Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης βρίσκονται από χθες το βράδυ οι χώρες του ΝΑΤΟ, μετά την πτώση πυραύλου στα σύνορα της Πολωνίας με την Ουκρανία, σε έδαφος της πρώτης, όπου σκοτώθηκαν δύο άνθρωποι. Η Πολωνία έχει ξεκινήσει από χθες το βράδυ έρευνα για το περιστατικό και ως μέλος του ΝΑΤΟ, σε αντίθεση με την Ουκρανία, έχει δίπλα της τους συμμάχους, που αναμένουν το πόρισμα για τις επόμενες κινήσεις.

Λίγες ώρες μετά την πτώση, παρά την πεποίθηση πως πρόκειται για ρώσικο πύραυλο, ο Joe Biden υποστήριξε ότι θα ήταν αδύνατο να είναι ρωσικής προέλευσης και φαίνεται αρκετά πιο πιθανό το σενάριο αυτή τη στιγμή ο πύραυλος να ήταν ουκρανικός που έφυγε εκτός ελέγχου και χτύπησε το πολωνικό χωριό Przewodow, περίπου 4 χιλιόμετρα μακριά από τα δυτικά σύνορα της Ουκρανίας.

Αυτό θα ήταν το πιο επιθυμητό σενάριο, όσο κι αν μοιάζει οξύμωρο, αφού έχουμε δύο ανθρώπους νεκρούς, καθώς αν είναι ουκρανικός πύραυλος, η εκτόξευση του έγινε για να αναχαιτίσουν έναν πύραυλο της Ρωσίας, επομένως δεν θα θεωρηθεί ως πράξη πρόκλησης από τους Ρώσους, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε χειρότερες καταστάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Άλλωστε, τα πυραυλικά συστήματα των δύο χωρών είναι τόσο παλιά – τουλάχιστον 40ετίας – ώστε δε θα ήταν απίθανο να μπλόκαρε κάποιος πύραυλος και να ξέφυγε.

Αυτό δε σημαίνει βέβαια πως η Ρωσία δεν θεωρείται υπεύθυνη από τη Δύση για τους δύο νεκρούς. Εξάλλου, τα τελευταία δύο 24ωρα έχει εξαπολύσει ένα νέο κύμα πυραυλικών επιθέσεων, το μεγαλύτερο των τελευταίων 2 μηνών, με τη Χερσώνα, που μόλις ανακαταλήφθηκε από την Ουκρανία, να δέχεται την πλειοψηφία τους.

Σε ερωτήσεις που δέχτηκε εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ πάντως, αρνήθηκε να επιβεβαιώσει την αναφορά του Associated Press, που είχε ανώνυμες δηλώσεις αξιωματούχων, πως πρόκειται για ουκρανικό πύραυλο. «Δεν θα επιβεβαιώσουμε ή σχολιάσουμε τίποτα. Όπως είπε ο Πρόεδρος σήμερα, στηρίζουμε την Πολωνία στην συνεχιζόμενη έρευνα της να βρει τι ακριβώς συνέβη».

Το CNN επιχείρησε επικοινωνία με τον Volodymyr Zelensky, ο οποίος δεν απέρριψε το ενδεχόμενο ο πύραυλος να προήλθε από την ουκρανική πλευρά, μιλώντας όμως στον Independent έριξε όλη την ευθύνη στη Ρωσία.

Από την Πολωνία πάντως, εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι πρόκειται για ρώσικο πύραυλο και επαναλαμβάνουν αυτό που λένε από την αρχή της εισβολής στην Ουκρανία, πως η Ρωσία δεν θα σταματήσει εκεί, αλλά θα επιτεθεί και στην ίδια και στις χώρες της Βαλτικής που έχουν εκφράσει επίσης φόβους.

Η άρνηση της Ρωσίας και η έκτακτη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ με τους G7

Καθώς οι ηγέτες των 20 μεγαλύτερων δυνάμεων του κόσμου βρίσκονται στο Μπαλί για τη Σύνοδο Κορυφής, στο άκουσμα της πτώσης του πυραύλου, το κλίμα ήταν παγωμένο και οι περισσότεροι ηγέτες αποχώρησαν από τη συνεδρίαση για να μιλήσουν με τα επιτελεία τους και να ενημερωθούν. Παράλληλα, έγινε ακόμα πιο σκληρή η απομόνωση του Sergey Lavrov που εκπροσωπεί τη Ρωσία.

