Ενώ η παγκόσμια κοινότητα είναι στραμμένη στον πόλεμο Ουκρανίας – Ρωσίας, περίπου δώδεκα βαλλιστικοί πύραυλοι εκτοξεύθηκαν από το Ιράν προς το προξενείο των ΗΠΑ στην πρωτεύουσα της περιοχής του Κουρδιστάν του Ιράκ, Erbil. Ιρακινοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι προβάλουν την δική τους αναφορά για την επίθεση, η οποία προκάλεσε επίσης ζημιές στο κτίριο γραφείων κουρδικού ειδησεογραφικού πρακτορείου.

Σε καμία από τις αναφορές δεν γίνεται λόγος για θύματα. Η επίθεση ερευνάται από την κυβέρνηση του Ιράκ και την κουρδική περιφερειακή κυβέρνηση.

Ένας εκπρόσωπος του State Department είπε στο Associated Press ότι η επίθεση ήταν «εξωφρενική μια επίθεση κατά της ιρακινής κυριαρχίας και επίδειξη βίας». Ο αξιωματούχος, που διατηρεί την ανωνυμία του, είπε ότι κανένας Αμερικανός δεν τραυματίστηκε και δεν υπήρξαν ζημιές στο νέο κτίριο του κυβερνητικού προξενείου.

Από την άλλη, Ιρακινοί αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν ότι 12 πύραυλοι από το Ιράν έπληξαν το προξενείο και προκάλεσαν υλικές ζημιές. Ο δορυφορικός τηλεοπτικός σταθμός Kurdistan24, που βρίσκεται κοντά στο προξενείο των ΗΠΑ, έδειξε σπασμένα τζάμια και συντρίμμια να υπάρχουν στον όροφο. Οι Ιρακινοί ισχυρίστηκαν ότι οι πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από το Ιράν, ενώ οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν μπόρεσαν να επιβεβαιώσουν τον τύπο των πυραύλων που εκτοξεύτηκαν.

Μάλιστα, το χτύπημα στο προξενείο έγινε λίγες μέρες μετά την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή που σκότωσε δύο μέλη της Επαναστατικής Φρουράς του Ιράν κοντά στη Δαμασκό της Συρίας. Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν καταδίκασε την επίθεση και δεσμεύτηκε να εκδικηθεί. Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA του Ιράν επικαλέστηκε ιρακινά μέσα ενημέρωσης που αναγνώρισαν τις επιθέσεις στο Erbil, χωρίς να αναφέρει από πού προήλθαν οι πύραυλοι.

Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να παρέχουν αεροπορική υποστήριξη και άλλη στρατιωτική βοήθεια για τον αγώνα του Ιράκ κατά του ISIS, αν και ο Joe Biden έβαλε τέλος στις αποστολές μάχης στο Ιράκ στις 31 Δεκεμβρίου.

Διαβάστε επίσης στο intronews.gr:

Ουκρανία: 35 νεκροί και 134 τραυματίες στο Lviv – Σκοτώθηκε δημοσιογράφος με πάσο των New York Times

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ανησυχητική ανατίμηση στα τρόφιμα – Οι αυξήσεις ξεπερνούν εκείνες του 2008

Ουκρανία: Πώς ανατρέπει ο πόλεμος την ανάκαμψη των αεροπορικών πτήσεων στην Ευρώπη