Συγκλονισμένη είναι ολόκληρη η Ίος μετά τον θάνατο των δύο Ιρλανδών τουριστών, που είχαν έρθει στο νησί μαζί με τους συμμαθητές τους για να γιορτάσουν την αποφοίτησή τους.

Ο λόγος για δύο αγόρια, ο ένας εκ των οποίων έπεσε από γκρεμό σε κατάσταση μέθης και ο άλλος πέθανε από παθολογικά αίτια.

Πρόκειται για τους 18χρονους Άντριου Ο’Ντόνελ και Μαξ Γουόλ, οι οποίοι βρίσκονταν για διακοπές στην Ίο μετά το πέρας των μαθημάτων μαζί με δεκάδες συμμαθητές τους από το St. Michael’s College του Δουβλίνου όταν συνέβη η ανείπωτη τραγωδία.

Σύμφωνα με την Daily Mail, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας, Μιχόλ Μάρτιν, δήλωσε χθες: «Είναι συγκλονιστικό και η πιο τραυματική είδηση που θα μπορούσε να ακούσει οποιοσδήποτε γονέας. Είναι ο εφιάλτης κάθε γονέα και πολλοί από τους γιους και τις κόρες μας πηγαίνουν στο εξωτερικό μετά τις σχολικές εξετάσεις.

Προφανώς πολλοί από τους φίλους τους βρίσκονται ακόμη στην Ίο και είναι μια πολύ, πολύ δύσκολη στιγμή γι’ αυτούς τώρα και τους ζητάμε απλώς να προσέχουν ο ένας τον άλλον τις επόμενες ημέρες και το δύσκολο διάστημα που έρχεται».

Ο διευθυντής του σχολείου στο οποίο φοιτούσαν οι δύο νέοι, Τιμ Κέλεχερ δήλωσε ότι υπάρχουν 1.000 μαθητές στην Ίο, οι οποίοι γιορτάζουν την ολοκλήρωση της σχολικής χρονιάς , 90 εκ των οποίων είναι από το ιδιωτικό σχολείο St. Michael’s College.

«Όλοι θέλουν να φύγουν. Είναι σοκαρισμένοι, θέλουν να γυρίσουν σπίτι τους. Το Νότιο Δουβλίνο είναι μια μικρή ενορία, όλα τα σχολεία γνωρίζονται μεταξύ τους, παίζουν μεταξύ τους, είναι φίλοι, είναι όλοι τους συντετριμμένοι. Είναι μια σφιχτή κοινότητα.

Όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο υπάρχει πολύς φόβος και οι γονείς τηλεφωνούν και είναι όλοι σοκαρισμένο. Θέλουν απλώς να γυρίσουν σπίτι τους, κάτι που θα ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες 48 ώρες», τόνισε χαρακτηριστικά ο Κέλεχερ.

Σήμερα η ιατροδικαστική εξέταση

Την ίδια ώρα σήμερα αναμένετια να γίνει η ιατροδικαστική εξέταση στον Πειραιά, αλλά και οι τοξικολογικές εξετάσεις τα αποτελέσματα των οποίων αναμένεται να καθυστερήσουν.

Οι φίλοι φαίνεται ότι είχαν δει τον 18χρονο Άντριου στη 1:30 τα ξημερώματα του Σαββάτου αφού είχαν διασκεδάσει σε διαφορετικά σημεία του νησιού, αφού είχαν καταναλώσει αλκοόλ, να κινείται προς το κατάλυμα.

Έχασε τον προσανατολισμό του, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Αρχών και βρέθηκε σε έναν αγροτικό χώρο, σε ένα μονοπάτι, όπου κατά πάσα πιθανότητα έχασε την ισορροπία του και ένα χτύπημα στάθηκε μοιραίο για τη ζωή του.

Μόλις έμαθε τα τραγικά νέα, ο συμμαθητής του Άντριου, Μαξ Γουόλ, κατέρρευσε ενώ περίμενε το πλοίο στο λιμάνι του νησιού. Ο Μαξ περίμενε το καράβι για να επιστρέψει στην Αθήνα για να πάρει το αεροπλάνο για την πατρίδα του όταν βρέθηκε αναίσθητος γύρω στις 2 το μεσημέρι της Κυριακής.

Μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο τοπικό κέντρο υγείας, όπου κατά την άφιξή του διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Ο Μαξ είχε υποβληθεί σε επιτυχημένη εγχείρηση καρδιάς πριν από τρία χρόνια.

«Ο Άντριου βρέθηκε σε ένα μονοπάτι μεταξύ του λιμανιού και της πόλης. Φαίνεται ότι έπεσε», δήλωσε ο ταξίαρχος Θάνος Λουκάς. «Ο Μαξ βρέθηκε πολύ κοντά στο σημείο όπου διέμενε. Από ότι μάθαμε, είχε ιστορικό καρδιακών προβλημάτων, αλλά οι απαντήσεις βρίσκονται στις νεκροψίες. Η αιτία θανάτου και στις δύο περιπτώσεις θα γίνει σαφέστερη μόλις διενεργηθούν».

«Αναπαυθείτε εν ειρήνη»

Συγκινητικά είναι τα λόγια από τους ιθύνοντες του σχολείου όπου φοιτούσαν τα δύο νεαρά αγόρια, μιλώντας στον ιρλανδικό Τύπο για την προσωπικότητα και τη δράση του καθενός ξεχωριστά.

«Αναπαύσου εν ειρήνη. Σε μια μέρα τεράστιας θλίψης για το σχολείο, ενημερωθήκαμε για την τραγική απώλεια του Μαξ Γουόλ από την τάξη του 2023. Ο Μαξ ήταν μια συνεχής πηγή θετικότητας, ενθάρρυνσης και διασκέδασης για όλους γύρω του.

Ήταν εξαιρετικά δημοφιλής τόσο στο προσωπικό του σχολείου μας όσο και μεταξύ των συμμαθητών του. Ήταν μεγάλος υποστηρικτής των σχολικών μας ομάδων κατά τη διάρκεια των διαφόρων εκστρατειών κυπέλλου καθώς και εκπληκτικός αδερφός για τον παλιό μας μαθητή, Τσάρλι.

Οι σκέψεις μας είναι με την οικογένεια του Μαξ σε αυτή την άσχημη στιγμή και με τους δικούς του που βίωσαν μια τέτοια συγκλονιστική απώλεια τις τελευταίες ώρες» ενώ για το δεύτερο μαθητή που αντιμετώπιζε καρδιολογικά προβλήματα και πέθανε όταν πληροφορήθηκε για το θάνατο του αδελφικού του φίλου, Μαξ ανέφεραν τα εξής:

«Αναπαύσου εν ειρήνη. Μάθαμε για τον τραγικό θάνατο του Άντριου Ο’ Ντόνελ μαθητή της τάξης μας, που αποφοίτησε το 2023. Ο Άντριου δεν ήταν μόνο ένας δημοφιλής συμμαθητής και φίλος, αλλά ένα περήφανο και αφοσιωμένο μέλος της ποδοσφαιρικής μας ομάδας.

Ήταν ευγενικός και σπουδαίος αδερφός για τον Ρόρι. Ο Άντριου θα λείψει πολύ σε όλους όσοι είχαν τη χαρά να τον γνωρίσουν. Οι σκέψεις μας είναι με την οικογένεια και τους φίλους του σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη στιγμή.

Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε τις δύο οικογένειες και να τους υποστηρίξουμε με όποιον τρόπο μπορούμε τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες ενώ ορισμένα μέλη του συλλόγου γονέων του σχολείου έχουν μεταβεί στην Ίο για να στηρίξουν τα παιδιά τα οποία αναμένεται να επιστρέψουν σύντομα στην πατρίδα τους.

Οι φίλοι των δύο αγοριών έχουν τραυματιστεί ψυχικά και σοκαριστεί από την τραγωδία. Το μόνο που θέλουν είναι να επιστρέψουν στις οικογένειές τους, στο σχολείο τους, στην κοινότητά τους. Είμαστε εδώ για να τους καλωσορίσουμε στο σπίτι και να βοηθήσουμε και να υποστηρίξουμε αυτά τα παιδιά με όποιον τρόπο μπορούμε, γιατί είναι απολύτως συντετριμμένοι.

Είναι ακριβώς ο εφιάλτης που κάθε γονιός φοβάται όταν ομάδες παιδιών φεύγουν μακριά… Απλά δεν θέλεις να λάβεις το τηλεφώνημα ότι το παιδί σου αγνοείται».