Την ώρα που δεν έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση από πλευράς Κρεμλίνου για τον θάνατο του Γεβγκένι Πριγκόζιν μετά τη χθεσινή κατάρριψη του ιδιωτικού αεροσκάφους, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, έκανε δήλωση με την οποία συλλυπήθηκε την οικογένεια του επικεφαλής της Wagner.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το Sky News, ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε πως «ο Πριγκόζιν ήταν ταλαντούχος επιχειρηματίας, τον οποίον γνώριζε από τη δεκαετία του 1990». Παράλληλα, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τις οικογένειες των 10 νεκρών του αεροπορικού δυστυχήματος.

Συγκεκριμένα, δήλωσε σχετικά με τον Πριγκόζιν ότι «πρόκειται για έναν άνθρωπο με περίπλοκη μοίρα, ο οπίος έκανε σοβαρά λάθη στη ζωή του, αλλά επίσης επεδίωξε να πετύχει τα απαραίτητα αποτελέσματα, τόσο για τον εαυτό του όσο και τη στιγμή που το ζήτησα, για τον κοινό σκοπό».

Σε τηλεοπτική ομιλία του ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπογράμμισε ότι οι ερευνητές θα εξετάσουν τι συνέβη, ωστόσο αυτό θα πάρει χρόνο, ενώ διευκρίνισε σχετικά με το χρονικό πλαίσιο του δυστυχήματος, ότι ενημερώθηκε για πρώτη φορά το πρωί της Πέμπτης.

Συγκλονιστικές εικόνες από τη στιγμή της πτώσης του τζετ

Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες που έχουν καταγραφεί από κάμερα στη Ρωσία και δείχνουν αεροσκάφος που φέρεται να ταυτίζεται με αυτό στο οποίο επέβαινε ο αρχηγός της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, το οποίο και συνετρίβη, να κινείται ακανόνιστα στον αέρα και να πέφτει στο έδαφος μετά από μια δραματική «ελεύθερη πτώση».

Όπως αναφέρουν διεθνή ΜΜΕ, το εν λόγω βίντεο έγινε αμέσως viral μετά την δημοσιοποίηση του περιστατικού, με το BBC να επιβεβαιώνει πως πρόκειται όντως για αυθεντικό υλικό από την επαρχία Τβερ στην οποία σημειώθηκε και η συντριβή.

Οι κάτοικοι του χωριού που βρίσκεται κοντά στον τόπο της συντριβής του αεροσκάφους κατά την οποία θεωρείται ότι σκοτώθηκε ο αρχηγός της μισθοφορικής εταιρείας Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν δήλωσαν ότι άκουσαν έναν κρότο και στην συνέχεια είδαν το αεροπλάνο να συντρίβεται στο έδαφος.

Ο Βιτάλι Στέπενοκ, 72 ετών, κάτοικος του Κουζένκινο, δήλωσε στο Reuters: «Ακούω μια έκρηξη ή ένα μπαμ. Συνήθως, αν γίνει έκρηξη στο έδαφος υπάρχει ηχώ, αλλά ήταν μόνο ένα μπαμ και κοίταξα ψηλά και είδα άσπρο καπνό».

«Ενα φτερό έφυγε προς τη μία κατεύθυνση και η άτρακτος έπεσε έτσι», είπε χειρονομώντας για να δείξει πώς έπεσε στο έδαφος το αεροπλάνο. «Και μετά σύρθηκε με το φτερό. Δεν καρφώθηκε με τη μύτη, γλιστρούσε».

Ο Βιτάλι Στέπενοκ είπε ότι φοβήθηκε ότι το αεροπλάνο θα έπεφτε στα σπίτια του χωριού.

«Ημουν εδώ. Πήδηξα στο ποδήλατό μου και βρέθηκα εκεί σε 20 λεπτά. Ολα φλέγονταν. Ανθρωποι βάδιζαν γύρω γύρω. Τράβηξαν κάποιον έξω, τα υπολείμματα…Δεν μπόρεσα να διακρίνω. Είδα μόνο τον αριθμό του αεροπλάνου, τους τον είπα, και αυτό ήταν».

Αλλος κάτοικος του χωριού που παρουσιάσθηκε ως Ανατόλι είπε: «Γι’αυτό που συνέβη θα πω απλώς αυτό: δεν ήταν σαν βροντή, ήταν ένας μεταλλικός κρότος-ας το πούμε έτσι. Εχω ακούσει τέτοιους και στο παρελθόν».

Υπήρχε βόμβα στο τζετ του Πριγκόζιν;

Σύμφωνα με την Daily Mail, στα ρωσικά social media κυκλοφορεί έντονα η θεωρία ότι η συντριβή προκλήθηκε από κρυμμένη βόμβα μέσα σε μια κάσα με ακριβά κρασιά που βρισκόταν στο αεροσκάφος που μετέφερε τον Πριγκόζιν.

