Θρήνος στην αμερικανική βιομηχανία του θεάματος, καθώς ο Michael K. Williams βρέθηκε νεκρός στο διαμέρισμα του στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. Ο 54χρονος ηθοποιός εντοπίστηκε αναίσθητος στη μεζονέτα όπου διέμενε στο Γουιλιαμσμπέργκ, με την αστυνομία να βρίσκει πάνω στον πάγκο της κουζίνας του γραμμάρια ηρωίνης. Κατά πάσα πιθανότητα ο Williams πέθανε από υπερβολική δόση, κάτι που περιμένουν οι αρχές να επιβεβαιωθεί από τις τοξικολογικές εξετάσεις.

Ήταν γύρω στις 2 το μεσημέρι όταν ο ανιψιός του Williams βρέθηκε να αντικρύζει το αναίσθητο σώμα του θείου του και κατάλαβε από το σκηνικό ότι δεν θα τον έβλεπε να αποκτά ξανά τις αισθήσεις του. Κάλεσε αμέσως την αστυνομία, περιέγραψε όσα έγιναν από τη στιγμή που τον βρήκε και στη συνέχεια έμεινε έξω από το κτήριο να προσπαθεί να συγκρατήσει τα κλάματα του. Μέσα στο διαμέρισμα του Michael K. Williams στο Μπρούκλιν, ήταν μόνο ο ιατροδικαστής της Νέας Υόρκης, με 8 αστυνομικούς και δύο επικεφαλής να βρίσκονται απ΄έξω.

«Δεν υπάρχει καμία παραβίαση στο διαμέρισμα, όλα φαίνονται να βρίσκονται στη σωστή τους θέση» γράφει η επίσημη αναφορά των αρχών.

Ο Michael Kenneth Williams, όπως είναι το πλήρες όνομα του, αντιμετώπιζε χρόνια πρόβλημα εθισμού στα ναρκωτικά, κάτι που έγινε πιο έντονο μετά τη συμμετοχή του στο Wire, όπου υποδυόταν έναν χαρακτήρα, τον Omar Little, που έκλεβε ναρκωτικά από έναν dealer. Είναι κάτι που το είχε παραδεχτεί και ο ίδιος. Μάλιστα, το 2016 αποκάλυψε ότι παλαιότερα είχε εισβάλει σε μια εκκλησία και έψαχνε εναγωνίως για βοήθεια.

«Όταν πέρασα την πόρτα, ήμουν διαλυμμένος. Ήταν περίπου στην τρίτη σεζόν της σειράς. Ήμουν υπό την επήρεια. Είχα θέσει σε κίνδυνο όλα όσα είχα πετύχει και μπήκα σε αυτή την εκκλησία για να συναντήσω έναν άντρα που δεν είχε ιδέα τι ήταν το The Wire. Έγραψα το πλήρες όνομά μου σε ένα χαρτί για τις συναντήσεις των εθισμένων και καθώς ήμαστε στο γραφείο του πάστορα, γυρίζει και με ρωτάει “λοιπόν, πώς θες να σε φωνάζουμε;”. Του είπα “ξέρεις, με λένε Michael, αλλά ακούω και στο Mike”. Και με ρωτάει ο τύπος “γιατί όλοι λένε ότι ο Omar έχει μπλεξίματα”. “Δεν έχει ιδέα τι λέει αυτός” αποκρίθηκα».

Ο εθισμός του Michael K. Williams εμφανίστηκε ξανά μετά το The Wire

Μια αντίστοιχη εξομολόγηση για τον εθισμό του στα ναρκωτικά είχε κάνει και τον περασμένο Φεβρουάριο με αφορμή τη συμμετοχή του στην ταινία Body Brokers, η οποία κατέγραφε τη ζωή ανθρώπων εθισμένων στα ναρκωτικά στα προάστια του Οχάιο, οι οποίοι πάνε στο Λος Άντζελες για να ακολουθήσουν θεραπεία απεξάρτησης. Ο Michael K. Williams είχε αναφερθεί κιόλας στη γνωριμία του με τον Barack Obama, η οποία του άλλαξε τη ζωή και τον βοήθησε να φύγει για ένα διάστημα από τα ναρκωτικά.

«Όταν τελείωσε το Wire δεν είχα πόδια να σταθώ. Ήμουν ένας ντροπαλός τύπος και ξαφνικά κυκλοφορούσα στο δρόμο και όλοι μου έλεγαν “Omar είσαι τρομερός”. Εγώ σκεφτόμουν ότι με λένε Michael, όχι Omar, αλλά με είχαν ταυτίσει με τον ρόλο. Τότε ήταν που ένιωσα ξανά ότι άρχισα να χάνω τον εαυτό μου».

 

Αυτό που δεν γνωρίζουν πολλοί για εκείνον, είναι πως, σύμφωνα με το BBC, ξεκίνησε την καριέρα του ως χορευτής δίπλα στη Madonna και τον George Michael, πριν πάει στη National Black Theatre Company για να γίνει ηθοποιός.

Εκτός από το The Wire, ο Michael K. Williams έχει παίξει στο When They See Us της Ava DuVernay, έκανε τον Chalky White στη σειρά Boardwalk Empire, στο Lovecraft County το οποίο τον έφερε υποψήφιο στα φετινά βραβεία Emmy, στη σειρά The Night Of, ενώ είχε ρόλους και στα Sopranos και Community. Κινηματογραφικά τον είχαμε δει στο 12 Χρόνια Σκλάβος, στο Red Sea Diving Resort και στο Motherless Brooklyn, μεταξύ άλλων.

Ο Edward Norton, σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής της ταινίας αυτής, συνεργάστηκε με τον Michael K. Williams και εξέφρασε τη θλίψη του για την απώλεια του.