Ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω. Ναι, ΟΚ, πέσαμε και εμείς θύματα του hype. Πιστέψαμε πως η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ξέφυγε οριστικά από τις «μέρες αργίας» και ξανά προς τη δόξα τραβά. Τα δείγματα περί αυτού ήταν πολλά και συνεχόμενα, η κούπα του Λιγκ Καπ θύμισε τις παλιές (καλές) ημέρες. Φωνάξαμε συνεπώς ότι με τον Έρικ Τεν Χαγκ έμαθε πάλι να κερδίζει.

Κι ύστερα ήρθε η Λίβερπουλ. Ένα ασύλληπτο 7-0. Συμπαθάτε μας, αλλά κανείς δεν το είχε δει αυτό να έρχεται. Κανείς. Δεν υπάρχει λογική σε αυτό το αποτέλεσμα. Καμία. Οι οπαδοί των «ρεντς» μιλάνε για φανέλα, για μεγαλύτερη ομάδα στο Νησί κτλ, αλλά ΟΚ, δεν είναι πως απέναντι ήταν η FC Κάτω Κολοπετινίτσα. Μιλάμε για δύο τεράστια κλαμπ, μιλάμε για δύο παγκόσμιου διαμετρήματος ποδοσφαιρικά brand name. Ισοϋψή.

Κάποιοι Έλληνες στο Twitter θυμήθηκαν και μια παλιά επιτυχία της Χρύσπας, το «Φεύγω για το 7», ωραίο! Καλό είναι να το αντιμετωπίζουμε κι έτσι: Σαν μια ωραία, καλοδεχούμενη για τους υγιώς σκεπτόμενους καζούρα.

Μπορούμε και να ακούσουμε το τραγουδάκι, έτσι για τη φάση.

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στον ορισμό της αντιεπαγγελματικής βραδιάς

«Μπορείς να χάσεις, αλλά ποτέ με αυτόν τον τρόπο. Επίσης, το δεύτερο ημίχρονο ήταν αντιεπαγγελματικό εκ μέρους μας, αυτό δεν είναι Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Δεν επιτρέπεται να συμβαίνει κάτι τέτοιο, πρέπει να μιλήσουμε πολύ με την ομάδα για να δούμε τους λόγους που το αφήσαμε να γίνει. Εγώ αυτό που είδα ήταν 11 άτομα να χάνουν το μυαλό τους», έλεγε μετά ο Τεν Χαγκ. Περισσότερο απορημένος παρά στεναχωρημένος. Περισσότερο θυμωμένος παρά ντροπιασμένος.

Την προηγούμενη φορά που η Γιουνάιτεντ έφαγε «σφαλιάρα», χάνοντας 4-0 από την Μπόρνμουθ τον Αύγουστο, ο Ολλανδός κόουτς έβαλε τους παίκτες του να τρέξουν τέσσερις φορές τα περισσότερα χιλιόμετρα που διένυσαν στο ματς οι αντίπαλοι.

Δεν τον βλέπουμε να πράττει ομοίως, καθότι έχει και ευρωπαϊκό ματς την Πέμπτη (9/3), για το Europa League, κόντρα στην Μπέτις Σεβίλλης. Αλλά αν έκανε κάτι παρόμοιο, παίζει και να τους έτρεχε 7 μέρες στη σειρά. Μία για καθένα από τα γκολ που επέτρεψαν να οδηγήσουν σε αυτό το ταπεινωτικό αποτέλεσμα. ‘Η ντροπιαστικό, πείτε το όπως θέλετε, μιλάμε για τη βαρύτερη ήττα στην ιστορία του συλλόγου εδώ και 92 χρόνια.

Μην τα ισοπεδώνουμε όλα, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχει κάνει μεγάλα βήματα

Πάντως κι αυτό έχει μεγάλη σημασία δεν πρέπει να πάμε από το ένα άκρο στο άλλο. Ναι όσο βαρύ κι αν ήταν αυτό που συνέβη δεν σβήνει όσα έχει πετύχει ο Τεν Χαγκ από τότε που βρίσκεται στο «Όλντ Τράφορντ». Απλά βιαστήκαμε να πούμε πως «πήδηξε» στάδια εξέλιξης. Μην ξεχνάμε πόσο χαμηλά είχε ξεπέσει η ομάδα πριν την άφιξή του.

Αν θέλαμε μάλιστα να το τεντώσουμε, θα λέγαμε πως αυτή η συντριβή μπορεί να αποδειχτεί ευκαιρία στο μέλλον. Οι δυσκολίες ατσαλώνουν ένα γκρουπ. ‘Η μάλλον για να το θέσουμε πιο σωστά, είναι είτε ευκαιρία είτε καταδίκη. Είναι όντως ο 53χρονος προπονητής ο εκλεκτός για να γίνουν ξανά οι «Red Devils» όπως παλιά; Τώρα είναι η στιγμή να το δείξει. Στα δύσκολα.

Τώρα σε θέλω, στα δύσκολα, εκεί θα φανείς

Πριν από τρία χρόνια, η Λίβερπουλ είχε χάσει 7-2 από την Άστον Βίλα. Πόσοι το θυμούνται; Πόσο επηρέασε πραγματικά την ομάδα; Ο Γιούργκεν Κλοπ και οι παίκτες του άντλησαν τα διδάγματα, έμαθαν από τα λάθη τους και κοίταξαν μπροστά. Το ίδιο, υπό μία έννοια, ισχύει για το ότι κατάφεραν και έφτασαν σε τέτοιο θρίαμβο επί της Γιουνάιτεντ ενώ κάνουν μια από τις χειρότερες σεζόν της σύγχρονης ιστορίας τους.  Δεν πάνε δα και μέρες, για παράδειγμα, από το 5-2 της Ρεάλ Μαδρίτης μέσα στο «Άνφιλντ». Όταν πάνω κάτω τα ίδια που λέμε τώρα για τη Γιουνάιτεντ, λέγαμε τότε για τη Λίβερπουλ.

Οι υπερβολές είναι για τους οπαδούς, συχνά και για μας τους δημοσιογράφους. Οι ομάδες, ειδικά οι μεγαλύτερες εξ αυτών. πρέπει να δρουν με ψυχραιμία ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες. Έτσι γίνονται πιο δυνατές, έτσι ατσαλώνονται, έτσι δένονται και γιγαντώνονται. Αν δεν μπορούν, τότε πολύ απλά δεν για το τοπ level. Στην τρέχουσα φάση, έστω.