύνονται και οι άνθρωποί του, βέβαια.

Η ονομασία του στα γαλλικά σημαίνει «πιτσιρίκι» και είναι αυτό το μικρό παιδί που έχουν «γεννήσει» η Ρεβέκκα Ζαχαροπούλου και ο Παναγιώτης Δούστος. Τις πόρτες του «A tot» τις άνοιξαν πέρυσι τον Νοέμβριο, σε μια πραγματικά δύσκολη χρονιά για την εστίαση στη χώρα μας, ωστόσο όταν ξέρεις να κάνεις σωστά αυτό που αγαπάς, ανταμείβεσαι ακόμα και υπό δύσκολες συνθήκες. Και αυτό ακριβώς κατάφερε το A tot.

Σε πρώτη φάση, ο χώρος θυμίζει λίγο από Γερμανία (τουλάχιστον στα δικά μου μάτια), αλλά σύντομα καταλαβαίνει κανείς πως το λιλιπούτειο cafe έχει τη δική του ταυτότητα. Τα πράσινα φυτά που κοσμούν το εσωτερικό προσφέρουν μια ζεστασιά, που είναι αυτό που χρειάζεται κανείς μετά από μία δύσκολη μέρα στη δουλειά ή αυτό το ευχάριστο διάλειμμα που θέλεις να χαρείς από αυτή. Σε συνδυασμό πάντα με τον κατάλληλο καφέ.

Και μιας και αναφέρθηκα στον καφέ (σιγά μην τον άφηνα στην άκρη), το χαρμάνι του είναι από την ελληνική εταιρεία Samba Coffee Roasters. Υπάρχει το Espresso Exclusive Blend που αποτελείται από 4 καφέδες από την Κεντρική και Λατινική Αμερική, καθώς και single origin καφέδες. Θα βρεις blend από την Βραζιλία, καθώς και από το Ελ Σαλβαδόρ. Γενικά, όποιος είναι λάτρης του καλού καφέ, έχει τις δικές του απαιτήσεις, ειδικά τώρα που πρέπει να επιλέξει από διάφορα blends, και με το χέρι στην καρδιά μπορώ να πω το A tot είναι ένας από τους καλύτερους στην Αθήνα.

Κι ενώ ο καφές είναι ιερός (είναι ό,τι και να μου λέτε), πράγμα που στο «A tot» το αντιλαμβάνονται πλήρως, δεν θα μπορούσα να μην κάνω ιδιαίτερη μνεία και στα όσα τον συνοδεύουν. Ένα κατιτίς μαζί με τον καφέ, το θέλει η ψυχούλα. Να συνοδευτεί γλυκά γλυκά η γεύση τέλοσπαντων.

Εδώ, λοιπόν, μπορείς να απολαύσεις σνακς, μπάρες και energy balls granola, ενώ οι ιδιοκτήτες δεν ξέχασαν και όσους είναι της vegan διατροφής, αφού εξίσου στον κατάλογο θα βρουν τις δικές τους επιλογές για να δοκιμάσουν.

Είναι πια αδιαμφισβήτητο γεγονός πως ο καφές στην Αθήνα έχει ανέβει πολλά επίπεδα ψηλά, γι’αυτό και έχει αναβαθμιστεί το take away εξίσου. Τώρα ειδικά, που σε λίγες ημέρες θα στολιστεί το κέντρο, τι καλύτερο από το να περπατάς στους φωτισμένους δρόμους της, παρέα με έναν καλό καφέ στο χέρι. Το A tot είναι ο προορισμός που επιβάλλεται να ακολουθήσεις και θα με θυμηθείς.

Infos:

A tot, Λέκκα 28

Instagram: atot.athens