Σε πρώτη ανάγνωση ακούγεται σαν μια κούφια απειλή, σαν ένας μοχλός πίεσης. Ακόμα και σαν επικοινωνιακό τρικ. Πολλά έχουν δει βέβαια τα μάτια μας, οπότε ας μη βιαστούμε να απορρίψουμε το οτιδήποτε όσο τραβηγμένο κι αν ακούγεται. Στην Μπαρτσελόνα πάντως το έχουν εξετάσει ως σενάριο εργασίας το πώς θα αντιδράσουν αν τελικά τιμωρηθούν για τη λεγόμενη «υπόθεση Νεγκρέιρα».

Ο Χοσέ Μαρία Ενρίκες Νεγκρέιρα ήταν αντιπρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής Διαιτησίας της ισπανικής ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας από το 1994 ως το 2018. Φέρεται να έλαβε 7,3 εκατ. ευρώ για να παρέχει υπηρεσίες στην Μπάρτσα από το 2001 ως το 2018.  

Ως εκ τούτου, το καταλανικό κλαμπ κινδυνεύει με τιμωρία από την UEFA. Το κυβερνών όργανο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου μπορεί ως και να αποβάλει την Μπάρτσα από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Η Μπαρτσελόνα (φέρεται να) προετοιμάζεται ακόμα και για την πλήρη ρήξη

Σε απάντηση αυτού του ενδεχομένου και σύμφωνα με την Sport και την εκπομπή Onze του τηλεοπτικού σταθμού Tv3, η Μπαρτσελόνα έχει εκπονήσει μελέτη για να διασαφηνιστεί κατά πόσο είναι εφικτό να συμμετάσχει σε διοργάνωση εκτός Ευρώπης, αν όντως τιμωρηθεί. Μια επιλογή θα ήταν να παίζει φιλικά μακριά από τη γηραιά ήπειρο. Μια άλλη, να μπει σε κάποια διοργάνωση ως «φιλοξενούμενο κλαμπ». Μια ακόμη, να παίξει σε κάποια ασιατική Λίγκα.

Να σημειώσουμε πάντως ότι πριν από δύο εβδομάδες ο πρόεδρος των Καταλανών, Ζοάν Λαπόρτα, συναντήθηκε με τον ομόλογό του της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, και υπάρχει η ελπίδα ότι τελικά δεν θα επιβληθούν κυρώσεις.

Στο ίδιο ρεπορτάζ αναφέρθηκε και πως έχει εξεταστεί από τους «μπλαουγκράνα» το ενδεχόμενο να εγκαταλείψουν το ισπανικό πρωτάθλημα για άλλη ευρωπαϊκή λίγκα, αν τιμωρηθούν από τη La Liga.

Σε κάθε περίπτωση, τα μέλη του συλλόγου είναι αυτά που θα κληθούν να πάρουν την όποια απόφαση.