Το αεροσκάφος ανήκε στην εταιρεία MNT-Aero, η οποία ειδικεύεται στις αεροπορικές μεταφορές επιχειρηματιών.

Ανάλυση Washington Post: Το φάντασμα του Πριγκόζιν θα στοιχειώνει για πάντα τον Πούτιν

«Ο επικεφαλής της Ομάδας Wagner, ήρωας της Ρωσίας, ένας αληθινός πατριώτης, ο Γεβγκένι Βικτόροβιτς Πριγκόζιν, σκοτώθηκε ως αποτέλεσμα ενεργειών προδοτών στη Ρωσία», ανέφερε ανάρτηση του «Grey Zone», λογαριασμού στην πλατφόρμα Telegram ο οποίος πρόσκειται στη Wagner και δημοσίευε κατά καιρούς βιντεοσκοπημένα μηνύματα του αρχηγού της εταιρίας μισθοφόρων.

Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν φαίνεται πως είναι νεκρός, αλλά το φάντασμά του μπορεί να στοιχειώνει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος τον κατήγγειλε ως προδότη μετά την αποτυχημένη απόπειρα ανταρσίας εναντίον του, ωστόσο δεν κατάφερε να σβήσει την κριτική του αφεντικού της Βάγκνερ για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Αυτή είναι η εκτίμηση του αρθρογράφου για την εξωτερική πολιτική Ντέιβιντ Ιγκνάτιους, για λογαριασμό της Washington Post.

Ο θάνατος του Πριγκόζιν με τη συντριβή του αεροπλάνου όπου επέβαινε ξεκαθαρίζει το τοπίο για τον Πούτιν, που φέρεται να «τελείωσε» έναν βασικό του αντίπαλο. Όμως αυτή η είδηση, και οι εικασίες ότι πρόκειται για δολοφονία, θα ενισχύσουν την αίσθηση ορισμένων Ρώσων πως η χώρα έχει επιστρέψει σε μια περίοδο αστάθειας που θυμίζει άλλες, παλαιότερες και πιο σκοτεινές εποχές.

«Ό,τι κι αν του συνέβη, θα θεωρηθεί από τη ρωσική ελίτ ως πράξη αντιποίνων», δήλωσε η Τατιάνα Στογιανόγια, μια καλά δικτυωμένη Ρωσίδα αναλύτρια στο Carnegie Endowment for International Peace. Το Κρεμλίνο θα ενθαρρύνει την αίσθηση ότι ο Πούτιν πήρε εκδίκηση από τον Πριγκόζιν, ανεξάρτητα από τα γεγονότα, λέει η ίδια.

«Ο Πούτιν είναι ο απόλυτος απόστολος της εκδίκησης», δήλωσε τον περασμένο μήνα ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Aspen Security Forum. Έτσι, οι Ρώσοι θα υποθέσουν ότι ο Πούτιν είχε ρόλο στη συντριβή του ιδιωτικού αεροσκάφους.

Εάν η είδηση του θανάτου του Πριγκόζιν επιβεβαιωθεί με κάθε τρόπο, ο Πούτιν θα έχει εδραιώσει τη θέση του βραχυπρόθεσμα. Ο άνθρωπος τον οποίο είχε κατηγορήσει για «ένοπλη ανταρσία» θα έχει «φύγει».

Η ρωσική άμυνα κρατάει στην Ουκρανία απέναντι στο Κίεβο. Η θέση του Πούτιν στην εξουσία φαίνεται πιο σταθερή απ’ ό,τι πριν από δύο μήνες, όταν ο Πριγκόζιν διέταξε τους μισθοφόρους του να προελάσουν προς τη Μόσχα.

Υποστηρικτές του Πριγκόζιν κατηγορούν το Κρεμλίνο

Κανάλια στο Telegram που συνδέονται με τον Πριγκόζιν ανακοίνωσαν τον θάνατό του λίγη ώρα μετά τη συντριβή του αεροσκάφους, υποδεικνύοντας ως ένοχους «προδότες» στη Ρωσία. Παρόλο που η αιτία της συντριβής δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί, στα ρωσικά social media κυκλοφορεί έντονα η θεωρία ότι προκλήθηκε από κρυμμένη βόμβα μέσα σε μια κάσα με ακριβά κρασιά που βρισκόταν στο αεροσκάφος.

Σύμφωνα με τη Sun, «στελέχη της Wagner» κατηγόρησαν εχθές το βράδυ ευθέως το Κρεμλίνο για τη δολοφονία του ηγέτη τους. «Εάν οι πληροφορίες ότι ο Πριγκόζιν είναι νεκρός επιβεβαιωθούν θα οργανώσουμε νέα πορεία για τη δικαιοσύνη στη Μόσχα», ανέφεραν χαρακτηριστικά, μια αναφορά στην επέλαση των ανταρτών μισθοφόρων προς τη ρωσική πρωτεύουσα τον περασμένο Ιούνιο.

