Το Ισραήλ έχει αποκαταστήσει τον έλεγχο όλων των κοινοτήτων που καταλήφθηκαν από τους ένοπλους της Χαμάς. Ωστόσο ενδέχεται να συνεχίσουν να είναι παρόντες στο έδαφος του Ισραήλ δήλωσε ο εκπρόσωπος των αμυντικών δυνάμεων τη Δευτέρα. Ο επικεφαλής στρατιωτικός εκπρόσωπος είπε ότι η χώρα κατέχει πλέον το ρεκόρ των 300.000 εφέδρων ως απάντηση στην αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς.

Ο Χαγκάρι επιβεβαίωσε την απώλεια 700 ανθρώπων από την πλευρά των συνόρων του Ισραήλ και 73 μελών των δυνάμεων ασφαλείας. Το Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας δήλωσε ότι τα αντίποινα των Ισραηλινών ;αεροπορικών επιδρομών στη Λωρίδα της Γάζας σκότωσαν περισσότερους από 100 ανθρώπους τη νύχτα,

Ο Χέχτ χαρακτήρισε τα γεγονότα των τελευταίων τριών ημερών «αλλαγή παραδείγματος» εν μέσω αναφορών ότι μια αεροπορική επιδρομή σε κτίριο της Ρωσίας σκότωσε 25 ανθρώπους χωρίς προειδοποιητικό πυροβολισμό, υποδηλώνοντας ότι οι Ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις μπορεί να έχουν εγκαταλείψει αυτή τη τακτική.

Η Χαμάς και η μικρότερη πολιτοφυλακή του Ισλαμικού Τζιχάντ ισχυρίζονται ότι αιχμαλώτισαν πάνω από 130 ανθρώπους από το εσωτερικό του Ισραήλ και τους έφεραν στη Γάζα, λέγοντας ότι θα ανταλλάσσονται για την απελευθέρωση χιλιάδων Παλαιστίνιων που είχαν φυλακιστεί από το Ισραήλ. Η ανακοίνωση ήταν η πρώτη ένδειξη της έκτασης των γεγονότων.

Ισραήλ Γαζα πόλεμος ανακατάληψη
(Photo credits: Ilia Yefimovich/picture alliance via Getty Images)

Οι αιχμάλωτοι περιλαμβάνουν στρατιώτες και πολίτες, περιλαμβανομένων παιδιών και ηλικιωμένων – κυρίως Ισραηλινών αλλά και μετανάστες άλλων εθνικοτήτων. Ο Ισραηλινός στρατός ανέφερε μόνο το γεγονός ότι ο αριθμός των ομήρων είναι μεγάλος.

Αιγύπτιος αξιωματούχος είπε πως το Ισραήλ ζήτησε βοήθεια από το Κάιρο για να διασφαλίσει τη ασφάλεια των ομήρων εν μέσω μανιωδών διαπραγματεύσεων από Αιγύπτιους αξιωματούχους σε μια μάταιη προσπάθεια; να μεσολαβήσουν για τη κατάπαυση του πυρός. Οι Ισραηλινές δυνάμεις συνέχισαν τις επιθέσεις τους από ξηρά και από θάλασσα στη Λωρίδα της Γάζας.

Σε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, Την Κυριακή, οι ΗΠΑ ζήτησαν από τα 15 μέλη να καταδικάσουν τις αποτρόπαιες τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς αλλά δεν πήραν άμεση απάντηση. Ο Ρώσος πρέσβης ανέφερε πως οι ΗΠΑ προσπάθησαν να πουν κατά τη διάρκεια της συνάντησης ότι η Ρωσία δεν καταδικάζει τις επιθέσεις κάτι που είναι εντελώς αναληθές.

Ισραήλ ανακατάληψη περιοχών Γάζα
(Photo credits: Ilia Yefimovich/picture alliance via Getty Images)

Εντολή για πλήρη πολιορκία της Γάζας από το Ισραήλ

Το Ισραήλ επιβεβαιώνει μεγάλο πλήγμα στη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Οι Αμυντικές Δυνάμεις του Ισραήλ και οι Ισραηλινές οι εναέριες δυνάμεις επιβεβαιώνουν την επιχείρηση στη περιοχή. Υπάρχουν πληροφορίες για εκτόξευση ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας προς το Ισραήλ. Βόρεια της Γάζας πέντε άτομα έχουν τραυματιστεί σοβαρά και μεταφέρονται στο νοσοκομείο, ανάμεσά τους και μία γυναίκα.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Άμυνας του Ισραήλ, έχει διαταχθεί πλήρης πολιορκία στη Λωρίδα της Γάζας χωρίς ηλεκτροδότηση, νερό και καύσιμα. Το Ισραήλ έχει πλήρη έλεγχο του αέρα αλλά και της ακτογραμμής της Λωρίδας της Γάζας κα έτσι μπορεί να ελέγχει όλες τις προμήθειες που εισέρχονται στην περιοχή μέσω των συνόρων, το ίδιο και η Αίγυπτος.

* Φωτογραφίες: Getty Images

Με πληροφορίες από: The Guardian και BBC