Πρόκειται για μία υδροηλεκτρική μονάδα αποθήκευσης ενέργειας η οποία διαθέτει την ικανότητα να αποθηκεύει ενέργεια ισοδύναμη με την ενέργεια 400.000 μπαταριών αυτοκινήτων. Η Nant de Drance βρίσκεται στις Άλπεις και χρειάστηκαν περίπου 14 χρόνια μέχρι να ολοκληρωθεί και να είναι σε θέση να λειτουργήσει.

Αποτελείται από ένα δίκτυο υπόγειων σηράγγων μήκους 17 χιλιομέτρων και 6 τουρμπίνες οι οποίες βρίσκονται σε βάθος 600 μέτρων κάτω από το έδαφος σε σε ένα τεράστιο σπήλαιο έκτασης δύο γηπέδων ποδοσφαίρου. Η χωρητικότητα της σε νερό ξεπερνά την χωρητικότητα 6.500 πισινών ολυμπιακών διαστάσεων. Σε μία εποχή που η ενέργεια διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο τόσο σε επίπεδο αγορών όσο και σε κοινωνικοπολιτικό επίπεδο, αυτό το έργο των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα μπορούσε να σταθεροποιήσει το ηλεκτρικό δίκτυο της Ευρώπης, βοηθώντας την να μεταβεί στην βιώσιμη ενέργεια, μέσω ανανεώσιμων πηγών.

Οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί με αντλία αποθήκευσης υπάρχουν για περισσότερο από έναν αιώνα και είναι πυλώνας σταθερότητας καθώς τόσο ο αέρας όσο και η ηλιακή ενέργεια μεταβάλλονται ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Οι τουρμπίνες μεταβλητής ταχύτητας που χρησιμοποιήθηκαν είναι αυτές που τελικά κάνουν την διαφορά. Ο Pascal Radue, Διευθύνων Σύμβουλος της GE Renewable Energy Hydro που προμήθευσε με εξοπλισμό την εγκατάσταση είπε: «Με μία τουρμπίνα σταθερής ταχύτητας, πρέπει να περιμένετε μέχρι το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας να λειτουργεί ακριβώς με τη σωστή ταχύτητα για να συγχρονιστεί με το δίκτυο. Αυτό σπαταλά χρόνο και ενέργεια. Οι τουρμπίνες μεταβλητής ταχύτητας παρέχουν ηλεκτρική ενέργεια στο δίκτυο αμέσως, ώστε να υπάρχει μικρότερος κίνδυνος διακοπής ρεύματος».

ενέργεια
Όμως, οι σχεδιαστές της Nant de Drance καινοτόμησαν και σε κάτι ακόμα. Οι περισσότεροι υδροηλεκτρικοί σταθμοί απαιτούν την κατασκευή φραγμάτων κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή των οικοσυστημάτων. Αντίθετα, η Nant de Drance χρησιμοποίησε την υπάρχουσα υποδομή φράγματος και δεξαμενής, με την πλειονότητα των οικοδομικών εργασιών να πραγματοποιούνται υπόγεια, περιορίζοντας έτσι τις συνέπειες στο περιβάλλον.

Η Nant de Drance επιστρέφει περίπου το 80% της ηλεκτρικής ενέργειας που παίρνει, πίσω στο δίκτυο και αποθηκεύει περίπου 20 ώρες εφεδρικής ενέργειας. Οι σταθμοί ηλεκτρικής παραγωγής κλειστού βρόχου καταλαμβάνουν έναν σχετικά μικρό χώρο δεδομένης της ενεργειακής ασφάλειας που παρέχουν. Σε διαφορετική περίπτωση, εκτιμάται ότι για να τροφοδοτηθεί μια πόλη με ένα εκατομμύριο κατοίκους για 24 ώρες θα απαιτούνταν περίπου δύο τετραγωνικά χιλιόμετρα πλημμυρισμένης γης.

Μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Η Ευρώπη επιθυμεί ενεργειακή ανεξαρτησία ιδανικά, μέσα από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Τουλάχιστον αυτό είναι το φιλόδοξο, μακροπρόθεσμο σχέδιο της και έργα όπως η Nant de Drance ενισχύουν το δίκτυο της και είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Μέχρι και το 2020 το 1/5 της συνολικής ενέργειας προερχόταν από ανανεώσιμες πηγές ενώ για το 2030, μόλις μία δεκαετία μετά, οι πρόθεση είναι να υπάρξει αύξηση 40% έως 45%.

ενέργεια
Για να επιτευχθεί αυτό, είναι απαραίτητες νέες εγκαταστάσεις αποθήκευσης υψηλής χωρητικότητας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση για την αποθήκευση ενέργειας εκτιμά ότι η ήπειρος θα χρειαστεί 200 gigawatts αποθήκευσης έως το 2030 αριθμός τέσσερις φορές μεγαλύτερος από την τρέχουσα χωρητικότητα. Τη δεκαετία μεταξύ 2010 και 2020, προστέθηκαν στο δίκτυο μόλις 8 gigawatts αποθήκευσης.  Η Nant de Drance αύξησε την ενεργειακή δυναμική της Ελβετίας κατά 33%, δείχνοντας τον καθοριστικό ρόλο της Ελβετίας στη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ωστόσο, το γεγονός ότι η χώρα βρίσκεται ακόμα εκτός ΕΕ δημιουργεί κάποια προβλήματα στις αγορές.

Τέλος, η υδροηλεκτρική ενέργεια με τουρμπίνα μεταβλητής ταχύτητας σε κλειστό βρόγχο, θα μπορούσε να είναι ευεργετική και εκτός Ευρώπης. Το σημαντικό είναι ότι σε περιόδους ενεργειακής κρίσης όπως αυτή που διανύουμε είναι πλέον αναγκαίο να στραφούμε σε καθαρές, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που θα μας εξασφαλίσουν αυτάρκεια χωρίς να καταστρέφουν το περιβάλλον.

Διαβάστε ακόμα στο intronews.gr

Η απάντηση του διευθυντή του Μουσείου της Ακρόπολης στο Βρετανικό Μουσείο: «Η επιστροφή των Γλυπτών είναι θέμα του παγκόσμιου δυτικού πολιτισμού»

Κι όμως, το Κάνσας έκανε την έκπληξη: Ψήφισε υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση

Κρίση στην Ταϊβάν: Πώς μας επηρεάζει όλους μια πιθανή εισβολή της Κίνας;