Η απόλυτη κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας στις Εκλογές 2023 αντανακλάται και στα επιμέρους αποτελέσματα των 332 δήμων, στους οποίους είναι χωρισμένη διοικητικά η Ελλάδα. Η Νέα Δημοκρατία αναδείχτηκε πρώτο κόμμα στους 324 και… μισό απ’ αυτούς, μια κυριαρχία που δεν υπήρξε ποτέ στο παρελθόν από τη σύσταση του προγράμματος Καλλικράτης (2011), το οποίο έδωσε στη χώρα την τωρινή διοικητική της δομή.

Η νικήτρια των εκλογών επικράτησε ανεξαιρέτως και στους 66 δήμους της περιφέρειας Αττικής (ακόμα και σε δήμους που αποτελούν παραδοσιακά αριστερά κάστρα, όπως π.χ. η Καισαριανή ή η Νίκαια-Κορυδαλλός) και στους 14 δήμους που αποτελούν το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης. Το καλύτερό της ποσοστό το «έγραψε» στον παραδοσιακά δικό της δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού, όπου επικράτησε με 66,17% των έγκυρων ψηφοδελτίων.

Ισοψηφία στις εκλογές της Βιάννου

Ο… μισός δήμος που κέρδισε η Νέα Δημοκρατία ήταν αυτός της Βιάννου Ηρακλείου στην Κρήτη, όπου υπήρξε απόλυτη ισοπαλία με το ΠΑΣΟΚ: Τα δύο κόμματα πήραν από 1.011 ψήφους (29,04%) και ο ΣΥΡΙΖΑ 979 (28,12%).

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να αναδειχτεί πρώτο κόμμα μόνο σε πέντε δήμους. Οι τρεις απ’ αυτούς βρίσκονται στις εκλογικές περιφέρειες Ξάνθης και Ροδόπης και έχουν μεγάλη μουσουλμανική πλειοψηφία (Μύκης στην Ξάνθη και Αρριανών, Ιάσμου στη Ροδόπη). Στις άλλες περιοχές της Ελλάδας επικράτησε στον δήμο Ερυμάνθου Αχαϊας (όπου βρίσκεται και το χωριό Καλέντζι, ο γενέθλιος τόπος της δυναστείας των Παπανδρέου) με 30,26% έναντι 29,01% της ΝΔ και 23,31% του ΠΑΣΟΚ, αλλά και στον δήμο Βόρειων Τζουμέρκων Ιωαννίνων για 100 ψήφους διαφορά (1.533 ο ΣΥΡΙΖΑ, 1.433 η ΝΔ).

Το ΠΑΣΟΚ κατάφερε να επικρατήσει σε έναν δήμο (Οροπεδίου Λασιθίου Κρήτης) με ποσοστό 39,26%. Το ΚΚΕ, επίσης, αναδείχτηκε πρώτο κόμμα στην παραδοσιακά «κόκκινη» Ικαρία με ποσοστό 35,08%.