Νοέμβρης του 2019: Ο πλανήτης κινείται σε φυσιολογικούς ρυθμούς και κανείς δεν έχει ιδέα τι έρχεται. Βρισκόμαστε λίγο καιρό πριν διαβάσουμε στα ΜΜΕ κι ακούσουμε στις τηλεοράσεις για τον νέο κορονοϊό που εξαπλώνεται απειλητικά στην Κίνα, χωρίς βέβαια να νιώσουμε απειλή. Άλλωστε η Κίνα είναι πολύ μακριά, ας κάνουν ό,τι τους φωτίσει ο Θεός.

Την ίδια στιγμή, σε μια γωνιά του πλανήτη, στα μέρη μας, κανείς πέρα από επιδημιολόγους, γιατρούς, νοσηλευτές και τέλος πάντων όσους έχουν στενή σχέση με την Υγεία, δεν γνωρίζει ποια είναι η Μίνα Γκάγκα, πώς είναι εμφανισιακά η Αθηνά Λινού και με τι ασχολείται η Αναστασία Κοτανίδου.

26 Μαΐου 2023: Η Μίνα Γκάγκα, έμπειρη πνευμονολόγος (παλιότερα διευθύντρια στο «Σωτηρία») και αναπληρώτρια υπουργός Υγείας ολοκληρώνει τη θητεία της που ξεκίνησε στις 31 Αυγούστου του 2021, με σημαντική προσφορά στο υπουργείο.

Αρκετά πιο… αριστερά της πολιτικά, η Αθηνά Λινού, ιατρός, πρώην καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ καθώς και της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, εκλέγεται για πρώτη φορά βουλεύτρια με τον ΣΥΡΙΖΑ και όχι μόνο αυτό, αλλά φτάνει να κοντράρει στα ίσια τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, χάνοντας την πρωτιά στον Βόρειο Τομέα Αθηνών για μόλις έξι ψήφους. Θα είναι όμως σίγουρα νέο πρόσωπο στη Βουλή δικαιώνοντας τον Αλέξη Τσίπρα για την απόφασή του να τη συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιο.

Και ως έκτακτη παρουσία, στην υπηρεσιακή κυβέρνηση, η Αναστασία Κοτανίδου. Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και Εντατικολόγος στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» με σημαντικό έργο, έρχεται να αναλάβει υπουργός Υγείας μέχρι τις 25 Ιουνίου και ποιος ξέρει, ίσως στο μέλλον, αξιοποιηθεί πολιτικά με… μονιμότητα.

Προσθέστε στις τρεις κυρίες και την Ματίνα Παγώνη, που δεν πολιτεύτηκε από επιλογή παρά το έντονο φλερτ με τη Νέα Δημοκρατία και έχετε μια ξεκάθαρη εικόνα.

Η πανδημία έβγαλε πολιτικούς, έφερε γυναίκες στο προσκήνιο και όλα αυτά σε έναν τομέα που η χώρα πονά πολύ. Στην Υγεία. Ευχή όλων, να μπορέσουν να αλλάξουν την εικόνα…