Από την Αγία Βαρβάρα μέχρι την Μάντρα τα καλάσνικοφ βασιλεύουν τον τελευταίο μήνα…

Τα απανωτά ένοπλα επεισόδια στη βασανισμένη δυτική Αττική έρχονται να πιστοποιήσουν την αδυναμία διατήρησης του ελέγχου στη συγκεκριμένη περιοχή. Τα μεσάνυχτα της Τρίτης (21/2) προς Τετάρτη, σχεδόν ταυτόχρονα με το περιστατικό στη Νέα Ιωνία, έπεσε «βροχή» από σφαίρες πυροβόλων όπλων στην οδό Παγκάλου στην Ελευσίνα. Αυτή τη φορά όμως το… μενού δεν περιείχε μόνο 9άρι πιστόλι αλλά και πολυβόλο καλάσνικοφ. Παρά τις μαζικές επιχειρήσεις που θέτει σε εφαρμογή η ΕΛ.ΑΣ., το φαινόμενο δεν εκλείπει. Ίσα ίσα, το στάτους της δυτικής Αττικής παραμένει ανέγγιχτο ως ανίερο «Βατικανό».

«Σκοποβολή» με καλάσνικοφ στους τοίχους

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, δύο μηχανές με δύο αναβάτες η κάθε μία, πλησίασαν προς δύο συγκεκριμένα σπίτια και άνοιξαν πυρ. Προκάλεσαν μόνο υλικές ζημιές. Συνολικά στις δύο κοντινές τοποθεσίες εντοπίστηκαν 14 κάλυκες, τόσο 9 χιλιοστών όσο και 7,62 απόδειξη των πυροβόλων τα οποία χρησιμοποιήθηκαν. Πληροφορίες αναφέρουν πως έχουν ταυτοποιηθεί δύο από τους τέσσερις δράστες, οι οποίοι είναι Ρομά που έχουν εδώ και χρόνια ανοικτές… παρτίδες με τις Αρχές. Ο ένας εκ των δύο βρίσκεται εκτός φυλακής με περιοριστικούς όρους, ενώ ο δεύτερος διατηρεί κατάστημα στην Ελευσίνα. Άνδρες του ΑΤ Ελευσίνας έκανε σε πρώτη φάση έφοδο στα σπίτια τους, χωρίς όμως να καταφέρει να τους εντοπίσει.

Βεντέτα;

Ο ιδιοκτήτης του ενός σπιτιού το οποίο δέχτηκε επίθεση, μίλησε απευθείας στις Αρχές σύμφωνα με πληροφορίες, τονίζοντας πως αποτελεί στόχος ποινικών που θέλουν να τον βγάλουν από τη μέση. Σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται το θύμα, την προηγούμενη ημέρα, είχε δεχθεί επίθεση από αλλοδαπούς μέσα σε γυμναστήριο της περιοχής, οι οποίοι μάλιστα του έβγαλαν όπλο. Το θύμα είναι μέλος οικογένειας Ρομά που έχει απασχολήσει αρκετές φορές στο παρελθόν τις Αρχές για διάφορα σοβαρά ποινικά αδικήματα: «…Υπάρχει συμβόλαιο θανάτου σε βάρος μου. Ήθελαν να με σκοτώσουν. Θα έρθω με το δικηγόρο μου να σας τα καταθέσω και ενόρκως», φέρεται να είπε ο εν λόγω και ως εκ τούτου αναμένεται να δοθεί μία εξήγηση για τα αίτια αυτής της επίθεσης. Σημειώνεται πάντως πως ο εν λόγω άνδρας είχε καταγγείλει επίθεση από συγκεκριμένα πρόσωπα, μία ημέρα πριν, εντός ενός γυμναστηρίου.

Ένα καλάσνικοφ τη μέρα

Μία ενδιαφέρουσα πτυχή των ερευνών πάντως, έρχεται να συνδέσει τα όσα συνέβησαν το βράδυ της Τρίτης, με την επίθεση, πάλι με καλάσνικοφ, το πρωί της Δευτέρας (20/2) στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας και συγκεκριμένα επί της οδού Σωκράτους. Εκεί, δύο άνδρες, αναβάτες σε μηχανή, είχαν προκαλέσει φθορές σε σπίτια και επιχειρήσεις πυροβολώντας τουλάχιστον 15 φορές με το οπλοπολυβόλο.

Το περιστατικό έγινε στις 7.35 το πρωί με τον συνοδηγό της μηχανής να πυροβολεί αδιακρίτως. Το ζευγάρι των πιστολέρο εξαφανίστηκε αμέσως μετά από το σημείο. Σε πρώτη φάση το χτύπημα έμοιαζε να είναι «τυφλό» αφού σημειώθηκαν ζημιές σε τέσσερα σπίτια και σε τζαμαρίες καταστημάτων. Τα σπίτια ανήκουν σε οικογένειες Ρομά.

9άρι για… ζέσταμα

Ίσως, για να δοθεί απάντηση σε όλα τα ερωτήματα, να πρέπει να πάμε λίγες ακόμη ημέρες πίσω. Και αυτό διότι τα ξημερώματα της Τρίτης (7/2) και συγκεκριμένα στις 5:45 τα ξημερώματα, σήμανε συναγερμός όταν άγνωστοι «γάζωσαν» ένα… σουβλατζίδικο. Αυτή τη φορά όμως, οι δράστες δεν χρησιμοποίησαν καλάσνικοφ. Στο οπλοστάσιο είχαν δύο 9άρια πιστόλια προκειμένου να… τιμωρήσουν την τζαμαρία του ψητοπωλείου. Το περιστατικό σημειώθηκε στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου και πάλι στην Αγία Βαρβάρα. Από αυτή την επίθεση η ΔΕΕ έχει στη συλλογή της τουλάχιστον 20 κάλυκες.

Καθοριστική πάντως ήταν η κατάθεση του συζύγου της ιδιοκτήτριας του ψητοπωλείου, ο οποίος ισχυρίστηκε πως ότι αντίστοιχη επίθεση είχε δεχτεί και η πρόσοψη του σπιτιού που βρίσκεται κοντά στην επιχείρηση, μεταξύ των οδών Χίου και Δουσμάνη. Είναι προφανές πάντως πως δεν γίνονται όλα για το σουβλάκι.