Σε γρίφο έχει εξελιχθεί ο τρόπος με τον οποίο θα επιλέξει ο κ. Κασσελάκης να τιμήσει την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Χθες σε εκδήλωση για τα 50 χρόνια από τη εξέγερση ο καθηγητής Δημήτρης Χριστόπουλος συντόνισε στρογγυλή τράπεζα στο ινστιτούτο Γκέτε όπου το παρών έδωσαν στελέχη της Ομπρέλας που έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτές που υπέγραψαν το κείμενο των 6+6 στην ΚΕ κατά του κ. Κασσελάκη και η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως αποκαλύφθηκε στα πηγαδάκια που σχηματίστηκαν η φρουρά του νέου προέδρου προσέγγισε τις προηγούμενες ημέρες τη νεολαία για να πληροφορηθεί αν υπάρχει η δυνατότητα ο κ. Κασσελάκης να πάρει μέρος στην πορεία για το Πολυτεχνείο.

Τα μέλη της νεολαίας παρέπεμψαν τους αστυνομικούς στους δυο γραμματείς του κόμματος ξεκαθαρίζοντας ουσιαστικά ότι δεν σκοπεύουν να μπουν στο ίδιο κάδρο με τον νέο πρόεδρο στις τιμητικές εκδηλώσεις.

Από πλευράς του, ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης απάντησε θετικά σε ερώτηση πολίτη, στη διάρκεια συνέντευξής του στην Πλάκα στον τηλεοπτικό σταθμό Mega αναφορικά με την παρουσία του στους φετινούς εορτασμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται αντί του Πολυτεχνείου ο Στέφανος Κασσελάκης να καταθέσει στεφάνι στους χώρους του ΕΑΤ -ΕΣΑ συνοδευόμενος από αντιπροσωπεία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Διαφορετικά, συζητείται ο Στέφανος Κασσελάκης να καταθέσει στεφάνι στο μνημείο της εξέγερσης, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στη Στουρνάρη, πιθανόν αύριο το πρωί, στα πλαίσια της συμμετοχής εκπροσώπων του πολιτικού κόσμου στις επετειακές εκδηλώσεις.

Πιο αχαρτογράφητο παραμένει το τοπίο σε επίπεδο συμμετοχής του ΣΥΡΙΖΑ στην πορεία με κατάληξη την Αμερικανική Πρεσβεία, καθώς για έναν τέτοιο σκοπό η Κουμουνδούρου θα πρέπει να «επιστρατεύσει» δυνάμεις για τη συγκρότηση ενός μαζικού μπλοκ -και για λόγους πολιτικών εντυπώσεων- που θα εκπροσωπεί την αξιωματική αντιπολίτευση στη φετινή διαδήλωση.

Προβληματίζει τον ΣΥΡΙΖΑ η επανεμφάνιση Τσίπρα

Το πρόσωπο του Γαβριήλ Σακελλαρίδη ήταν αυτό που τράβηξε τα βλέμματα της Κουμουνδούρου από το δείπνο στην ταβέρνα «Η Ρούμελη» της Νέας Σμύρνης με τον άλλοτε στενό συνεργάτη και επιστήθιο φίλο του Αλέξη Τσίπρα να προκαλεί συναγερμό στο ΣΥΡΙΖΑ.

Το γεγονός ωστόσο ότι το δείπνο έγινε σε κοινή θέα επέδρασε και ανακουφιστικά σε μεγάλο βαθμό μετά το συναγερμό που ήχησε το πρωί χθες στην Κουμουνδούρου. Κορυφαίο στέλεχος ξεκαθάριζε ότι αν το ζήτημα ήταν η δημιουργία ενός νέου φορέα τότε το πιθανότερο θα ήταν ότι οι συνδαιτυμόνες να φρόντιζαν να μη μαθευτεί τίποτα και σίγουρα η συνάντησή τους δεν θα γινόταν δημόσια.

«Δεν γνωρίζω τι είπαν και δεν λέει τίποτα η συνάντηση» είπε ο Γιώργος Τσίπρας στην ΕΡΤ υποβαθμίζοντας το γεγονός.

Μετά το δείπνο ωστόσο τα σενάρια άρχισαν να φουντώνουν και πάλι για τη δημιουργία νέου κόμματος με τον κ. Σακελλαρίδη να φιγουράρει ψηλά στη λίστα των δυνητικών επικεφαλής ενός νέου μορφώματος.

