Όσο οι συζητήσεις αναφορικά με τον φόβο της πυρηνικής απειλής πληθαίνουν, με φόντο τις διπλωματικές σχέσεις των ΗΠΑ με τους γείτονες της Κίνας, παράλληλα με τη συζήτηση «ανάφλεξης» στο ζήτημα της Ταϊβάν, η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα, μια συμφωνία ορόσημο για την αποτροπή της βορειοκορεατικής επιθετικότητας, από κοινού με την κυβέρνηση της Νότιας Κορέας.

Σημείο ορόσημο για την εξωτερική πολιτική που χαράζουν καιρό τώρα στην περιοχή οι ΗΠΑ, συνιστά όπως φαίνεται το σχέδιο ανάπτυξης ενός αμερικανικού υποβρυχίου με πυρηνικό οπλισμό στη Νότια Κορέα για πρώτη φορά από το 1981, με την πρόφαση ότι θα αναγκάσουν την Πιονγκγιάνγκ να σκεφτεί δύο φορές, προτού εξαπολύσει πυρηνική επίθεση.

Στην παρουσίαση της σειράς μέτρων που περιλαμβάνονται στην λεγόμενη «Διακήρυξη της Ουάσιγκτον», ο Τζο Μπάιντεν και ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ Γιολ, έκαναν λόγο για μια συμπαγή συμμαχία με στόχο την αποτροπή της πυρηνικής απειλής, προβάλλοντας όμως στην ουσία τον κίνδυνο μιας αντίστοιχης συμπεριφοράς από πλευράς τους.

Το ζήτημα συνεπώς, δεν θα ήταν δυνατό να εγείρει συζήτηση σχετικά με τον συμβολισμό του μονάχα σε επίπεδο διεθνών σχέσεων, μα κυρίως στην ουσιαστική βάση του, η οποία σύμφωνα με τους ειδικότερους, δεν άλλη από την ουσιαστική εγγύτητα που αποκτά με την παρέμβαση της αυτή η αμερικανική στρατηγική, δεδομένου ότι γίνεται λόγος για υποβρύχια, ικανά να χτυπήσουν τη Βόρεια Κορέα από χιλιάδες μίλια μακριά. Άλλοι δε, υποστηρίζουν ότι η αποστολή του υποβρύχιου σε μια –πολύ δημόσια– επίσκεψη σε εξωτερικό λιμάνι υπονομεύει μόνο την αποτελεσματικότητα ενός όπλου που έχει σχεδιαστεί για να βάλλει κατά του εχθρού… μυστικά αν όχι «παράνομα»..

Τι όπλα κουβαλούν;

Στο προκείμενο, πρόκειται για υποβρύχια της κλάσης Οχάιο, καθένα εκ των οποίων, φέρει το πολύ 20 βαλλιστικούς πυραύλους Trident II, με εμβέλεια 4.600 μιλίων (7.400 χιλιομέτρων). Άρα, είναι ικανά να χτυπήσουν έναν στόχο στη Βόρεια Κορέα από τεράστιες εκτάσεις του Ειρηνικού, του Ινδικού ή του Αρκτικού Ωκεανού.

«Στρατιωτικά, αυτά τα υποβρύχια δεν χρειάζεται να βρίσκονται πουθενά κοντά στην Κορέα για να επιτύχουν πιθανούς στόχους εκεί», δήλωσε ο Blake Herzinger, ερευνητής στο Κέντρο Μελετών των Ηνωμένων Πολιτειών.

Κάθε πύραυλος Trident είναι ικανός να φέρει πολλαπλές κεφαλές που μπορούν να κατευθυνθούν προς ξεχωριστούς στόχους.

Η Πρωτοβουλία Πυρηνικής Απειλής στο Κέντρο Μελετών Μη Διάδοσης, του Τζέιμς Μάρτιν εκτιμά ότι κάθε πύραυλος Trident μπορεί να φέρει τέσσερις πυρηνικές κεφαλές, που σημαίνει ότι κάθε υποβρύχιο βαλλιστικού πυραύλου των ΗΠΑ θα μπορούσε να φέρει περίπου 80 πυρηνικές κεφαλές.

