Με το που έφυγε ο Λιονέλ Μέσι από τη Ligue 1, ο λογαριασμός της Παρί Σεν Ζερμέν στο Instagram έχασε 1,5 εκατομμύριο followers σε 48 μόλις ώρες. Θα γίνει κάτι ανάλογο αν ακολουθήσει και ο Κιλιάν Εμπαπέ, που με τις κινήσεις του έχει προκαλέσει την οργή της ομάδας του και είναι με το ένα πόδι μέσα με το άλλο έξω; Η’ αν ο Νεϊμάρ υποκύψει στους πειρασμούς εξ Αραβίας;

Η απάντηση δεν μπορεί παρά να είναι θετική όσον αφορά το impact τέτοιων εξελίξεων. Μιλάμε για παίκτες-σταρ που ξεπερνούν κατά πολύ το (λιγότερο ή περισσότερο) στενό πλαίσιο της ομάδας που αγωνίζονται.

Και η μείωση «ακολούθων» στα social media μπορεί να είναι απλώς και μόνο μια έκφανση ενός γενικότερου προβλήματος, που δεν αφορά μόνο την PSG αλλά το γαλλικό ποδόσφαιρο στο σύνολό του.

Ligue 1 : Η μεγάλη ανησυχία

Έχει να κάνει με τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Στο τραπέζι των ομάδων της Ligue 1 θα τεθεί επί τάπητος προσεχώς το ζήτημα για το νέο τηλεοπτικό συμβόλαιο για την τετραετία 2024-28. Το timing άρα δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερο. Ειδικά όταν ο πήχης είχε μπει στο 1 δισ. ευρώ ετησίως – σήμερα είναι στα 624 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Χωρίς «κράχτες» όπως ο Μέσι και ο Εμπαπέ, είναι λογικό να υποθέσει κανείς πως τα ενδιαφερόμενα κανάλια δεν θα είναι το ίδιο γενναιόδωρα και ότι οι προσφορές θα είναι ως και μειωμένες. Κάποιες προβλέψεις κάνουν λόγο για συνολικά οικονομική «τρύπα» για όλες τις γαλλικές ομάδες άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ!

Για τον Ζαν-Πιέρ Κεγό, εκπρόσωπο των συλλόγων της ελίτ του γαλλικού ποδοσφαίρου, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: «Όταν έχουμε την τύχη να έχουμε στο πρωτάθλημά μας τον καλύτερο παίκτη του κόσμου και αυτός να είναι μάλιστα και Γάλλος, τότε προφανώς και ανησυχούμε. Είναι πάντα καλύτερο να έχεις εσύ την αιχμή του δόρατος. Και όλοι ξέρουν πόσο πολύτιμος είναι ο Κιλιάν Εμπαπέ στην προώθηση του προϊόντος μας».

Μέχρι πρόσφατα, οι Γάλλοι είχαν βάλει στόχο να πλησιάζουν τους 4 «μεγάλους» (Αγγλία, Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία). Το σενάριο καταστροφής που κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος πως θα αποτραπεί, όχι μόνο θα τους πάει πιο πίσω από τους «από πάνω», αλλά θα μειώσει και τη ψαλίδα από αυτούς που έπονται στην ιεραρχία (Πορτογαλία, Ολλανδία…).