Τους τόνους πάντως επιχείρησε να ρίξει η διαρροή από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού ότι πρόκειται για φιλική συνάντηση εκτός πλαισίου επικαιρότητας, δείχνοντας ουσιαστικά ότι το μήνυμα της συνάντησης ήταν η συγκράτηση της γενιάς των 40ρηδων εντός του κόμματος.

«Ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα» στον ΣΥΡΙΖΑ

Ακόμη 52 στελέχη, αυτή τη φορά από τη Νομαρχιακή Επιτροπή της Βόρειας Αθήνας, αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ την Τετάρτη.

Πρόκειται για στελέχη που αντιτίθενται στις επιλογές του Στέφανου Κασσελάκη και προστίθενται στον μακρύ κατάλογο των αποχωρησάντων.

Ανάμεσα στα στελέχη που κατακεραυνώνουν, αποχωρώντας, την πολιτική Κασσελάκη συγκαταλέγεται και η Αγγελική Παπάζογλου, σύζυγος του Νίκου Βούτση, ο οποίος έχει ήδη αποχωρήσει.

Στην ανακοίνωση των στελεχών από τη Βόρεια Αθήνα αναφέρεται:

«Στην πρόσφατη κρίσιμη ΚΕ καταδείχθηκε με τον πιο σαφή τρόπο ότι τελικά οι ιδέες της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς δεν χωράνε μέσα στον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπό την ηγεσία του Στέφανου Κασσελάκη.

Για όλους τους λόγους που αναλυτικά αναπτύσσονται στο κείμενο αποχώρησης των 46 μελών της ΚΕ αλλά και στο κείμενο των 1.300 που έχουμε συνυπογράψει παραιτούμαστε από το όργανο της Νομαρχιακής Επιτροπής Βόρειας Αθήνας, τις Συντονιστικές Επιτροπές ΟΜ Βόρειας Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αλλά και από μέλη του κόμματος.

Στα 4,5 χρόνια που πέρασαν μέσα από διαδοχικά κύματα κρίσης ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ όχι μόνο δεν κατόρθωσε να αμφισβητήσει την ηγεμονία της ΝΔ και να αποτρέψει την άνοδο της ακροδεξιάς, αλλά διόγκωσε το έλλειμμα αξιοπιστίας του στην κοινωνία. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την τριπλή εκλογική του συντριβή.

Με αυτά τα δεδομένα, η κοινή λογική απαιτούσε πέρα από την ανάληψη ευθυνών από την προηγούμενη ηγεσία, τη διεξαγωγή εσωκομματικού διαλόγου με σκοπό την αναζήτηση των αιτιών και την αναγκαία αναθεώρηση της πολιτικής μας.

Αντί αυτού όμως, την παραίτηση του σ. Αλέξη Τσίπρα ακολούθησε η άμεση εκλογή νέου προέδρου χωρίς καμία ουσιαστική πολιτική συζήτηση.

Έτσι, η διαδικασία αυτή ανέδειξε ένα δήθεν “φωτεινό” αλλά άπειρο πολιτικά και ξένο ιδεολογικά προς την Αριστερά πρόσωπο, το οποίο συνεχίζει με μεγαλύτερη ένταση μια καταστροφική πολιτική, αποδίδοντας ασυλλόγιστα τις εκλογικές ήττες στον “εσωτερικό εχθρό”, δηλαδή την υπονόμευση από όσους/-ες στάθηκαν μεν επικριτικά στις επιλογές της προηγούμενης ηγεσίας, όντας όμως στην πρώτη γραμμή κάθε μάχης του κόμματος.

Η νέα αυτή ηγεσία, αντί να σταθμίσει και να αναθεωρήσει την αδιέξοδη πολιτική προσέγγισης της αφηρημένης ”μεσαίας τάξης” και της επιδίωξης μιας άνευ όρων συμμαχίας με το Κέντρο που μας εξέθεσε προεκλογικά και μας αποξένωσε από τα κοινωνικά στρώματα που ο χώρος μας παραδοσιακά προσπαθεί να υπερασπιστεί (τα λαϊκά στρώματα του κόσμου της εργασίας και τη νεολαία), και αντί να λυτρώσει το Κόμμα από τον αρχηγισμό και τον αντι-μητσοτακισμό, που μας κόστισε εκ του αποτελέσματος σε αξιοπιστία και κοινωνική γείωση, προχώρησε σε μεσσιανικές διακηρύξεις περί αδιαμεσολάβητης σχέσης με τον λαό και σε εσωκομματικές διαγραφές ιστορικών στελεχών επιζητώντας να επιβάλλει ένα καθολικό εσωκομματικό σιωπητήριο.

