Επιστροφή στις κινηματογραφικές αίθουσες με το πολυαναμενόμενο «Oppenheimer» θα κάνει τον Ιούλιο ο Κρίστοφερ Νόλαν. Επρόκειτο για ταινία που καταγράφει τη ζωή του φυσικού Τζ. Ρόμπερτ Οπενχάιμερ, ο οποίος πιστώνεται την εφεύρεση της ατομικής βόμβας κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Οπενχάιμερ ήταν ένας από τους κύριους συντελεστές του Manhattan Project, μιας κυβερνητικής ερευνητικής προσπάθειας με επίκεντρο τη δημιουργία πυρηνικών όπλων που έλαβε χώρα από το 1942-1946, και διευθυντής του εργαστηρίου Los Alamos, όπου συναρμολογήθηκαν πρακτικά οι βόμβες.

Και μπορεί να μη γνωρίζουμε την ακριβή ημερομηνία που θα κάνει πρεμιέρα (στις ΗΠΑ έχει προγραμματιστεί για τις 21 Ιουλίου), αυτό που γνωρίζουμε είναι πως θα έχει διάρκεια τις τρεις ώρες. Αυτό δήλωσε ο Ματ Ντέιμον -ο οποίος συμμετέχει στο project- μεταξύ των δηλώσεων του στο Variety, κατά την διάρκεια του κόκκινου χαλιού της νέας του ταινίας, «Air». 

«Είναι τρεις ώρες. Είναι φανταστική», είπε χαρακτηριστικά ο Ντέιμον, λέγοντας επίσης πως ο Σίλιαν Μέρφι, ο πρωταγωνιστής του «Oppenheimer» είναι εξαιρετικός. «Είναι ό,τι θες να είναι. Νομίζω ότι είναι τρεις ώρες. Περνάει γρήγορα, είναι τέλεια».

Ο Σίλιαν Μέρφι γίνεται για πρώτη φορά πρωταγωνιστής του Κρίστοφερ Νόλαν, ωστόσο έχει εμφανιστεί σε πολλές από τις ταινίες του 52χρονου σκηνοθέτη, αφού στο παρελθόν είχε παίξει στα «Inception», «Batman Begins», «The Dark Knight», «The Dark Knight Rises» και «Dunkirk».

Σημειώνεται πως έμπνευση για την ταινία στάθηκε το βραβευμένο με Πούλιτζερ βιβλίο «American Prometheus: The Triumph and Tragedy of J. Robert Oppenheimer», το οποίο εξιστορεί τη ζωή και το έργο του φυσικού. Για την ιστορία, στην ταινία χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά ασπρόμαυρη IMAX κάμερα για ορισμένες σκηνές. 

Oppenheimer

Εκτός από τον Σίλιαν Μέρφι συμμετέχουν και οι Εμιλι Μπλαντ, Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ, Ράμι Μάλεκ, Τζος Χάρτνετ, Φλόρενς Πιού, Κένεθ Μπράνα, Κέισι Αφλεκ, Γκάρι Ολντμαν και πολλοί ακόμη.

Πάντως αξίζει να σημειωθεί πως μετά το Babylon και το Avatar, το Oppenheimer έρχεται να προστεθεί στη λίστα με τις ταινίες που έχουν διάρκεια τις τρεις ώρες. Το οποίο για τον κινηματογράφο είναι ένα challenge. Δεν είναι εύκολο να μείνει προσηλωμένος ο θεατής, καθώς όπως είχε πει και ο Σκορτσέζε, που είχε κυκλοφορήσει τον Ιρλανδό στο Netflix στην ίδια διάρκεια, είναι διαφορετικό να παρακολουθείς μια τόσο μεγάλη ταινία σε πλατφόρμα όταν μπορείς να πατήσεις pause οποιαδήποτε στιγμή και διαφορετική στο σινεμά.