Το βράδυ της Δευτέρας η πολύωρη πτώση του Facebook (αναπόφευκτα και του Instagram και του Whats App) προκάλεσε σωρεία σχολίων και φυσικά, άνοιξε το κουτάκι των συνωμοσιών. Έξι ώρες μετά, τα κοινωνικά δίκτυα επανήλθαν, όμως το κακό είχε ήδη γίνει. Την επόμενη ημέρα, ο Mark Zuckerberg απολογήθηκε με 1.316 λέξεις και διεύψευσε κατηγορηματικά τα όσα γράφτηκαν και ειπώθηκαν.

Σήμερα, ο Mark πρωταγωνιστεί στο εξώφυλλο του περιοδικού TIMES, το οποίο αναρωτιέται αν θα πρέπει να πατήσουμε ένα delete στο κοινωνικό δίκτυο, ειδικά μετά το σκάνδαλο που δημιουργήθηκε με τα στοιχεία που βγήκαν στο φως της δημοσιότητας από την πρώην product manager της ομάδας αντιμετώπισης της παραπληροφόρησης του μέσου, Frances Haugen.

Το Facebook έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τις συνέπειες προς τους νέους χρήστες, χωρίς να μπορεί κανείς να αντιληφθεί τις καταστροφικές επιλογές της εταιρείας, από τη στιγμή που δεν υπάρχει διαφάνεια. Οι αποκαλύψεις της πρώην product manager «καίνε το Facebook αφού κάνουν λόγο μεταξύ άλλων, για μηδαμινή προστασία των νεαρών χρηστών, για παραπληροφόρηση και πολιτική σύγκρουση.

Η 37χρονη είπε ότι τα έγγραφα που διέρρευσε αποδεικνύουν ότι το Facebook έδωσε επανειλημμένα προτεραιότητα στην «ανάπτυξη έναντι της ασφάλειας». Το Facebook, από την άλλη, υποστηρίζει ότι οι διαρροές ήταν παραπλανητικές και καλύπτουν τη θετική έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία. Όσον αφορά τα έγγραφα, πρόκειται για δεκάδες χιλιάδες σελίδες εσωτερικής έρευνας του Facebook. Λέει ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι η εταιρεία λέει ψέματα στο κοινό σε ότι αφορά στη σημαντική πρόοδο που φέρεται να έχει κάνει ενάντια στο μίσος, τη βία και την παραπληροφόρηση.

https://www.intronews.gr/6370-2-facebook-ptosi-2008-edward-snowden-theories

Φετινή μελέτη αναφέρει χαρακτηριστικά πως: «εκτιμούμε ότι μπορούμε να δράσουμε μόλις σε ποσοστό 3-5% απέναντι στις αναρτήσεις μίσους και περίπου σε 6 δέκατα του 1% σε αναρτήσεις V & I(βία και υποκίνηση) στο Facebook παρά το γεγονός ότι είμαστε οι καλύτεροι σε αυτόν τον τομέα στον κόσμο». Τα έγγραφα δημοσιεύτηκαν από τη Wall Street Journal, κυκλοφορόντας το υλικό τμηματικά τις τελευταίες τρεις εβδομάδες. Σε αυτά αποκαλύφθηκε, επίσης, πως διασημότητες, πολιτικοί και χρήστες του Facebook με υψηλό προφίλ αντιμετωπίζονταν διαφορετικά από την εταιρεία. Μάλιστα, πολιτικές εποπτείας εφαρμόστηκαν διαφορετικά ή καθόλου σε τέτοιους λογαριασμούς, ένα σύστημα γνωστό ως XCheck.

https://www.intronews.gr/6378-2-metochi-facebook-periousia-zuckerberg-vlavi

Μια άλλη πτυχή της διαρροής έδειξε ότι το Facebook αντιμετωπίζει επίσης μια σύνθετη αγωγή από ομάδα μετόχων του. Η ομάδα ισχυρίζεται, μεταξύ άλλων, ότι η πληρωμή 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων του Facebook προς την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ για την επίλυση του σκανδάλου με τα δεδομένα της Cambridge Analytica ήταν τόσο υψηλή, επειδή σχεδιάστηκε για να προστατεύσει τον ιδρυτή της πλατφόρμας Μαρκ Ζούκερμπεργκ από όποια προσωπική ευθύνη.

Το ζήτημα είναι πως όλο και περισσότεροι οδηγούνται προς το delete της εφαρμογής και, μάλλον, ο Mark βρίσκεται περισσότερο σε αδιέξοδο.