Όλα τα παραπάνω, αψηφώντας επικυρωμένες ομόφωνα από το τελευταίο συνέδριο πολιτικές θέσεις και καταστρατηγώντας, από την πρώτη κιόλας ημέρα, το καταστατικό του Κόμματος.

Το τραγικό, ωστόσο, είναι πως σε μία περίοδο που μία νέα διεθνής οικονομική κρίση εκκολάπτεται και η κυβέρνηση ΝΔ επιτίθεται εκ νέου στα εργασιακά δικαιώματα και το επίπεδο διαβίωσης των πολιτών, η ηγεσία του κ. Στέφανου Κασσελάκη προτάσσει την ταξική συνεργασία και υποταγή των εργαζομένων στους εργοδότες, με νεοφιλελεύθερες συνταγές τύπου stock options, παρακάμπτωντας προγραμματικές μας θέσεις όπως η Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή και το 35ωρο και αποδεχόμενη την αξίωση του ΣΕΒ για αύξηση των ωρών εργασίας αρκεί να αμείβονται.

Υπόσχεται δε, την οριζόντια μείωση της φορολογίας αντί της φορολόγησης του πλούτου, που είναι το μόνο μέσο αναδιανομής πλούτου και χρηματοδότησης του κοινωνικού κράτους.

Πέραν των οικονομικών δε, η νέα ηγεσία τηρεί μια ανιστόρητη στάση ουδετερότητας στο επίκαιρο θέμα της εισβολής του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, αδιαφορώντας τόσο για την επίσημη θέση του Κόμματος για το παλαιστινιακό, όσο και για την ίδια τη θέση του ΓΓ του ΟΗΕ, ο οποίος ουσιαστικά μιλά για γενοκτονία των Παλαιστινίων.

Αυτή η ιδεολογική και πολιτική αποξένωση που κομίζει η νέα ηγεσία, είναι αναμφίβολο ότι οδηγεί στη δραματική μετάλλαξη του μεγαλύτερου κόμματος της Αριστεράς της Ελλάδα και της Ευρώπης. Σε αυτόν τον κατήφορο του ΣΥΡΙΖΑ, που η ίδια η ευρωπαϊκή ιστορία έχει καταδείξει που καταλήγει, εμείς, σύντροφοι/-ες, απαντούμε με την αποχώρηση μας.

Αποχώρηση από το Κόμμα, όχι όμως την πολιτική. Αποχώρηση από το κόμμα, όχι όμως από τους αγώνες. Γιατί η ανάγκη για μια Αριστερά πέραν του δογματισμού και της σοσιαλδημοκρατίας είναι υπαρκτή. Η ανάγκη για μια Αριστερά που θα εμπνέεται από τους κοινωνικούς αγώνες ενάντια στον πόλεμο, το νεοφιλελευθερισμό και το ρατσισμό.

Στους αγώνες αυτούς παραμένουμε σύντροφοι/-ες και είμαστε βέβαιοι/-ες πως η Αριστεράς σύντομα θα ανασυγκροτηθεί και εκεί θα ξανασυναντηθούμε. Τα κόμματα, εξάλλου, είναι απλά εργαλεία. Η ουσία της Αριστεράς είναι ο κόσμος της και η επιδίωξη της κοινωνικής χειραφέτησης».

Τον κύκλο των παραιτήσεων ξεκίνησαν η «Ομπρέλα» και ο Στέφανος Τζουμάκας, ενώ το απόγευμα παραιτήθηκε από τη θέση του γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ο Κώστας Αμπατζάς.

Εξάλλου χθες το πρωί σημειώθηκε μπαράζ αποχωρήσεων από την ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας, καθώς 24 στελέχη, μεταξύ αυτών οι πρώην βουλευτές Ανδρέας Ριζούλης και Κώστας Σπαρτινός, έδωσαν στη δημοσιότητα επιστολή παραίτησής τους.

Επίσης, εχθές ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Τόσκας, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως και ο Αριστείδης Μπαλτάς, ο οποίος είχε διατελέσει υπουργός Παιδείας της κυβέρνησης Τσίπρα.