Σε ένα βίντεο που δημοσιεύουν βρετανικά ΜΜΕ, ένοπλοι άνδρες που ισχυρίζονται ότι είναι μαχητές της Wagner προειδοποιούν ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει. «Πολλοί μιλούν αυτή τη στιγμή για το τι πρόκειται να κάνει η Wagner μετά τον χαμό του Πριγκόζιν. Ένα πράγμα μπορούμε να σας πούμε. Αυτή είναι μόνο η αρχή. Ετοιμαστείτε, ερχόμαστε».

Το μήνυμα του Πριγκόζιν που πλήγωσε τον Πούτιν

Το μήνυμα του Πριγκόζιν προς τους Ρώσους ήταν ότι ο πόλεμος δεν άξιζε το τρομερό κόστος που πλήρωνε το έθνος σε αίμα και θησαυρούς. Το υπογράμμισε αυτό αμφισβητώντας την ηγεσία της ομάδας του Πούτιν και, εμμέσως, τον ίδιο τον Πούτιν. Ο πόλεμος στην Ουκρανία βασίστηκε σε ένα ψέμα, δήλωσε ο Πριγκόζιν στις 23 Ιουνίου, μία μέρα πριν από την πορεία των μισθοφόρων του προς τη Μόσχα.

«Δεν συνέβαινε τίποτα εξαιρετικό την παραμονή της 24ης Φεβρουαρίου», την ημέρα που πέρυσι επιτέθηκε η Ρωσία. «Η ολιγαρχική ομάδα που κυβερνά τη Ρωσία χρειαζόταν τον πόλεμο», ανέφερε το μήνυμα του Πριγκόζιν.

«Τα ψυχικά άρρωστα καθάρματα αποφάσισαν: “Δεν πειράζει, θα ρίξουμε μερικές χιλιάδες Ρώσους άντρες ως κρέας για τα κανόνια. Θα πεθάνουν κάτω από τα πυρά του πυροβολικού, αλλά θα πάρουμε αυτό που θέλουμε”».

Αυτή η ενστικτώδης κριτική θα ζήσει περισσότερο από τον Πριγκόζιν, κι αν η Ουκρανία και οι Δυτικοί σύμμαχοί της μπορέσουν να συνεχίσουν τον αγώνα και το επόμενο έτος, ίσως γίνει πιο έντονη.

Ο Πριγκόζιν δεν είναι αποτελεί τόσο μάρτυρα, θύμα της στυγνής πολιτικής του Πούτιν, όσο προειδοποίηση για τον Ρώσο ηγέτη και την εξουσία του, καταλήγει στην εκτίμησή του ο Αμερικανός αναλυτής.

ΕΕ: «Ουδέν σχόλιο»

Ο εκπρόσωπος Τύπου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πίτερ Στάνο τόνισε ότι οι αναφορές για τον θάνατο του Πριγκόζιν είναι δύσκολο να επαληθευτούν. «Θέλω να πω, σχεδόν τίποτα που βγαίνει από τη Ρωσία αυτές τις μέρες είναι αξιόπιστο», είπε.

Ο Στάνο απέφυγε επίσης να αναφερθεί σε πολιτικές προεκτάσεις που ενδέχεται να έχει ο θάνατος Πριγκόζιν, λόγω των αμφιβολιών που περιβάλλουν την υπόθεση.

Ο εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής διπλωματίας πρόσθεσε ότι δεν περιμένει ότι οι δραστηριότητες της Wagner σε περιοχές κρίσης όπως η Ουκρανία, η Συρία και η Λιβύη θα σταματήσουν λόγω του θανάτου Πριγκόζιν, λόγω των δεσμών της μισθοφορικής οργάνωσης με τη ρωσική κυβέρνηση.

Η ομοσπονδιακή υπηρεσία αερομεταφορών της Ρωσίας (Rossaviatsia) ανακοίνωσε χθες ότι ο Πριγκόζιν επέβαινε σε ιδιωτικό τζετ Embraer Legacy 600, που συνετρίβη στην περιφέρεια Τβερ, βόρεια της Μόσχας, παρασύροντας στον θάνατο τους 10 επιβαίνοντες -επτά επιβάτες και τρία μέλη πληρώματος.

Δεν έχει υπάρξει επίσημο σχόλιο από το Κρεμλίνο ή το ρωσικό υπουργείο Άμυνας για την τύχη του Πριγκόζιν, αλλά το κανάλι του Telegram Grey Zone που συνδέεται με τη Wagner επιβεβαίωσε τον θάνατό του.

Οι ρωσικές Αρχές ανακοίνωσαν ότι ξεκίνησαν έρευνα. Σύμφωνα με μη κατονομαζόμενες πηγές που επικαλούνται ρωσικά Μέσα Ενημέρωσης, το αεροπλάνο καταρρίφθηκε από έναν ή περισσότερους πυραύλους εδάφους-αέρος.