Πρόστιμο ύψους 14,5 εκατομμυρίων ευρώ (12,7 εκατομμυρίων λιρών) επιβλήθηκε, την Τρίτη (04/04), στο TikTok για πολλαπλές παραβιάσεις της νομοθεσίας περί προστασίας δεδομένων, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης προσωπικών δεδομένων παιδιών ηλικίας κάτω των 13 ετών χωρίς τη συγκατάθεση των γονέων, δήλωσε η βρετανική Αρχή προστασίας δεδομένων.

Η – κινεζικής ιδιοκτησίας – εφαρμογή δεν είχε κάνει αρκετά για να ελέγξει ποιοι χρησιμοποιούσαν την πλατφόρμα και να προστατεύσει τα παιδιά, όπως ανέφερε το Γραφείο Επιτρόπου Πληροφοριών (ICO), σύμφωνα με τον «Guardian».

Η αποτυχία επιβολής ηλικιακών ορίων οδήγησε σε «έως και 1,4 εκατομμύρια παιδιά του Ηνωμένου Βασιλείου» κάτω των 13 ετών να χρησιμοποιούν την πλατφόρμα από το 2020, εκτίμησε η ICO, παρ’ όλο που οι κανόνες της ίδιας της εταιρείας απαγόρευαν την πρακτική αυτή. Η βρετανική νομοθεσία για την προστασία των δεδομένων δεν προβλέπει αυστηρή απαγόρευση της χρήσης του διαδικτύου από τα παιδιά, αλλά απαιτεί από τους οργανισμούς που χρησιμοποιούν τα προσωπικά δεδομένα των παιδιών να λαμβάνουν τη συγκατάθεση των γονέων ή των κηδεμόνων τους.

Σε δήλωσή του, ο Επίτροπος Πληροφοριών, Τζον Έντουαρτς, δήλωσε: «Υπάρχουν νόμοι που διασφαλίζουν ότι τα παιδιά μας είναι τόσο ασφαλή στον ψηφιακό κόσμο όσο και στον φυσικό κόσμο. Το TikTok δεν τήρησε αυτούς τους νόμους.

Κατά συνέπεια, εκτιμάται ότι 1 εκατομμύριο παιδιά κάτω των 13 ετών είχαν ακατάλληλα πρόσβαση στην πλατφόρμα, με το TikTok να συλλέγει και να χρησιμοποιεί τα προσωπικά τους δεδομένα. Αυτό σημαίνει ότι τα δεδομένα τους μπορεί να χρησιμοποιήθηκαν για την παρακολούθησή τους και τη δημιουργία προφίλ τους, παρέχοντας δυνητικά επιβλαβές, ακατάλληλο περιεχόμενο στην αμέσως επόμενη κύλισή τους.

Το TikTok θα έπρεπε να γνωρίζει καλύτερα, θα έπρεπε να είχε κάνει κάτι καλύτερο. Το πρόστιμο των 12,7 εκατ. λιρών (14,5 εκατ. ευρώ) αντικατοπτρίζει τον σοβαρό αντίκτυπο που μπορεί να είχαν οι αποτυχίες τους. Δεν έκαναν αρκετά για να ελέγξουν ποιοι χρησιμοποιούσαν την πλατφόρμα τους ή να λάβουν επαρκή μέτρα για να απομακρύνουν τα ανήλικα παιδιά που χρησιμοποιούσαν την πλατφόρμα τους».

Μάλιστα, η έρευνα της ICO διαπίστωσε ότι η ανησυχία εκφράστηκε εσωτερικά, αλλά το TikTok δεν ανταποκρίθηκε «επαρκώς».

Η απάντηση του TikTok

Σε δήλωσή του, εκπρόσωπος του TikTok υποστήριξε: «Το TikTok είναι μια πλατφόρμα για χρήστες ηλικίας 13 ετών και άνω. Επενδύουμε σημαντικά για να βοηθήσουμε να κρατήσουμε τους νέους κάτω των 13 ετών μακριά από την πλατφόρμα και η ομάδα ασφαλείας των 40.000 ατόμων εργάζεται όλο το εικοσιτετράωρο για να βοηθήσει να παραμείνει η πλατφόρμα ασφαλής για την κοινότητά μας.

Αν και διαφωνούμε με την απόφαση της ICO, η οποία αφορά στην περίοδο από τον Μάιο του 2018 έως τον Ιούλιο του 2020, είμαστε ικανοποιημένοι που το πρόστιμο, το οποίο ανακοινώθηκε, σήμερα μειώθηκε σε λιγότερο από το μισό του ποσού που προτάθηκε πέρσι. Θα συνεχίσουμε να επανεξετάζουμε την απόφαση και εξετάζουμε τα επόμενα βήματα». Επίσης, το TikTok τόνισε ότι είχε αλλάξει τις πρακτικές του από την περίοδο που διεξήγαγε έρευνα η ICO.

Photo credits: Shutterstock