Το νεότερο νησί του κόσμου αναδύθηκε από τη θάλασσα στα ανοικτά των ακτών του ιαπωνικού νησιού Iwo Jima στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία στην Ιαπωνία (JMA) εξηγεί ότι σχηματίστηκε από μια υποθαλάσσια ηφαιστειακή έκρηξη.

Οι φωτογραφίες που παρουσιάζουν την εμφάνισή του, δείχνουν μια μικρή έκρηξη που στέλνει ένα σκοτεινό σύννεφο στάχτης πάνω από το μικροσκοπικό νησί, το οποίο αποτελεί πλέον μέρος της αλυσίδας του νησιού Ogasawara.

Η JMA καταγράφει ηφαιστειακή δραστηριότητα στην περιοχή από πέρυσι, αλλά το Ινστιτούτο Ερευνών Σεισμών του Πανεπιστημίου του Τόκιο επιβεβαίωσε ότι η έκρηξη που οδήγησε στον σχηματισμό νησιού, συνέβη στις 30 Οκτωβρίου.

Ο Setsuya Nakada, ομότιμος καθηγητής ηφαιστειολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο, είπε στους Japan Times αυτή την εβδομάδα ότι το μάγμα είχε δημιουργηθεί κάτω από το νερό για αρκετό καιρό προτού τελικά βγει στην επιφάνεια.

Το νησί βρίσκεται περίπου 1.200 χιλιόμετρα (750 μίλια, γνωστό ιστορικά από το νησί που είδε μερικές από τις πιο σκληρές μάχες του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου στον Ειρηνικό, όταν Αμερικανοί πεζοναύτες πολέμησαν δεκάδες χιλιάδες Ιάπωνες και οι νεκροί ανήλθαν σε 7.000 Αμερικανούς και 22.000 Ιάπωνες στρατιώτες.