Ο αριθμός των μεταναστών που κατευθύνονται στις ΗΠΑ και θα διασχίσουν την επικίνδυνη ζούγκλα που χωρίζει τον Παναμά από την Κολομβία ενδέχεται να φτάσει σε επίπεδο ρεκόρ φέτος, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο του ΟΗΕ.

Η πρόβλεψη αυτή έγινε σε μια περίοδο που οι αμερικανικές αρχές παρατήρησαν μείωση των αφίξεων παράτυπων μεταναστών στα νότια σύνορα της χώρας με το Μεξικό, μετά την υιοθέτηση νέας μεταναστευτικής πολιτικής.

«Ο αριθμός των ανθρώπων που διέσχισαν τη ζούγκλα Ντάριεν ήταν υψηλότερος» σε σχέση με την περσινή χρονιά, δήλωσε η αναπληρώτρια Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Κέλι Κλέμενς.

«Αν ο ρυθμός αυτός συνεχιστεί, θα δούμε αριθμό ρεκόρ ανθρώπων να διασχίζουν» τη ζούγκλα αυτή, πρόσθεσε.

Από τα μεσάνυκτα της Πέμπτης ο αριθμός των ανθρώπων που διασχίζουν παράτυπα τα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό έχει μειωθεί κατακόρυφα, μετά την άρση του υγειονομικού μέτρου Title 42, που ίσχυε από την εποχή της πανδημίας. Η αμερικανική κυβέρνηση εφαρμόζει πλέον νέους, πολύ αυστηρούς κανόνες για τους αιτούντες άσυλο.

Ο αριθμός των ανθρώπων που διέσχισαν τη ζούγκλα Ντάριεν εξαπλασιάστηκε τους τέσσερις πρώτους μήνες του έτους, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία από τον Παναμά.

«Οι λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι παίρνουν τις οικογένειές τους (…) προσπαθώντας να ξαναχτίσουν τις ζωές τους αλλού δεν έχουν αλλάξει», τόνισε η Κλέμενς, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν οι «βασικές αιτίες», περιλαμβανομένης της βίας και των πολιτικών διώξεων.

Η Κλέμενς εξέφρασε επίσης τη στήριξή της σε μια περιφερειακή προσέγγιση στη μετανάστευση, η οποία θα επιτρέπει και σε άλλες χώρες να δέχονται τους αιτούντες άσυλο για όσο διάστημα περιμένουν από τις αμερικανικές αρχές να επεξεργαστούν το αίτημά τους.

Τον Δεκέμβριο ο ΟΗΕ είχε εκτιμήσει ότι χρειάζεται 1,72 δισεκ. δολάρια για να βοηθήσει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες από τη Βενεζουέλα που έχουν καταφύγει στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική.

Όμως πέρυσι συγκεντρώθηκε μόνο το ένα τέταρτο των πόρων που είχε ζητήσει ο οργανισμός, αναγκάζοντάς τον να περιορίσει τα προγράμματα αρωγής.