Σε αυτά τα χρόνια της παρουσίας του στο NBA, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έχει γίνει πολλές φορές μήλον της έριδος ανάμεσα σε αυτούς που τον στηρίζουν με κλειστά μάτια και αυτούς που ως αντίδραση στην τόση προβολή του, θέλησαν να πάνε κόντρα στο κύμα. Άλλοι έγιναν όντως pure haters, άλλοι απλώς δεν ήταν «αντεκουνμπίτσες» (κατά το «ρουβίτσες»). Το βράδυ της 20ης Ιουλίου 2021 όμως, έχω την αίσθηση ότι όλοι αυτοί βρίσκονται στην ίδια μεριά, ζητωκραύγαζαν για τον ίδιο σκοπό.

Σε ένα αθλητικό στερέωμα που μετριούνται όλα με το χρήμα και τη δόξα, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δεν θέλησε να τα βάλει ως προτεραιότητα. Κάτι οξύμωρο για έναν παίκτη που παίρνει πάνω από 40 εκατομμύρια το χρόνο, αλλά έτσι είναι. Ο Γιάννης έβαλε το περασμένο καλοκαίρι πρώτα την ευγνωμοσύνη και την ανταπόδοση. Ποιος θα μπορούσε το καλοκαίρι του 2020 να τον ψέξει αν ζητούσε επίμονα από τους Μπακς να γίνει άμεσα trade και να πάει όπου θεωρεί ότι θα είχε περισσότερες πιθανότητες για πρωτάθλημα; Μετά από 2 κατραπακιές σε play offs θα ήταν μια λογική κίνηση.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο όμως είπε όχι στη λογική. Όπως καταργούν τη λογική τα φετινά μπασκετικά του κατορθώματα, ιδιαίτερα στην τελική σειρά με τους Σανς, έτσι η λογική πήγε περίπατο όταν υπέγραψε επέκταση 5 ετών που ισχύει από σήμερα.

https://www.youtube.com/watch?v=08UBCMsYJIQ

Κι ίσως για μια σπάνια φορά, η μοίρα αποφάσισε να επιβραβεύσει αυτή τη στάση. Πήρε πίσω τον άσχημο τραυματισμό του στο 4ο παιχνίδι με τους Χοκς, τον έφερε ξανά σε θέση ετοιμότητας και του «χάρισε» τις δύο κρισιμότερες φάσεις σε αυτή τη σειρά των τελικών. Κι ο ίδιος ο Γιάννης δεν τις αρνήθηκε. Τις τράβηξε από τα μαλλιά σε βαθμό να τις αφήσει φαλακρές.

Να σου ένα μεγαλοπρεπέστατο και σούπερ δύσκολο μπλοκ, να ένα κάρφωμα, να μια βόλεϊ πάσα στα τυφλά μετά από χαμένη βολή, να μια 50άρα σε title match που αποτελεί δικό του ρεκόρ και μια από τις τοπ-10 εμφανίσεις στην ιστορία των τελικών του NBA. Ήταν μια χρονιά που ο Γιάννης υπήρξε κι αυτός πολύ γενναιόδωρος προς όλο το μπασκετικό κοινό. Ό,τι είχε να μας δώσει, μας το έδωσε και με το παραπάνω.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ακολούθησε, όπως είπε κι ο ίδιος, τον δύσκολο δρόμο. Ποιος περίμενε σε αυτή τη χρονιά που ξεκίνησε Δεκέμβριο, μετά από χρονιά πανδημίας που έκοψε το NBA στα 2, ότι οι Μιλγουόκι Μπακς θα ήταν αυτοί με τη μεγαλύτερη πνευματική ισορροπία και αντοχή; Τουλάχιστον 6-7 ομάδες φαίνονταν καλύτερες τους πριν εκκινήσουν τα play offs. Εκεί όμως οι συνθήκες είναι άλλες, οι αντίπαλοι παίζουν αλλιώς και οι Μπακς γαλουχήθηκαν στη σκληρή αντιμετώπιση ακόμα και στη regular season.

Γεμάτη ιστορίες με πρωταγωνιστή τον ίδιο είναι η φετινή χρονιά για τους Μπακς, για το NBA, για το μπάσκετ ολάκερο

Αυτό το 105-98 απέναντι στους Σανς είναι το φινάλε μιας μπασκετικής εποποιίας, της πρώτης που μπορεί να θυμηθεί το μυαλό με τόσο προσωποκεντρικό χαρακτήρα. Όσο κι αν στις φωτογραφίες που οι Μπακς σηκώνουν το πρωτάθλημα ο Γιάννης δεν μπαίνει στο πρώτο πλάνο κι αφήνει τους υπόλοιπους να το χαρούν και να πάρουν τα φώτα, δεν ξέρω ποιος άλλος θα μπορούσε να μπει έστω δίπλα στον Γιάννη στο πόστερ της σειράς των τελικών του NBA.

Ο Γιάννης έτρεξε να πάρει τηλέφωνο τον Θανάση για να πανηγυρίσουν μαζί, αγκάλιασε τη γυναίκα και τον γιο του, δάκρυσε, όμως η εικόνα που μένει είναι αυτή του άρθρου. Ένα λιοντάρι να αναδύεται ανάμεσα σε ρεπόρτερ και να βρυχάται για τον θρόνο του!

Γι΄αυτό, ακόμα κι όσοι ήταν απέναντι του μέχρι πριν λίγο καιρό, στη σειρά με τους Σανς ήταν μαζί του. Όχι γιατί είναι πανηγυρτζήδες και θέλουν να κλέψουν από το επίτευγμα του. Αλλά γιατί όλη η πορεία του Γιάννη άξιζε να έχει αυτό το επιστέγασμα στην καλύτερη μπασκετική του φάση, στην καλύτερη φάση της ζωής του.

Καλά τα δύο MVP, αλλά αυτό που έκανε το βράδυ της 20ης Ιουλίου ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δε συγκρίνεται με τίποτα. 50 πόντους αυτός, 55 οι υπόλοιποι Μπακς. Και τους 4 συμπαίκτες που είχε στον Φιλαθλητικό να του έδινες, θα ήταν ικανός να βάλει 70 πόντους για να εξασφαλίσει τον τίτλο.

«Σήμερα πεθαίνουμε στο γήπεδο, αύριο πανηγυρίζουμε». Αυτή ήταν η γλώσσα του σώματος του. Αυτό μαρτυρούν τα 14 ριμπάουντ και οι 5 τάπες ή οι 16 σερί εύστοχες βολές. Δεν έχει βάλει ποτέ πάνω από 8 σερί εύστοχες και σε πιο εύκολα ματς. Έβαλε 16 στον τελικό των τελικών!

Ας το γράψουμε λοιπόν με κεφαλαία, όπως αρμόζει: ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ!

* Φωτογραφία: Getty Images