Με άλλα λόγια, ένα μόνο υποβρύχιο οπλισμένο με Trident θα μπορούσε να καταστρέψει ολόκληρη τη Βόρεια Κορέα.

Γιατί να στείλετε ένα στη Νότια Κορέα;

Ποια είναι ωστόσο η προστιθέμενη αξία στην περίπτωση της χρήσης τέτοιων στρατιωτικών μέσων;

Το γεγονός από μόνο του, ότι αν και ο αντίπαλος γνωρίζει την ύπαρξη και την κλίμακα των πυρηνικών όπλων, δεν μπορεί να γνωρίζει την ακριβή έκταση ή τοποθεσία των δυνατοτήτων ή πότε θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν, δημιουργεί συνθήκες άνισου πολέμου ανάλογα το χρονικό σημείο.

Ένα από τα σημεία- κλειδιά για την πυρηνική αποτροπή είναι η αβεβαιότητα, με άλλα λόγια και ο βαθμός κατά τον οποίο διατηρείται η μυστικότητα των κινήσεων αυτών.

Ένας αμερικανικός βαλλιστικός πύραυλος που κρύβεται εκατοντάδες πόδια κάτω από την επιφάνεια του ωκεανού και χιλιάδες μίλια μακριά από τη Βόρεια Κορέα, θα εξακολουθούσε να βρίσκεται εντός εμβέλειας από την Πιονγκγιάνγκ, αλλά θα ήταν σχεδόν αδύνατο να τον εντοπίσει η Βόρεια Κορέα.

Κάποιος που φτάνει στη Νότια Κορέα για μια επίσκεψη στο λιμάνι –η οποία πρέπει να κανονιστεί 24 έως 48 ώρες νωρίτερα– θα ήταν πολύ πιο ορατός, δίνοντας στη Βόρεια Κορέα ένα πλεονέκτημα, να τονεντωπίσει γρηγορότερα, αρα και να προετοιμαστεί για την αντιμετώπισή του, βάσει λεγομένων αρμόδιων αναλυτών.

Απλά συμβολικό;

Οι ΗΠΑ επιδιώκουν σε κάθε επίπεδο να κάνουν επίδειξη δύναμης αφενός και να τοποθετήσουν τον δικό τους οπλισμό στους συμμάχους που ελέγχουν τα κύρια γεωπολιτικά σημεία της σκακιέρας, ώστε προφασίζονται την αίσθηση κάλυψης που τους παρέχουν.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν χτίζει τις πυρηνικές δυνάμεις πυραύλων της Βόρειας Κορέας, δοκιμάζοντας τις με ρυθμό ρεκόρ μέσα στο 2022, όπως συχνά γράφεται στον διεθνή Τύπο. Παραμονή της Πρωτοχρονιάς άλλωστε, ο Βορειοκορεάτης ηγέτης ζήτησε «εκθετική αύξηση» του πυρηνικού οπλοστασίου της χώρας του, ως απάντηση στις απειλές από πλευράς της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ.

Οι απειλές του Κιμ, είχαν σαν αποτέλεσμα να εντείνουν την διπλωματία της Σεούλ, που προτάσσει την ανάγκη να γίνει και εκείνη αξιόμαχη δύναμη στο παιχνίδι των πυραύλων, μα δίνουν λύνουν ίσως με έναν τρόπο και τα χέρια της Ουάσιγκτον που αποφεύγει μετά μανίας, την διάδοση των πυρηνικών όπλων στη χερσόνησο, γι’ αυτό προσπάθησε να καθησυχάσει τον σύμμαχό, κάνοντας επίδειξη ισχύος στην περιοχή. Οι βομβαρδιστικοί B-52, μόνο τυχαία δεν συνόδευσαν την αποστολή στην περιοχή, ως ένδειξη αξιοπιστίας, πληθώρας οπλισμού, αντεπιχειρημάτων στον Κιμ.

* Με πληροφορίες από CNN