Η Naomie Harris, υποψήφια για Όσκαρ B’ γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στο Moonlight το 2016 και πρωταγωνίστρια ως Moneypenny στις τρεις τελευταίες ταινίες του James Bond, μίλησε στο περιοδικό You και αναφέρθηκε σε ένα περιστατικό σεξουαλικής παρενόχλησης, που έχει υποστεί.

Η ίδια εξήγησε πως το κίνημα #MeToo την ώθησε να θυμηθεί τη δική της εμπειρία, όταν ένας άντρας έβαλε το χέρι του στη φούστα της κατά τη διάρκειας μιας ακρόασης, ενώ κανείς στην αίθουσα δεν είπε και δεν έκανε τίποτα γι’αυτό. Μάλιστα, η Naomie τόνισε πως πρόκειται για έναν «τεράστιο σταρ», χωρίς φυσικά να κατονομάσει.

«Αυτό που ήταν τόσο σοκαριστικό για το περιστατικό ήταν πως ο υπεύθυνος κάστινγκ και ο σκηνοθέτης ήταν εκεί και βέβαια κανείς δεν είπε τίποτα, γιατί αυτός ήταν- είναι- τόσο τεράστιος σταρ. Αυτό ήταν το μοναδικό #MeToo περιστατικό μου, οπότε ένιωσα πολύ τυχερή δεδομένου πόσο διαδεδομένη ήταν αυτή η συμπεριφορά», είπε η Naomie.

Όπως γράφει το ABC, μπορεί τότε κανείς να μην αντέδρασε, τα πράγματα όμως έχουν αλλάξει στη κινηματογραφική βιομηχανία. Εξηγώντας η Naomie για ένα πιο πρόσφατο project που συμμετείχε, « υπήρξε ένα #MeToo περιστατικό και δεν υπήρξε κανένας δισταγμός. Απομακρύνθηκε αμέσως».

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Naomie Harris (@naomieharris)

Το #MeToo ξεκίνησε από τον Harvey Weinstein

Το #MeToo ξεκίνησε να αποτελεί trend στο Twitter τον Οκτώβριο του 2017, όταν πολλές γυναίκες αποκάλυψαν ότι υπέστησαν σεξουαλική παρενόχληση ή επίθεση από τον παραγωγό του Χόλιγουντ, Harvey Weinstein.

Το hashtag οδήγησε σε ένα κύμα καταγγελιών από γυναίκες που μοιράζονταν τις ιστορίες τους, και έφερε στο φως τη συχνότητα της σεξουαλικής επίθεσης και κακοποίησης χωρίς να έχει ποτέ αντιμετωπιστεί σοβαρά.

Καθώς βιομηχανίες και χώρες παλεύουν με την κλίμακα της σεξουαλικής βίας, ο αντίκτυπος του #Metoo παίρνει τέτοιες διαστάσεις, ώστε να μην προστατεύονται πια οι δράστες. Αν και έχει πολλή δουλειά ακόμα.

Τον περασμένο μήνα, μια ανασκόπηση του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου στο χώρο εργασίας, που πυροδοτήθηκε από καταγγελίες για βιασμό που έκανε η Brittany Higgins, διαπίστωσε ότι ένας στους τρεις ανθρώπους είχε βιώσει κάποιο είδος σεξουαλικής παρενόχλησης εκεί.

«Εκατοντάδες γυναίκες δέχονται επίθεση κάθε ημέρα»

Από την άλλη, όπως σημειώνει η Guardian, η Βρετανίδα ηθοποιός Claire Foy, η οποία πρωταγωνίστησε στη δραματική σειρά του Netflix, The Crown, μίλησε για το πώς οι γυναίκες συχνά χρεώνονται την ευθύνη της ασφάλειάς τους, όπως με το τι να φορέσουν, ή τι νόημα να κάνουν αν βρίσκονται σε κίνδυνο, αντί το βάρος να πέφτει στο πώς να γίνουν λιγότερο βίαιοι οι άνδρες.

«Εκατοντάδες γυναίκες δέχονται επίθεση κάθε ημέρα. Με εξοργίζει τόσο πολύ. Πώς μπορείς να ψάχνεις το πώς να κάνεις ασφαλείς τις γυναίκες και να σκέφτεσαι να βάζεις περισσότερους αστυνομικούς- που οι γυναίκες δεν τους εμπιστεύονται- να τις προσέχουν; Δεν χρειαζόμαστε να μας προσέχουν. Χρειαζόμαστε να σταματήσουν οι άνθρωποι να μας σκοτώνουν και να μας βιάζουν. Τόσο απλό», και πρόσθεσε:

«Είναι σαν να λες ότι πολλοί σκύλοι σκοτώνουν γάτες, οπότε ας κλείσουμε μέσα τις γάτες και ας αφήσουμε ελεύθερα τα σκυλιά. Αυτό δεν βγάζει κανένα νόημα. Οι γυναίκες ουσιαστικά απλά φορτώνονται με το συναισθηματικό βάρος και την ευθύνη για τα πάντα».