Η Ρωσία αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή σε αυτό το περιστατικό και υποστηρίζει πως πρόκειται για πράξη προβοκάτσιας ώστε να μπει το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία και να γίνει μέρος του πολέμου.

«Τα δεδομένα δείχνουν πως η Ρωσία δεν είχε καμία σχέση με τους πυραύλους που χτύπησαν την Πολωνία. Το περιστατικό στην Πολωνία είναι μια προσπάθεια να προκληθεί άμεση στρατιωτική σύγκρουση ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και τη Ρωσία», έγραψε ο Dmitry Polyansky, επιτετραμμένος της Ρωσίας στον ΟΗΕ, στο Telegram.

Ο Dmitry Medvedev από τη μεριά του, ήταν ακόμα πιο δυσοίωνος. «Το περιστατικό με τον, όπως λέγεται ουκρανικό πύραυλο σε φάρμα στην Πολωνία, αποδεικνύει ένα πράγμα: Ποντάροντας σε έναν υβριδικό πόλεμο κατά της Ρωσίας, η Δύση οδεύει όλο και πιο κοντά σε έναν Παγκόσμιο Πόλεμο», έγραψε στο Twitter.

Στο πλευρό της Ρωσίας στέκεται διακριτικά η Τουρκία, με τον Erdogan να δηλώνει πως εμπιστεύεται τους Ρώσους όταν λένε πως δεν είχαν καμία σχέση με το χτύπημα που σκότωσε δύο Πολωνούς.

Οι ηγέτες των G7, των 7 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, εξέφρασαν την πλήρη στήριξή τους στην Πολωνία και τόνισαν πως θα μείνουν σε απόλυτη επικοινωνία με τους αξιωματούχους της χώρας, ώστε να μάθουν τι ακριβώς συνέβη και να πράξουν αναλόγως. Μάλιστα, ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, θα είναι επικεφαλής σε μια έκτακτη συνάντηση των Συμμάχων στις Βρυξέλλες σήμερα, χωρίς να είναι γνωστό αν θα μεταβούν εκεί από το Μπαλί οι ηγέτες κάποιων χωρών ή θα στείλουν αντιπροσωπεία.

Η Ολλανδία, μέσω του Πρωθυπουργού της Mark Rutte, φαίνεται πως εκφράζει το ΝΑΤΟ και τη Δύση, υποστηρίζοντας ότι ακόμα κι αν είναι ουκρανικός ο πύραυλος, δεν αφαιρεί ευθύνη από τη Ρωσία, αφού εξαιτίας της δικής της πυραυλικής επίθεσης υψώθηκε ο ουκρανικός. Μάλιστα, στο tweet που έκανε, υπήρχε και φωτογραφία των G7, δίπλα σε μέλη του ΝΑΤΟ στο Μπαλί, μετά από έκτακτη μεταξύ τους συνεδρίαση.

Update: Ο πύραυλος είναι, όπως όλα δείχνουν, ένας ουκρανικός S-300, με τον πρωθυπουργό του Βελγίου να το αναφέρει σε δηλώσεις του, ενώ το ίδιο δήλωσε και ο Πρόεδρος της Πολωνίας Andrzej Duda, τονίζοντας πως δεν πρόκειται για μια οργανωμένη επίθεση, αλλά για ένα λάθος.

* Φωτογραφία: Twitter

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

ΝΔ για δηλώσεις Μαντζουράνη: «Παραδέχτηκε πως δεν υπάρχουν στοιχεία, ψάχνουν προστατευόμενους μάρτυρες»

Καταδικάζουν τη Ρωσία οι G20: Στο περιθώριο ο Lavrov – «Να υποχωρήσει από τα εδάφη της Ουκρανίας άνευ όρων»

Προκαλεί ξανά ο Erdogan: «Η Ελλάδα δεν ξέρει τα όριά της, μην τα βάζετε μαζί μας»