Η κατάσταση στη Νέα Υόρκη τις τελευταίες ημέρες θυμίζει κάτι από Pokemon Go. Απλώς δεν γίνεται τίποτα σε Virtual Reality πλαίσιο. Όλα γίνονται στις κανονικές διαστάσεις. Η Lycorma delicatula είναι ο πιο διαβόητος καταζητούμενος στο φυσικό περιβάλλον. Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν της πανίδας. Οι επιστήμονες στις ΗΠΑ συνιστούν έντονα στους πολίτες να σκοτώνουν αυτό το είδος πεταλούδας του φανού όπου την βρουν και μάλιστα να σημειώνουν το σημείο που την είδαν, τις συντεταγμένες και να τους ενημερώνουν για να γίνει έλεγχος αν υπάρχει κάποια φωλιά.

Γιατί όμως τόσο μίσος για αυτό το είδος πεταλούδας; Πώς πήγαμε από το «μην σκοτώνετε τα έντομα» στο «σκοτώστε την όπου τη βρείτε»;

Η εξήγηση είναι πολύ απλή. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτή η πεταλούδα μπορεί να αποτελέσει μεγάλο εμπόδιο στην ανατροπή της κλιματικής αλλαγής; Πώς; Καθώς δεν έχει κανέναν θηρευτή, αλλά μόνο φυτικά θηράματα, η Lycorma delicatula πηγαίνει από φυτό σε φυτό και στην ουσία το καταστρέφει. Περίπου 70 είδη φυτών αποτελούν την τροφή της και πάνω σε αυτά η πεταλούδα αυτή αφήνει «υλικά μόλυνσης» για ζώα που θα έρθουν μετά απ΄αυτή να τραφούν απ΄αυτά τα είδη και φυσικά για τον άνθρωπο.

«Καθόμουν για δέκα λεπτά και τις κοιτούσα, για να σιγουρευτώ πως είναι αυτές και σκότωσα 8. Ειλικρινά, ένιωσα λες και βρισκόμουν σε κάποιο διεστραμμένο βιντεοπαιχνίδι» λέει με ενθουσιασμό ο Ντέμιαν Μπιόλο στους New York Times. Αυτή είναι η αίσθηση της συνεισφοράς στο περιβάλλον. Συνεισφορά διά του κυνηγιού. Σαν άλλος Ghostbuster, ο Μπιόλο κατάφερε να σκοτώσει εκείνη την ημέρα στην 11th Avenue και 34th Street 76 πεταλούδες του είδους Lycorma delicatula. «Θέλησα να κάνω high score» λέει με πλάκα και σίγουρα είναι στην κορυφή των επιτευγμάτων για αυτό το τόσο πραγματικό βιντεοπαιχνίδι.

Η Lycorma delicatula μπορεί να επιτείνει την κλιματική κρίση

Στην Πενσιλβάνια τα πράγματα είναι ακόμα πιο σοβαρά. Η πολιτεία έχει ορίσει πρόστιμα για όσους βρεθούν να μεταφέρουν την Lycorma delicatula από μια περιοχή σε άλλη και φυσικά σε όσους τις εκτρέφουν. Τα έντομα πετάνε και πηδούν σε μικρές αποστάσεις, όμως αναπαράγονται με τρομακτικούς ρυθμούς, αφήνοντας τα αυγά τους σε οποιοδήποτε υλικό. Δεν υπάρχει περιορισμός. Στο συγκεκριμένο είδος, εκτός από έλλειψη θηρευτών, δεν υπάρχουν και παρασιτοκτόνα που να τα σκοτώνουν, επομένως όλη η δουλειά επαφίεται στον άνθρωπο, τα πόδια του και τα χέρια του.

Ένα είναι το μήνυμα: «Αν δείτε μία, λιώστε την». Αυτό εξηγεί η Μπένταβιντ-Βαλ στους NYT.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στη Νέα Υόρκη ανησυχεί πολύ για τους αμπελώνες και τις κληματαριές στο Finger Lakes και το Long Island. «Αν έρθετε ποτέ σε επαφή με μια Lycorma delicatula, βάλτε τη σε ένα βάζο και καταψύξτε την ή ρίξτε στο βάζο αλκοόλη ή απολυμαντικό χεριών» λέει μια ντιρεκτίβα. Οι αρχές ζητούν τη βοήθεια των πολιτών και πιο συγκεκριμένα θέλουν όσοι αιχμαλωτίζουν την πεταλούδα αυτή, να τους στέλνουν γράμμα με τη διεύθυνση, τον ταχυδρομικό κώδικα, τους παράλληλους δρόμους, τα τοπία γύρω και τις συντεταγμένες για να κάνουν μια χαρτογράφηση περιοχών που υπάρχουν ή μπορεί να αναπτυχθούν πληθυσμοί.

Η Lycorma delicatula είναι ένα είδος-εισβολέα των εντόμων, καθώς δεν ανήκει στο περιβάλλον των ΗΠΑ, ήρθε πριν ένα χρόνο από την Ασία και εμφανίστηκε πρώτη φορά στο Staten Island. Η παρουσία της θυμίζει έντονα μια αντίστοιχη περίπτωση πριν από 15 χρόνια, με το μεγαλοκέρατο σκαθάρι. Το 50% των ειδών της χλωρίδας ήταν έκθετα στο σκαθάρι αυτό και προκλήθηκε τεράστια αποψίλωση. Χρειάστηκαν 23 χρόνια για να εξαφανιστεί το σκαθάρι, καθώς πρωτοεντοπίστηκε το 1996 και μόλις πριν 2 χρόνια σταμάτησαν να υπάρχουν αναφορές παρουσίας του.