Ισχυρό προβάδισμα του Κυριάκου Μητσοτάκη σε επιμέρους ποιοτικά στοιχεία, καταγράφει το δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης της MRB που δημοσιεύτηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, την ώρα που η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ κυμαίνεται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα με τη διάσπαση στο κόμμα να κερδίζει πόντους.

Σύμφωνα με την έρευνα, ο πρωθυπουργός κερδίζει την προτίμηση των ερωτηθέντων όσον αφορά το ποιος από τους ηγέτες των τριών πρώτων σε ποσοστά κομμάτων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ) είναι καταλληλότερος να διαχειριστεί σοβαρά ζητήματα της χώρας, όπως η εξωτερική πολιτική, η οικονομία και η καθημερινότητα των πολιτών.

Όσον αφορά τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, για άλλη μια δημοσκόπηση ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, βρίσκεται στην κορυφή, έχοντας από κοντά τον κ. Μητσοτάκη (τους χωρίζει 1,4%), ενώ οι υπόλοιποι αρχηγοί είναι αρκετά πιο πίσω.

Είναι ενδεικτικό ότι ο Στέφανος Κασσελάκης είναι μόλις έκτος σε δημοφιλία, πίσω από τον πέμπτο Κυριάκο Βελόπουλο, ενώ τρίτος βρίσκεται ο Νίκος Ανδρουλάκης και τέταρτη η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Όσον αφορά τα της εξωτερικής πολιτικής, το 40,1% των ερωτηθέντων απαντάει ότι καλύτερα μπορεί να τα αντιμετωπίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Το 8,2% απαντάει ο Στέφανος Κασσελάκης και το 7,8% ο Νίκος Ανδρουλάκης. Την ίδια στιγμή το 30,5% απαντάει κανένας από τους τρεις.

Στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, το 40,1% απαντά πως μπορεί να τα αντιμετωπίσει καλύτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το 8,2% απαντά ο Στέφανος Κασσελάκης, το 7,8% απαντά ο Νίκος Ανδρουλάκης. Το 30,5% απαντά κανένας από τους τρεις.

Στα θέματα της καθημερινότητας, το 28,2% απαντά πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να τα διαχειριστεί καλύτερα, το 15,1% απαντά ο Στέφανος Κασσελάκης, το 12,4% απαντά ο Νίκος Ανδρουλάκης. Κανένας από τους τρεις απαντά το 33,6%.

Ακόμη το 60% των ερωτηθέντων απαντά πως η δημοσιοποίηση γεγονότων της προσωπικής ζωής του κ. Κασσελάκη επηρεάζει πολύ ή αρκετά αρνητικά την εικόνα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και το 16,6% απαντά πως επηρεάζει θετικά.

Επίσης το 78,2% εκτιμά πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα διασπαστεί μετά τα τελευταία γεγονότα, ενώ το 13,9% πως θα μείνει ενωμένος. Αναφορικά με τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, το 65,5% εκτιμά πως το κόμμα θα διασπαστεί, ενώ το 32,5% πως θα μείνει ενωμένο.

Το 63,4% των ερωτηθέντων εκτιμά πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορέσει να παραμείνει κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ το 28,1% πως θα διατηρήσει τη δεύτερη θέση. Στην ερώτηση εάν ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τις ευρωεκλογές να αρθρώσει έναν ανανεωτικό αντιπολιτευτικό λόγο, το 66,4% απαντά αρνητικά και το 26,4% θετικά.

Όσον αφορά το σκέλος των συσπειρώσεων βλέπουμε ότι η Νέα Δημοκρατία καταγράφει 85,7% την ώρα που η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ είναι 59,7%. Μάλιστα ο δημοσκόπος Δημήτρης Μαύρος σχολιάσε χαρακτηριστικά ότι οι ψηφοφόροι της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετακινούνται… παντού.

Το 19,5% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ κατευθύνεται προς την αδιευκρίνιστη ψήφο, το 5,8% προς το ΠΑΣΟΚ, το 4,6% προς το ΚΚΕ, το 4% προς το ΜέΡΑ25, και το 3,5% προ την Πλεύση Ελευθερίας.