Μαριούπολη. Η πόλη του αιματοκυλίσματος. Η πόλη της Ουκρανίας που χτυπήθηκε περισσότερο από κάθε άλλη σε αυτές τις σχεδόν 3 εβδομάδες πολέμου. 2.500 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ανάμεσα τους και 10 Έλληνες. Ανάμεσα τους και μια μητέρα με το μωρό της, που βρίσκονταν την περασμένη εβδομάδα στο νοσοκομείο παίδων και μαιευτικής που βρίσκεται στην πόλη, το οποίο βομβαρδίστηκε.

Η μητέρα με το μωρό είχαν τραυματιστεί σοβαρά και τα τελευταία 24ωρα ήταν σε καταφύγιο-νοσοκομείο. Όμως τελικά, δεν τα κατάφεραν και όπως ανακοίνωσε ο χειρουργός της, Timur Marin, στην ουκρανική τηλεόραση, απεβίωσαν.

«Καθώς της κάναμε ανάνηψη και ηλεκτροσόκ, επιχειρήσαμε μια καισαρική τομή και βγάλαμε το παιδί χωρίς σημάδι ζωής. Η ανάνηψη του παιδιού για περισσότερο από μισή ώρα, δεν δούλεψε. Για τη μητέρα ήταν πάνω από μισή ώρα. Πάλι χωρίς αποτέλεσμα. Πέθαναν και οι δύο».

Έτσι, οι νεκροί από τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου στη Μαριούπολη την Τετάρτη που πέρασε, είναι συνολικά 5. Κι έρχονται να προστεθούν στον μεγάλο αριθμό νεκρών απ΄όλη την επικράτεια της Ουκρανίας, με συνεχείς αναφορές για βάναυσες δολοφονίες αμάχων, όπως μια δασκάλα που είχε βγει να ταΐσει τις κότες της και την πυροβόλησαν Ρώσοι στρατιώτες.

Πριν λίγ ώρα, ένα ρωσικό αεροσκάφος επιτέθηκε σε κτήριο στο Κίεβο, επιχειρώντας να αποσπάσουν τις ουκρανικές δυνάμεις, ώστε να διευκολυνθεί η προσπάθεια εισβολής των Ρώσων, που έχει κρατήσει πάρα πολλές ημέρες και σύμφωνα με άνθρωπο του επιτελείου του Putin, υπάρχει ανησυχία για την πρόοδο της εισβολής.

Από τη Μαριούπολη στο Λβιβ και το Κίεβο

Η επίθεση στο Κίεβο ήρθε μία ημέρα μετά απ΄αυτή στο Λβιβ, στα δυτικά της χώρας, σε μικρή απόσταση από την Πολωνία, άρα τα σύνορα του ΝΑΤΟ. Έγινε στην περιοχή Ομπολόν και σκοτώθηκε ένας άνθρωπος, ενώ τραυματίστηκαν 3. Το συγκεκριμένο κτήριο ήταν 9 ορόφων και από τους διασωθέντες, οι τρεις νοσηλεύονται.

Εκτός από το κτήριο αυτό, υπήρξε νέος βομβαρδισμός στην αεροπορική βάση του Χοστομέλ, 11 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του κεντρικού Κιέβου. Πρόκειται για μια στρατιωτική βάση, όπου το Κίεβο συγκέντρωνε για δύο εβδομάδες τρόφιμα, τα οποία θα χορηγούνταν στους 2 εκατομμύρια κατοίκους που δεν μπόρεσαν να φύγουν. Όμως αυτά δεν υπάρχουν πια.

Όλα τα παραπάνω συνέβησαν λίγο πριν την έναρξη του 4ου γύρου διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Ουκρανία και Ρωσία. Την Ουκρανία εκπροσωπεί ο Mykhail Podolyak, ο οποίος δήλωσε πως οι Ρώσοι δείχνουν διάθεση να κάνουν μια εποικοδομητική συζήτηση και πιστεύει πως θα επιτευχθούν κάποια αποτελέσματα σε μερικές ημέρες. Το ίδιο είπε και ο Ρώσος απεσταλμένος, Leonid Slutsky, που έκανε λόγο για προσχέδιες συμφωνίες που θα γίνουν στο επόμενο άμεσο διάστημα.

Όσο όμως η Ρωσία αγνοεί τις ώρες κατάπαυσης, επιτίθεται στη διάρκεια συνομιλιών σε περιοχές αμάχων και σκοτώνει τυφλά, οποιαδήποτε προσέγγιση και συμφωνία, κρέμεται από μία κλωστή. Ο μεγάλος στόχος των διαπραγματεύσεων βέβαια είναι να βρεθούν στο ίδιο τραπέζι ο Vladimir Putin και ο Volodymyr Zelensky. Αυτό επιθυμεί ο Ουκρανός. Ο φοβισμένος και απομονωμένος Ρώσος όμως, τι επιθυμεί;

Σε κάθε περίπτωση, η Ουκρανία ζητάει συνεχώς για εξοπλισμούς από τη Δάση, με τον Dmytro Kuleba, Ουκρανό ΥΠΕΞ, να γράφει σε tweet ότι η Δύση φοβάται ότι θα συρθεί σε έναν Γ΄Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ουκρανία όμως αντιστέκεται με επιτυχία. «Θέλουμε τη βοήθεια σας για να πολεμήσουμε. Δώστε μας όλα τα απαραίτητα όπλα. Επιβάλλετε περισσότερες κυρώσεις στη Ρωσία και απομονώστε την πλήρως. Βοηθήστε την Ουκρανία να αναγκάσει τον Putin να αποτύχει και θα έχετε ανατρέψει έναν μεγαλύτερο πόλεμο».

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Τηλεφωνική συνομιλία Μητσοτάκη-Zelensky: Θέμα συζήτησης οι Έλληνες της Μαριούπολης

Ουκρανία: Η Ιαπωνία έκανε μια πρόταση-σοκ για πυρηνικά όπλα με στόχο τα ανατολικά της Ρωσίας

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και ο «Πρώτος πόλεμος του TikTok»