Τα ελληνικά νησιά δεν φημίζονται μόνο για τα καταγάλανα νερά τους. Πολλά έχουν ακόμα περισσότερα για να ανακαλύψεις. Ακόμα, κι όταν η χώρα τους δεν είναι τόσο ελκυστική, υπάρχουν χωριά που μπορούν να σε εκπλήξουν. Η αρχιτεκτονική τους προσδίδουν στην γραφικότητά της.

Η παράδοση, που αποπνέεται μέσα από τα πλακόστρωτα στενά και τα παλιά σπίτια, σε ταξιδεύει στο παρελθόν. Τα περισσότερα χωριά στα νησιά αξίζουν να τα επισκεφθείς για να δοκιμάσεις σπιτικά εδέσματα και να απολαύσεις το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας και του ουρανού από ψηλά. Το καλύτερο είναι ότι δεν κατακλύζονται από τουρίστες, για αυτό και μπορείς να ρεμβάσεις με την ησυχία σου.

Αξίζει, λοιπόν, να επισκεφθείς τα παρακάτω νησιά για να περιπλανηθείς και να απολαύσεις μερικούς από τους «κρυμμένους τους θησαυρούς».

Χωριά σε νησιά που αξίζουν να τα επισκεφθείς

Κλήμα – Μήλος

Ένα πολύχρωμο ψαροχώρι στη Μήλο, που αν και κρυμμένο, είναι ένας από τους πιο γνωστούς προορισμούς. Η καλύτερη ώρα για να το επισκεφθείς είναι προς το απόγευμα, για να μπορέσεις να απολαύσεις το ηλιοβασίλεμα, που μαζί με τα χρώματα στα Σύρματα, δημιουργούν έναν απίστευτο συνδυασμό. Σύρματα είναι τα διώροφα σπίτια των ψαράδων. Στο πάνω μέρος έμεναν οι οικογένειες και στο κάτω φύλατταν τις βάρκες για να μην φθαρούν από την κακοκαιρία.

Πολλοί το παρομοιάζουν με χωριουδάκι της Νότιας Ιταλίας. Μπορείς να κάνεις την βόλτα σου με ένα παγωτό στη θέα και χωρίς πολλά πολλά να αφεθείς στη μαγεία του, καθισμένος σε μια προβλήτα. Το Κλήμα βρίσκεται στην είσοδο του όρμου της Μήλου, κάτω από το χωριό Τρύπητή. Μπορείς να πας με το αυτοκίνητο ή και με τα πόδια -για τους τολμηρούς-.

Βώλακας – Τήνος

Το μεσαιωνικό χωριό Βώλαξ είναι ένας από τους must προορισμούς του νησιού. Οι γρανιτένιοι ογκόλιθοι, που δημιουργούν ένα περίτεχνο τοπίο, σου τραβούν κατευθείαν το ενδιαφέρον. Μπορεί το χωριό να κτίστηκε την μεταβυζαντινή εποχή, και σίγουρα υπήρξε τον μεσαίωνα. Πέρα από τη μακρά ιστορία του, η οποία το κάνει άξιο μελέτης, μπορείς να απολαύσεις τον καφέ σου και σπιτικά εδέσματα σε ένα παραδοσιακό καφενείο.

Χαρακτηριστικό είναι ότι κάποια σπίτια είναι χτισμένα πάνω στους σεληνιακούς βράχους, που αλλάζουν την αρχιτεκτονική του νησιού. Πέρα από τους βράχους, που είναι το highlight του χωριού, υπάρχει μια εκκλησία, ένα υπαίθριο θέατρο και ένα λαογραφικό μουσείο, τα οποία αξίζει να επισκεφθείτε. Γενικά είναι ένας μέρος της Τήνου, που επιβάλλεται να πας.

Χαλκί – Νάξος

Φαίνεται να έχει «παγώσει» ο χρόνος σε αυτό το χωριό. Τα νεοκλασικά με τα απαλά χρώματα, τα στενάκια και η φύση – καθώς είναι περιτρυγυρισμένο από ελαιόδεντρα- δημιουργούν ένα ονειρικό σκηνικό, που σε μαγεύει. Είναι από τα μέρη που σε κάνουν να ξεχαστείς ότι βρίσκεται στις Κυκλάδες, αφού η βενετσιάνικη αρχιτεκτονική του παραπέμπει περισσότερο σε Ιόνιο και Ιταλία. Παραδοσιακές γεύσεις σε περιμένουν στα διάφορα μικρά κουκλίστικα μαγαζάκια. Αξίζει να επισκεφθείς και τη Βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Διασορίτη, που χρονολογείται από τον 11ο αιώνα και τον Πύργο του Barozzi που χρονολογείται από τον 17ο αιώνα και κατοικείται από τους απόγονους της οικογένειας Barozzi.

Εξωγή – Ιθάκη

Ένα χωριό της Ιθάκης, όπου τα σπίτια είναι χτισμένα αμφιθεατρικά, το ένα πάνω από το άλλο, προσφέροντας στους κατοίκους και τους επισκέπτες «στο πιάτο» την θέα του Ιονίου. Τοποθετημένο στην κορυφή του νησιού, ξεπερνώντας σε υψόμετρο τα υπόλοιπα χωριά, η θέα από ότι καταλαβαίνετε κόβει την ανάσα. Μπορείς να δεις να διαγράφεται η Λευκάδα και η Κεφαλλονία, από την Παναγία στα Περναράκια. Μιλάμε για επίσης ένα χωριό με ιστορία. Ιδρύθηκε από τους Ενετούς, τον 16ο αιώνα, για αυτό και είναι ένα από τα πιο παλιά χωριά της Ιθάκης.

Θα βρεις επίσης τις Πυραμίδες της Εξωγής, τα οποία αν κι αποτελούν ταφικά μνημεία, κάποιοι μύθοι της περιοχής τα συνδέουν με τους εξωγηίνους -εξού και το όνομα του χωριού-. Μάλιστα τη Εξωγή βρίσκεται πάνω από τον χώρο, όπου πιστεύεται ότι ήταν χτισμένο το Ανάκτορο του Οδυσσέα.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη agata masio (@agata.masio)

Εξάνθεια – Λευκάδα

Το χωριό της Λευκάδας που θα σε κάνει να νιώσεις ότι αιωρείσαι. Τα σπίτια είναι επίσης χτισμένα περιμετρικά, αφήνοντας τον ήλιο να διεισδύει στα πλακόστρωτα στενά. Πέρα από τα φημισμένα εστιατόρια της περιοχής, στα οποία μπορείς να απολαύσεις το ποτό ή το δείπνο σου δίπλα στα σύννεφα, μια βόλτα στο χωριό αξίζει τον κόπο. Τα χρώματα του ηλιοβασιλέματος αντανακλώνται στα πετρόχτιστα κτήρια, ενώ μερικά λιγότερα γνωστά καφενεία «κρατούν» τον παραδοσιακό χαρακτήρα της περιοχής. Μιας και οι περισσότεροι επισκέπτονται το χωριό για τα δύο πιο γνωστά μαγαζιά του, μπορείς να το απολαύσεις με την ησυχία σου, κοιτώντας το απέραντο γαλάζιο.

Εξάνθεια

Διαβάστε επίσης στο intronews.gr:

Airbnb: Τώρα μπορείς να μείνεις στο βανάκι του Scooby Doo

The Arctic Hideaway: Το δημιουργικό κι απομονωμένο καταφύγιο της Νορβηγίας

Φοινικόδασος Βάι: Το μέρος όπου οι καλοκαιρινές διακοπές αποκτούν άλλη σημασία