Ένας πύραυλος της SpaceX θα μεταφέρει ανθρώπινα μυϊκά κύτταρα στο διάστημα την επόμενη εβδομάδα. Στόχος είναι να κατανοήσουμε το λόγο που γερνάμε αλλά και να βρεθούν τρόποι επιβράδυνσης. Η έρευνα «MicroAge» διεξάγεται από Βρετανούς ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ. Θέλουν να ερευνήσουν το γιατί οι μύες εξασθενούν μέσα στα χρόνια αλλά και τρόπος επιβράδυνσης της γήρανσης.

Τα κύτταρα, τα οποία έχουν το μέγεθος ενός κόκκου ρυζιού, θα υποβληθούν σε διάφορα πειράματα στη μικροβαρύτητα στον σταθμό. Θα τοποθετηθούν σε μικρές θήκες με τρισδιάστατη εκτύπωση και μόλις φτάσουν στο ISS, μερικά από τα 24 κύτταρα θα διεγερθούν ηλεκτρικά.

Τα άλλα κύτταρα θα εκτεθούν σε αυξημένες ποσότητες προστατευτικών πρωτεϊνών θερμικού σοκ, οι οποίες η ομάδα του Λίβερπουλ έχει δείξει στο παρελθόν ότι παρέχουν προστασία από την απώλεια μυών που σχετίζεται με την γήρανση. Για να γίνει η αποστολή των κυττάρων, η ομάδα έπρεπε να συρρικνώσει τον ηλεκτρονικό της εξοπλισμό από μέγεθος ενός γραφείου σε μέγεθος ενός πακέτου από τραπουλόχαρτα.

«Οι αστροναύτες στη μικροβαρύτητα χάνουν τη μυϊκή τους μάζα και τη δύναμή τους με πιο γρήγορο ρυθμό σε σύγκριση με όσους είναι στη Γη, παρέχοντας ένα μοναδικό μοντέλο για τον γρήγορο προσδιορισμό των μηχανισμών που κρύβονται πίσω από την απώλεια μυών όχι μόνο στους αστροναύτες, αλλά και σε σχέση με τους ηλικιωμένους», εξήγησε η καθηγήτρια Αν Μακαρντλ από το πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ.

H έρευνα εξετάζει αν τα μυϊκά κύτταρα επιβιώνουν από πιθανές αλλαγές

Το διαστημόπλοιο θα απογειωθεί από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα και θα συνδεθεί με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) μόλις βρεθεί σε τροχιά. «Ο εντοπισμός των υποκείμενων μηχανισμών που ευθύνονται για αυτή την απώλεια μυϊκής μάζας και δύναμης με την ηλικία είναι το αντικείμενο της έρευνάς μας εδώ και πολλά χρόνια», δήλωσε η καθηγήτρια Anne McArdle από το Ινστιτούτο Life Course and Medical Sciences του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ.

Η βρετανική εταιρεία Kayser Space σχεδίασε και κατασκεύασε το επιστημονικό υλικό για να φιλοξενήσει τα μυϊκά κύτταρα για να διασφαλίσει ότι επιβιώνουν από πιθανές αλλαγές στη θερμοκρασία, τους κραδασμούς και τη δύναμη g κατά την εκτόξευση. Η Διαστημική Υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου έχει χορηγήσει 1,4 εκατομμύρια ευρώ στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ για το πείραμα.