Για παντελώς ακοστολόγητο πρόγραμμα που θα έβαζε (εφόσον υλοποιούνταν) τη χώρα σε περιπέτειες κάνουν λόγο στη Νέα Δημοκρατία αναφορικά με την πρόταση του Αλ. Τσίπρα.

Προφανώς, εκτιμούν από την κυβερνώσα παράταξη, ότι πρόκειται για ένα νέο πρόγραμμα Θεσσαλονίκης, στη λογική «δώστα όλα»! Παρ’ όλα αυτά, όπως τονίζουν αυτή τη φορά οι πολίτες γνωρίζουν και έχουν εμπειρία από τις ανεδαφικές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια ώρα, συνεργάτες του πρωθυπουργού επιμένουν να καλούν την Κουμουνδούρου να αποδεχτεί την πρόταση Μητσοτάκη για κοστολόγηση από το Γενικό Λογιστήριου του Κράτους των προγραμμάτων όλων των κομμάτων. «Ο κ. Τσίπρας επιμένει, χωρίς να παρουσιάζει οικονομικά στοιχεία, ότι το πρόγραμμά του κοστίζει 22 δισ. ευρώ και όχι 83 δισ. ευρώ. Γιατί λοιπόν δεν ζητάει να γίνει η κοστολόγηση από κάποιον έγκυρο φορέα; Τι φοβάται;», αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Μεγάρου Μαξίμου μόνο 8 μέτρα απ’ όλα όσα υπόσχεται ο Α. Τσίπρας θα έχουν δημοσιονομικό κόστος που φτάνει τα 8,6 δις ευρώ. Συγκεκριμένα, η επαναφορά της 13ης σύνταξης σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία του 2019, ανέρχεται σε 982 εκατ. ευρώ ετησίως, οι δε αυξήσεις 7,5% των συντάξεων κοστίζουν 1,1 δισ. ευρώ ετησίως. Η μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα έχει κόστος 2 δισ. ευρώ ετησίως.

Η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα από το 13% στο 6% κοστίζει 1,5 δισ. ευρώ ετησίως, η αύξηση αφορολόγητου στα 10.000 ευρώ συνεπάγεται απώλεια εσόδων 455 εκατ. ευρώ ετησίως και η κατάργηση του 443 εκατ. ευρώ ετησίως. Κι όλα αυτά όταν ο δημοσιονομικός χώρος είναι ο εξής: 1,3 δισ. ευρώ το 2024, 2 δισ. ευρώ το 2025, 2,5 δισ. ευρώ το 2026 και 3,3 δισ. ευρώ το 2027.

Με άλλα λόγια στη ΝΔ θεωρούν πως η πρόταση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για αντικειμενική κοστολόγηση των προεκλογικών προγραμμάτων χτύπησε την πιο «ευαίσθητη χορδή» του ΣΥΡΙΖΑ: τον λαϊκισμό και την ανευθυνότητα να τάζει τα πάντα στους πάντες.

Αντί να απολογηθούν για τη μεγαλύτερη πολιτική απάτη της ιστορίας, που λίγο έλειψε να ρίξει τη χώρα στα βράχια το 2015, στον ΣΥΡΙΖΑ αναρωτιούνται γιατί πρέπει να κοστολογούνται λεπτομερώς και υπεύθυνα οι προεκλογικές εξαγγελίες.