Κάποιοι θα το θεωρήσουν σενάριο συνωμοσιολογίας, αλλά όπως συμβαίνει συχνά σ’ αυτές τις περιπτώσεις, υπάρχουν στοιχεία που κάποιοι τα θεωρούν ατράνταχτα: Οι επιχειρήσεις κρυπτονομισμάτων φοβούνται ότι η κατάρρευση των μικρομεσαίων τραπεζών που βίωσαν οι ΗΠΑ τις τελευταίες εβδομάδες είναι μέρος ενός κρυφού πολέμου εναντίον τους. Ενός πολέμου που έχει απώτερο σκοπό να τις διώξει μια και καλή από το αμερικάνικο έδαφος.

Είναι γεγονός ότι οι τρεις τράπεζες που κλυδωνίστηκαν (Silicon Valley Bank, Signature Bank και Silvergate Capital) ήταν από τις πιο φιλικές προς τα κρυπτονομίσματα. Σε σημείο που να φιλοξενούν πολλούς λογαριασμούς αποταμιεύσεων σε δεκάδες διαφορετικά κρυπτονομίσματα, αλλά και να διεξάγουν συναλλαγές σε αυτά. Η κατάρρευσή τους θεωρείται ότι είναι ένα άμεσο μήνυμα ειδικά προς τους μικροεπενδυτές, ότι τα χρήματά τους δεν είναι ασφαλή και υπάρχει ολόκληρο σχέδιο από την κυβέρνηση Μπάιντεν να περιορίσει τις συναλλαγές.

Η Federal Reserve Bank των ΗΠΑ και άλλες κορυφαίες ρυθμιστικές αρχές προειδοποιούν τις τράπεζες σχετικά με τους κινδύνους των κρυπτονομισμάτων. Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου έφτασαν στο σημείο να αμφισβητήσουν αν το ψηφιακό χρήμα έχει κάποια «θεμελιώδη αξία», όπως χαρακτηριστικά είπαν. Κι αυτό, παρά το ότι οι συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα ξεπερνούν πια το 1 τρις δολάρια μόνο στις ΗΠΑ.

Έρευνα ζητούν οι εταιρείες

Οι εταιρείες κρυπτονομισμάτων θεωρούν ότι βρίσκονται στην ίδια θέση άμυνας που είχαν βρεθεί από την κυβέρνηση Ομπάμα οι έμποροι όπλων και ανεξάρτητες εταιρείες χορήγησης δανείων. Η επιχείρηση απώθησης των τραπεζών από το να χρηματοδοτήσουν τις συγκεκριμένες εταιρείες είχε ονομαστεί Operation Choke Point και είχε στεφθεί από απόλυτη επιτυχία. Μόνο που τα κρυπτονομίσματα δεν είναι κάτι παράνομο, λένε, και κακώς βρίσκονται στο στόχαστρο.

Πλέον αυτό που ζητούν οι επικεφαλής των κρυπτονομισμάτων είναι μια διεξοδική έρευνα. Που θα αποδείξει, κατά τους ισχυρισμούς τους, ότι η κατάρρευση των συγκεκριμένων τραπεζών δεν έχει καμία σχέση με τα κρυπτονομίσματα. Βεβαίως οι αρχές είναι πολύ καχύποπτες σχετικά με αυτά τα νέα προϊόντα, ειδικά μετά την κατάρρευση της FTX, της πάλαι ποτέ πλατφόρμας γίγαντα για την αγοραπωλησία συναλλάγματος, στις αρχές Νοεμβρίου 2022.

Για την ώρα υπάρχει επίσημη έκθεση της FDIC (Federal Deposit Insurance Corporation, Ομοσπονδιακή Εταιρεία Ασφάλειας Καταθέσεων) και της SEC (Securities Exchange Commission, Επιτροπή Ασφαλειών και Συναλλάγματος), οι οποίες μαζί με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ προειδοποιούν τις τράπεζες να μην επιτρέψουν στους κινδύνους της κρυπτογράφησης να μεταφερθούν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Μεγάλο μέρος του χρηματοοικονομικού λόμπι της Ουάσιγκτον είναι από καιρό καχύποπτο απέναντι στα κρυπτονομίσματα. Οι εταιρείες λένε ότι ουσιαστικά τους εμποδίζουν την πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα, άρα τους αφαιρούν ένα από τα σπουδαιότερα εργαλεία στις συναλλαγές τους.

Δεν είναι παράνομο, αλλά επικίνδυνο

Η εκστρατεία, πάντως, αν όντως υπάρχει, φαίνεται ότι έχει αποδώσει καρπούς. Ακόμη και στελέχη της Signature Bank που είχε αποτύχει, δήλωσαν πέρυσι ότι σχεδίαζαν να μειώσουν τη συγκέντρωση των καταθέσεων που συνδέονται με κρυπτογράφηση σε λιγότερο από 20%. Άλλες τράπεζες που θεωρούνται μικρομεσαίες, όπως η Metropolitan Commercial Bank, έχουν ανακοινώσει εδώ και μήνες ότι έχουν εγκαταλείψει τελείως την αγορά των κρυπτονομισμάτων. Προφανώς δεν είναι κάτι παράνομο, αλλά επικίνδυνο για τη ρευστότητά τους.

Από τους οργανισμούς, όμως, που στέκονται καχύποπτα, ως και επικριτικά, εναντίον των κρυπτονομισμάτων, κανένας δεν έχει αναφέρει ότι υπάρχει κάτι που εμποδίζει τις τράπεζες να συναλλάσσονται με πελάτες κρυπτογράφησης, εφόσον λειτουργούν εντός του νόμου και διαχειρίζονται σωστά τους κινδύνους. Οι ρυθμιστικές αρχές της Νέας Υόρκης έχουν ήδη αποφανθεί ότι τα κρυπτονομίσματα δεν έπαιξαν κανένα ρόλο στην κατάρρευση της. Παρ’ όλα αυτά, η εμπιστοσύνη του κοινού δοκιμάζεται.