Αν κάτι θυμάμαι πολύ χαρακτηριστικά από τα μικράτα μου και τον τόπο διαμονής μου, είναι να με ρωτάνε συνεχώς που στο καλό πέφτουν τα Σεπόλια και να απαντάω στους ουρανοκατέβατους που γνώριζαν μόνο τα Βόρεια και Νότια Προάστια πως «είναι δυνατόν να μη ξέρεις; Έχουμε και μετρό, για τον Θεό». Αυτή η περιττή συνομιλία με συντρόφευε για πολλά χρόνια, μέχρι να γίνει διάσημος ο Γιάννης Αντετοκούνμπο στο NBA και να μάθουν μέχρι και πέρα από τον Ατλαντικό Ωκεανό την πιο urban και αδικημένη περιοχή της Αθήνας.

Έχοντας μεγαλώσει στην περιοχή των δυτικών προαστίων, την έχω δει να αλλάζει δραματικά πολύ, αλλά και να αναβαθμίζεται. Μπορεί να έχουν ταλαιπωρηθεί αρκετά, αλλά τα Σεπόλια παραμένουν μια γειτονιά και πιστεύω πως αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει όσα χρόνια κι αν περάσουν. Αν η περιοχή δεν βρισκόταν στον τελευταίο τροχό της αμάξης στον Δήμο Αθηναίων, τότε οι προοπτικές που θα είχε θα ήταν εξαιρετικές. Χωρίς όμως να επεκταθώ σε τέτοιες συζητήσεις, θα αναφέρω μόνο πως πολλοί άνθρωποι των Σεπολίων πασχίζουν να τα κρατήσουν σε ένα καλό επίπεδο, χωρίς να χάνουν την αίγλη τους από τα παλιά. 

Στο παρελθόν ήταν πιο underground, αλλά η ταυτότητά της περιοχής άλλαξε εξαιτίας του μετρό. Τα graffiti, πάντως, παραμένουν συνώνυμο των Σεπολίων, αφού τα περισσότερα εγκαταλελειμμένα κτίρια έχουν και από ένα χαρακτηριστικό.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην περιοχή θα βρει κανείς καφενεία, που το πρωί που θα περάσεις για να πας στη δουλειά, θα δεις παππούδες να πίνουν τον ελληνικό τους και να συζητούν ο ένας με τον άλλον – ο καθένας στο δικό του τραπέζι – για το τι συμβαίνει στη χώρα, ενώ σε αγώνες σημαντικούς, αυτά τα καφενεία έχουν πάλι την τιμητική τους.

Αναμφίβολα, τα Σεπόλια δεν έχουν να προσφέρουν πληθώρα επιλογών σε διασκέδαση, όμως αυτά που υπάρχουν είναι ποιοτικά. Και πραγματικά, αν κάποιος δώσει περισσότερη προσοχή, θα μπορούσαν να γίνουν πόλος έλξης για πολλούς νέους.

Που θα πιεις καλό καφέ και ποτό

Το κτίριο όπου βρίσκεται το XOM drinkeatcafe έχει περάσει από σαράντα κύματα, ωστόσο πλέον βρίσκεται στα καλύτερά του και αποτελεί το κόσμημα των Σεπολίων, χωρίς καμία υπερβολή. Η καφετέρια είναι λίγα μέτρα μακριά από το σταθμό του μετρό και εκτός από καλό καφέ, τίμια cocktails και φοβερή πίτσα (εγώ συνήθως αυτή δοκιμάζω αλλά απ’όσο ξέρω γενικά το φαγητό του είναι πολύ ωραίο), έχει μια εξαιρετική ατμόσφαιρα στον εργοστασιακό χώρο. Να σημειωθεί πως η ονομασία προέρχεται από τα τρία αρχικά των ονομάτων, που έχει δώσει ο ιδιοκτήτης στις κόρες του. Έτσι, σε περίπτωση που αναρωτιέσαι γιατί γράφεται έτσι, αντί για Home.

Που θα μαζευτείς με την παρέα για κρασί/τσίπουρο/ούζο και μεζέ

Για την ακρίβεια, εδώ η επιλογή είναι μόνο μία και γίνεται με κλειστά μάτια. Είναι πολλοί εκείνοι που έχουν φίλους Σεπολιώτες και συνεχώς πηγαίνουν στο Αυτό Μας Έλειπε. Το οποίο, μάλιστα, έχει φτιάξει και την ταράτσα του και το feeling που υπάρχει εκεί είναι σαν να γνωρίζονται όλοι μεταξύ τους. Τα πράγματα εδώ είναι πολύ απλά. Ευγενικό και χαμογελαστό προσωπικό (τώρα με τις μάσκες το δεύτερο δεν φαίνεται αλλά δεν πειράζει), φαγητό που είναι λουκούμι και κρασιά και τσίπουρα που δεν σε στέλνουν σε άλλα μέρη, αλλά με την ποιότητα τους σου προσφέρουν αυτή την ωραία αίσθηση της στιγμής με την παρέα.

Που θα φας καλό σουβλάκι

Τα σουβλατζίδικα στα Σεπόλια δεν είναι λίγα, όμως υπάρχει ένα που ξεχωρίζει για πολλούς λόγους. Πρόκειται για το «Ρόδι», πολύ γνωστό και στους μη Σεπολιώτες, διάσημο για το περίφημο κεμπάπ του. Η οικογένεια που βρίσκεται από πίσω έχει καταγωγή από την Αρμενία (καλό φαγητό δηλαδή), επομένως οι γεύσεις στο Ρόδι δεν θα μπορούσαν να είναι κάτι λιγότερο από τέλειες.