Οι παλιότεροι θυμούνται. Οι νεότεροι, ευκαιρία είναι να μάθουν. Ιταλικός εμφύλιος στα ημιτελικά του Champions League; Είκοσι ολόκληρα χρόνια είχε να συμβεί. Τα κοντέρ μηδενίζονται με ένα Ίντερ Vs Μίλαν. Τι σύμπτωση, όπως τότε, όπως τη σεζόν 2002/03 δηλαδή…

Θα έχουμε άρα σίγουρα μια ομάδα από τη γειτονική μας χώρα στον τελικό της Νο1 διασυλλογικής διοργάνωσης. Κάτι που έχει να συμβεί από το 2017, όταν και η Γιουβέντους ηττήθηκε από τη Ρεάλ Μαδρίτης (4-1).

To 100% μιλανέζικο ντέρμπι στους «4» της ελίτ πιστοποιήθηκε μετά το 3-3 της Ίντερ με την Μπενφίκα. Οι «νερατζούρι» είχαν προίκα το 2-0 του πρώτου αγώνα στη Λισαβόνα, είχαν «ασόβαρες» στιγμές στη ρεβάνς που τους κόστισαν μια δεύτερη νίκη, αλλά επί της ουσίας ποτέ δεν κινδύνεψαν σοβαρά να χάσουν το ραντεβού με τη Μίλαν.

Θα είναι ένα σπέσιαλ ντέρμπι αυτό που έρχεται. Πολύ διαφορετικό απ’ αυτό πριν από 20 χρόνια. Τότε το ιταλικό πρωτάθλημα ήταν ακόμα απόλυτο σημείο αναφοράς στα ευρωπαϊκά δρώμενα, με ομάδες που πάντα στόχευαν στην κορυφή του Champions League. Με ιστορικές φωτό όπως αυτή που συνοδεύει αυτό το κείμενο με Μάρκο Ματεράτσι, Ρούι Κόστα – για να είμαστε πάντως σωστοί δεν είναι καρέ από το 2003, αλλά από το 2005 και τη μιλανέζικη μάχη σε κάδρο προημιτελικών στα «αστέρια».

Ίντερ ή Μίλαν, το φαβορί θα ‘ναι άλλο στον τελικό του Champions League

Τώρα αυτό που συμβαίνει είναι μια σε ένα βαθμό αναπάντεχη επιστροφή στα παλιά. Μένει να δούμε αν έχει βάσεις και αν θα συνεχιστεί ως φαινόμενο. Σε πρώτη φάση, οι γείτονες ονειρεύονται πως μια δική τους ομάδα θα σηκώσει την κούπα με τα μεγάλα αυτιά ξανά, από το 2010 και την Ίντερ έχει να συμβεί κάτι τέτοιο.

Αυτό βέβαια δεν πρέπει να μας κάνει να χάνουμε την ουσία. Το φαβορί στον τελικό της 10ης Ιουνίου δεν θα είναι απ’ αυτή την πλευρά του ταμπλό των ημιτελικών. Το Ρεάλ Μαδρίτης – Μάντσεστερ Σίτι είναι προορισμένο, από κάθε άποψη, να μας δώσει τον φιναλίστ που θα έχει τον πρώτο λόγο. Σε ένα ματς ωστόσο, ειδικά τέτοιο, όλα γίνονται…