Η Σάμος είναι ένα καταπράσινο νησί του Βόρειου Αιγαίου με πανέμορφες παραλίες και πλούσια ιστορία. Είναι γεμάτη μοναδικές φυσικές ομορφιές, υπέροχες παραλίες, εντυπωσιακά αξιοθέατα και αρχαιολογικά μνημεία. Αποτελεί ιδανικό προορισμό για ξεκούραστες διακοπές και προσφέρει τη δυνατότητα για ποικίλες δραστηριότητες, όπως βόλτες στη φύση, αναρρίχηση και πεζοπορία.

Το νησί της Σάμου είναι ένας τόπος με οργιώδη βλάστηση και καταπράσινες διαδρομές. Είτε βρεθείτε στους επιβλητικούς ορεινούς της όγκους, όπως ο Κέρκης και η Άμπελος είτε στις σπηλιές, τα φαράγγια και τις ρεματιές, το παρθένο φυσικό περιβάλλον του νησιού θα σας εντυπωσιάσει.

Το νησί έχει μακρά ιστορία και είναι γενέτειρα επιφανών προσωπικοτήτων της αρχαίας Ελλάδας, όπως ο Πυθαγόρας και ο Αρίσταρχος.

Η παράδοση λέει, πως στο νησί της Σάμου γεννήθηκε και μεγάλωσε η θεά Ήρα και για το λόγο αυτό, το Ιερό της στο Ηραίο είναι το μεγαλύτερο του αρχαίου κόσμου. Ο σημαντικότερος αρχαιολογικός χώρος του νησιού περιλαμβάνει τον τεράστιο (μήκους 109 μ., πλάτους 55 μ. και ύψους 25 μ.), ιωνικού ρυθμού, ναό της Ήρας (κοινώς γνωστός με το όνομα Κολώνα, εξαιτίας του μοναδικού κίονα που διατηρείται όρθιος στις μέρες μας), τον μεγάλο βωμό και την ιερά οδό (τον δρόμο που οδηγούσε από την πόλη, το σημερινό Πυθαγόρειο, στο ιερό).

Το Πυθαγόρειο και το Ηραίο συγκαταλέγονται από το 1992 στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σάμου φυλάσσονται, μεταξύ άλλων, ευρήματα από το Ηραίο, καθώς και ο υπερμεγέθης Κούρος του Λευκία (ύψους 5 μ.), του 580 π.Χ.

Το νησί της Σάμου συγκαταλέγεται στη λίστα με τα 15 ομορφότερα νησιά της Ελλάδα για το 2024, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της επαγγελματικής ένωσης της Γερμανίας ADAC, που αριθμεί εκατομμύρια μέλη.

Όπως επισημαίνεται στον δημοφιλή γερμανικό ιστότοπο, τα τοπικά προϊόντα, τα ενδιαφέροντα μουσεία, οι συναρπαστικές εναλλακτικές δραστηριότητες, τα ιστορικά μοναστήρια και η γραφικότητα των οικισμών δημιουργούν ένα αληθινό καταφύγιο για τους λάτρεις της φύσης, της πεζοπορίας και των θαλάσσιων σπορ.

Παράλληλα, σύμφωνα με το ταξιδιωτικό blog Solosophie, το νησί της Σάμου περιλαμβάνεται στους 12 πιο αξιόλογους προορισμούς της Ευρώπης που θα κάνουν το φετινό καλοκαίρι μοναδικό.

Όπως αναφέρεται στο αφιέρωμα, «για εκείνους που ακόμα θυμούνται τα μαθηματικά του σχολείου, η Σάμος είναι ιστορικά γνωστή ως η γενέτειρα του διαχρονικού μαθηματικού Πυθαγόρα. Είναι ένα πραγματικό στολίδι του Αιγαίου για όσους αναζητούν ένα καταπράσινο νησί, που περιβάλλεται από κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα νερά».

Μετά από εκτεταμένη έρευνα, ο κατάλογος περιλαμβάνει εκτός της ελληνικής παρουσίας και περιοχές της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Μ. Βρετανίας, της Ρουμανίας, της Ελβετίας και του Λουξεμβούργου. «Η Σάμος διεκδικεί με αξιώσεις μια θέση στον διεθνή τουριστικό «χάρτη».

Αξιοποιούμε το πολύπλευρο ιστορικό, πολιτιστικό, γαστρονομικό και θεματικό τουριστικό απόθεμα του προορισμού, ώστε συνδυαστικά με το απαράμιλλο φυσικό κάλλος, να προβάλλουμε τη Σάμο ως έναν τόπο δημιουργίας βιωματικών εμπειριών και ζωντανών αναμνήσεων», δηλώνει ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου Πάρης Παπαγεωργίου.

Η πιο ανοδική πορεία στο Αιγαίο: Το νησί που από πέρσι έχει ξετρελάνει τους τουρίστες για τη φυσική του ομορφιά - Φέτος θα γεμίσει

Photo Credit: Shutterstock